“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Voorlichting Zwangerschap

Als je net zwanger bent of graag zwanger wil worden kun je veel betrouwbare en  informatie over en adviezen voor in de zwangerschap vinden op de pagina gezond leven

Voeding tijdens de zwangerschappexels-gustavo-fring-3984374

Tijdens de zwangerschap is gezonde en gevarieerde voeding erg belangrijk. Als je gezond en met voldoende variatie eet is het niet nodig om vitaminetabletten te slikken. Uitzondering hierop is foliumzuur tot en met 10 weken (zie hieronder). Lukt het niet om alle voedingsstoffen binnen te krijgen of heb je erg weinig eetlust en wil je gebruik maken van vitaminepreparaten, gebruik dan de vitaminepreparaten die speciaal zijn samengesteld voor zwangere vrouwen, deze bevatten namelijk geen vitamine A. 

Je kan ervoor kiezen om vitamine D te gebruiken. Zeker als je weinig buiten komt, een donker huidskleur hebt of bekend bent met overgewicht is dit aan te raden. De aanbevolen dosering is 10 eenheden (400 microgram) per dag, Wil je hier meer over weten kijk dan hier.

Belangrijk om op te letten:

  • veel afwisseling in je voedingspatroon
  • kalkproducten: melk, yoghurt, kaas, karnemelk (gebruik minimaal drie producten per dag);
  • ijzerrijke producten: groene bladgroentes, bruin brood, fruit, rundvlees;
  • vocht: drink minimaal twee liter per dag.

Je spijsvertering werkt anders tijdens de zwangerschap onder invloed van de zwangerschapshormonen. Je maaltijden over de dag verspreiden, kan helpen tegen misselijkheid en maagzuur. Eet dan geen 3 maaltijden op een dag, maar 5 tot 7 kleine maaltijden. Om de stoelgang op gang te houden, is het belangrijk veel water te drinken, vezelrijk te eten en veel te bewegen.

Vind je alle informatie over voeding verwarrend dan is hier een handige app die je kan downloaden. Kijk voor meer informatie bij het voedingscentrum.

Foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine waar je rondom het begin van de zwangerschap wel meer van nodig hebt. Foliumzuur verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een neuraal buisdefect (bijvoorbeeld open rug). Het is daarom belangrijk dat je 4 weken voor de bevruchting tot 8 weken na de bevruchting (10 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie) een keer per dag 0,4–0,5 mg foliumzuur slikt. Je kunt dit zonder recept bij de apotheek of drogist kopen. Indien er in je naaste familie of bij jezelf of je partner een neuraal buisdefect (zoals een open rug) voorkomt, is het belangrijk dat je een hogere dosis foliumzuur slikt, namelijk 4 mg/dag. Deze dosis is alleen op recept verkrijgbaar.

Infecties en andere risico’s

Ook als je zwanger bent, kun je de meeste producten gewoon veilig blijven gebruiken. Het is wel verstandig om op zoek te gaan naar eerlijke en betrouwbare informatie. Waar zit wat in helpt je verder, met informatie over de producten waar je wat meer over wilt weten. Je kunt ook een kijkje nemen bij de chemische stoffen. De stoffen die je hier ziet staan zijn extra interessant om te lezen als je een kindje verwacht. Zo kun je zelf een bewuste keuze maken of je een product wel of niet wilt gebruiken.

Toxoplasmose (infectie door een parasiet)

  • Maak geen kattenbakken schoon.
  • Werk in de tuin met handschoenen aan.
  • Eet geen rauw vlees; zorg dat al het vlees goed doorbakken is. Eet geen rosbief, carpaccio, filet americain of ossenworst.
  • Was al je groentes goed.

Listeriose (infectie door een bacterie)

  • Eet of drink geen producten van rauwe melk (au lait cru)
  • Producten gemaakt van gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk mag je wel eten/ drinken.
  • Salades en rauwe groenten niet langer dan 3 dagen in de koelkast bewaren.
  •  Je mag alle soorten vis eten, behalve vis wat uit een vacuumverpakking komt en je koud wilt eten, bijv de gerookte zalm. Ga je deze producten verhitten dan mag het gewoon gegeten worden.

CMV (infectie door een virus)

  • Het CMV-virus kan gevaarlijk zijn voor een ongeboren kind. Het komt voor in speeksel en urine van jonge kinderen. Het komt vooral veel voor onder kinderen die naar kinderdagverblijven gaan maar alle jonge kinderen kunnen zijn besmet. Het is daarom belangrijk als je tijdens je zwangerschap in aanraking komt met kleine kinderen om goed je handen te wassen na het verschonen van een luier en het afvegen van een snottebel. Het is niet verstandig bestek, drinkbekers of bijvoorbeeld een ijsje met je kindje te delen of de speen van je kind in de mond te nemen.

Kinkhoest (infectie door een bacterie)

  • Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die vooral gevaarlijk kan zijn voor niet of onvolledig gevaccineerde baby’s. Daarom maakt kinkhoestvaccinatie al sinds 1957 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal kinkhoestgevallen erg is afgenomen. Maar de afgelopen 20 jaar komt kinkhoest weer vaker voor. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby’s tot drie maanden. Om jonge baby’s tegen kinkhoest te beschermen kun je in je zwangerschap worden ingeënt. Zo wordt de baby beter beschermd tot hij oud genoeg is om zelf volledig gevaccineerd te zijn. Op de site van het RIVM vindt je alles over deze vaccinatie. Als je je wil laten inenten kun je contact opnemen met de GGD voor een afspraak op telefoonnummer 088-2460246. Een vaccinatie voor ALLEEN kinkhoest is er niet. Je wordt altijd ingeënt voor kinkhoest, difterie en tetanus. Het advies is om je rond 22 weken zwangerschap in te laten enten. Vanaf 16 december 2019 is deze vaccinatie opgenomen in het vaccinatieprogramma. Wil je er meer over weten, kijk dan eens bij de vragen  en antwoorden over kinkhoestvaccinatie bij zwangere vrouwen van het RIVM.

Zika-virus

  • Dit virus wordt verspreid door een mug die voorkomt in Zuid- en Midden-Amerika. Het virus kan mogelijk de ontwikkeling van de hersenen van een ongeboren kindje aantasten. In 2019 is het risico om besmet te worden met het zikavirus in Midden- en Zuid-Amerika en de Cariben sterk afgenomen. Zwangere vrouwen raden we niet langer af om naar deze gebieden af te reizen. Dit geldt ook voor vrouwen die zwanger willen worden. Voor de meest recente informatie over dit virus kun je terecht op de site van het RIVM.

Meer informatie over  deze en andere infectieziekten die belangrijk zijn voor de zwangerschap vind je op  de site van het RIVM. Voor anderstaligen is informatie over bescherming tegen infecties beschikbaar.

Vitamine A

  • Wees matig met leverproducten en pinda’s, abrikozen, multivitamine dranken.
  • Sommige huidcrèmes bevatten vitamine A, gebruik deze niet.

Cafeine

  • Drink niet meer dan 3 koppen koffie of  6 koppen thee (met theïne) per dag. Beperk het drinken van cola tot maximaal twee glazen per dag. Vermijdt de zogenaamde ‘energydrinks’ waar een grote hoeveelheid cafeine in zit. Ditzelfde advies geldt ook als je borstvoeding geeft.

Zonnebank en sauna

  • Ga liever, met name de eerste drie maanden, niet onder de zonnebank of naar de sauna. In de maanden daarop volgend is het belangrijk goed naar je lichaam te luisteren en niet over je eigen grenzen heen te gaan. Door de zwangerschap word je sneller duizelig en het stijgen van je lichaamstemperatuur is tijdens de zwangerschap onwenselijk. Gebruik bij het zonnen een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor en houdt er rekening mee dat je snel een zogenaamd “zwangerschapsmasker” ontwikkelt.

Alcohol

  • Gebruik geen alcohol tijdens de zwangerschap. Omdat de lever van een ongeboren baby nog niet werkt plast de baby alcohol in het vruchtwater uit en drinkt dat vervolgens weer op. Zo wordt met een glas alcohol het systeem van de baby meerdere keren belast. Voor meer informatie kijk op alcohol en zwangerschap.

Roken

Het is erg slecht om te roken of mee te roken tijdens de zwangerschap. Je hebt door roken meer kans op een miskraam en andere problemen in de zwangerschap en bij de bevalling. In Nederland overlijden elk jaar 60 baby’s in de zwangerschap aan de gevolgen van roken. Je beïnvloedt met roken ook de toekomst van je kind. Kinderen geboren uit moeders die roken hebben:

  • een grotere kans op aangeboren afwijkingen (bijvoorbeeld klompvoeten)
  • een grotere kans op hersenvliesontsteking in de eerste levensweken
  • als baby meer kans op wiegedood, asthma, CARA en oorontstekingen 
  • levenslang een grotere kans op hart- en vaatziekten
  • levenslang een veel grotere kans op suikerziekte type 2
  • met name bij jongens vaker verminderde vruchtbaarheid en ADHD
  • een gedrag dat vergelijkbaar is met dat van kinderen waarbij de moeders drugs hebben gebruikt

Voor hulp met stoppen met roken kun je zo vaak als nodig gratis gebruik maken van een gesprek bij onze leefstijlconsulent op de praktijk.  Bij de links kun je zien waar je on-line informatie, cursussen en begeleidingsprogramma’s kunt vinden.

Lees voor meer informatie over alcohol en roken voor, tijdens en na de zwangerschap deze folder.

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen