“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Regelen Zwangerschap

Erkenning kind

Als je niet getrouwd bent, kan het verstandig zijn om de erkenning te gaan regelen. Dit doe je samen met je partner in de zwangerschap, bij voorkeur voor 24 weken bij het gemeentehuis. Bij erkenning ontstaat er een juridische band tussen de vader en het kind: de familierechtelijke betrekking. De vader is dan verplicht om zijn kind te onderhouden. Het kind krijgt op zijn beurt het recht op een erfenis. Kijk voor meer informatie op erkenning en ouderlijk gezag kind. Bij een geregistreerd partnerschap of huwelijk is dit meteen al geregeld.

De keuze van de achternaam

Wanneer je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt, krijgt jullie kind automatisch de achternaam van de moeder. Wil je de naam van de vader gebruiken dan zullen jullie dit samen voor de geboorte van jullie kindje moeten regelen bij het gemeentehuis. Meer informatie hierover zie je via deze link. Vanaf 1 januari 2024 kan je er zelfs voor kiezen om beide achternamen aan de baby te geven.

kelly-sikkema-Z4GKcFAGck4-unsplashMoeders voor Moeders

Moeders voor Moeders is een organisatie die vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden wil helpen. Dit gebeurt door hormonen uit urine van zwangere vrouwen te verzamelen. Tussen de 6 en 16 weken bevat de urine van zwangere vrouwen namelijk hormonen, die gebruikt worden voor het vervaardigen van medicijnen, waardoor deze vrouwen toch zwanger kunnen worden. Als je meer informatie wilt of je wilt je opgeven om mee te doen, kijk dan op moeders voor moeders voor het telefoonnummer.

Kraamzorg

Na de termijnecho is het handig de kraamzorg te gaan regelen, bij voorkeur voor 16 weken.  Een kraamverzorgende komt na de bevalling bij je thuis om je te helpen bij de verzorging van je nieuwe baby en je van alles hierover te leren. Er zijn verschillende bureaus in de regio werkzaam. We zullen je bij de tweede controle helpen herinneren je ergens aan te melden. Onder het kopje links staan de kraambureaus waar we veel mee samenwerken. Je bent helemaal vrij om elk bureau te kiezen, ook als deze niet wordt genoemd op onze website.

Kraampakket

Of je nou in het ziekenhuis of thuis wil bevallen, in beide situaties is het handig om vanaf  37 weken zwangerschap een kraampakket in huis hebben. Deze kun je meestal je aanvragen bij je eigen zorgverzekeraar.

Apotheek en huisarts

Het is belangrijk om aan je apotheek en huisarts door te geven dat je zwanger bent. Je huisarts kan dan bij het voorschrijven van medicijnen en het stellen van diagnoses meenemen dat je zwanger bent. Je apotheek is de plek waar ze weten welke medicijnen je wel en niet mag gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Dit geldt voor medicatie die je al voor de zwangerschap gebruikte, maar ook voor medicatie die je tijdens de zwangerschap gaat gebruiken. Haal je zelf medicijnen of homeopathische middelen bij de apotheek of drogist, dan moet je altijd vragen of je dit middel mag gebruiken tijdens de zwangerschap.

Borstvoedingcursus

Misschien heb je er nog niet over nagedacht, maar al in een vroeg stadium is het goed om te gaan bedenken wat voor voeding je aan je kindje wilt gaan geven. Twijfel je nog of ben je ervan overtuigd dat je borstvoeding wilt gaan geven en wil je je goed voorbereiden, dan bestaat er de mogelijkheid om een borstvoedingcursus te volgen. Er is namelijk gebleken dat de kans van slagen bij borstvoeding groter is na een goede voorbereiding. Ook vinden mensen het vaak leuker om te doen, omdat ze zelfverzekerder zijn na het volgen van deze borstvoedingcursus. Meer informatie vind je op de website van Vereniging Borstvoeding Natuurlijk en via onderstaande link. Heb je behoefte aan informatie in een één op één gesprek, maak dan een afspraak op de praktijk bij onze lactatiekundige. 
 
Multidisciplinaire richtlijn borstvoeding

Zwangerschapscursus

Er zijn verschillende cursussen te volgen in de zwangerschap. Een zwangerschapscursus zorgt voor een goede voorbereiding op de bevalling. Je krijgt niet alleen extra informatie, maar ook ademhalings- en ontspanningsoefeningen voor tijdens de bevalling. Wij raden iedereen die voor het eerst zwanger is om je aan te melden bij een cursus. Dit kan rond 24 weken.  Informeer bij je zorgverzekeraar of de cursus wordt vergoed. Kijk onder het kopje links voor verschillende cursussen in de buurt of kies voor de mogelijkheid online een cursus te volgen. Dit kan via babyopkomst. Hier kun je tegen betaling verschillende cursussen volgen, samen met je partner, op een tijd dat het jullie het beste uitkomt. Je kunt kiezen uit: Fit en in balans bevallen (yoga), Goed voorbereid bevallen (nuchtere aanpak) of Hypnobirthing.

Aanschaf van babyspullen

Er is van alles  te koop voor de baby. Wat heb je echt nodig voor de babyuitzet en waar moet je op letten? Kijk voor een veilige keuze eens bij deze tips!

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen