“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

De eerste controle Zwangerschap

Inwinnen en ontvangen van informatie

Spreekkamer

Bij het eerste gesprek zullen we je medische voorgeschiedenis bespreken, die van je partner en die van jullie beide families (ouders, broers en zussen). Dit is van belang om eventuele risico’s voor de zwangerschap en de baby beter in te kunnen schatten. Het kan handig zijn om voor de eerste controle te informeren bij je naaste familie of er bijzonderheden in je familie voorkomen die belangrijk zouden kunnen zijn voor je zwangerschap.

We bespreken de dingen die je beter niet kan doen of juist wel zou kunnen doen om je zwangerschap goed te laten verlopen. Je zult een informatiepakket mee krijgen met allerlei  informatie over de zwangerschap. Meestal zal tijdens deze eerste afspraak de vroege echo worden gemaakt om te bekijken of er een intacte zwangerschap is. Pas tussen 10 en 12 weken kan de uitgerekende datum definitief worden vastgesteld. Daarom wordt aan het einde van deze controle een afspraak gemaakt voor deze termijnecho

Bij het eerste gesprek bespreken we ook welke dingen er geregeld moeten worden in de loop van de zwangerschap. Hierover vind je op deze site ook informatie. Verder vragen we je om toestemming om gegevens te kunnen uitwisselen. Dit kan belangrijk zijn maar kan natuurlijk alleen als je aangeeft dat dit mag. Dat doe je door een formulier te ondertekenen. Je kunt dit formulier hier alvast doorlezen (zie privacy, onder aan de pagina). 

Prenatale onderzoeken

Tijdens deze intake zullen wij je vragen of je informatie wenst over onderzoeken (prenatale screening). Er is een onderzoek mogelijk naar down-, edwards- en patausyndroom vroeg in de zwangerschap. Bij 20 weken kan onderzoek naar lichamelijke aangeboren afwijkingen worden gedaan. Mocht je meer informatie willen over de testen, dan plannen we een uitgebreid gesprek in om je te informeren over de verschillende onderzoeken. Dit counselingsgesprek wordt meestal gecombineerd met de termijnecho. Het is aan te raden om vooraf te lezen over de verschillende mogelijkheden over onderzoek bij een ongeboren kind. Daarnaast is er de keuzehulp om je te helpen een keuze te maken. 

Voor de vroege testen voor 14 weken zijn  uit twee testen mogelijk:

  1. De NIPT. Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. In het bloed van de moeder wordt het DNA onderzocht. Hierbij wordt ook gekeken naar down-, edwards- of patausyndroom. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap worden uitgevoerd. Dit onderzoek wordt sinds 1 april 2023 vergoed.
  2. 13 wekenecho. De baby wordt onderzocht met een echo op grote lichamelijke afwijkingen. Dit kan tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. Als je hier gebruik van maakt doe je mee aan een onderzoek, hiervoor moet je ook tekenen. Er zijn geen kosten aan verbonden. 

Naast de vroege screening kun je bij 20 weken een uitgebreid echo-onderzoek laten uitvoeren waarbij wordt gekeken naar aangeboren lichamelijke afwijkingen. Dit onderzoek wordt wel altijd door de zorgverzekering betaald. Meer daarover lees je bij de informatie over 20 weken echo op deze site.

Vind je het fijn om in een filmpje uitleg te krijgen? Dat Kan! Kijk hier voor een uitleg over de NIPT (1 minuut 45). Het filmpje over de 13 en 20 wekenecho vind je hier (1 minuut 46). 

Bloedonderzoek

Alle zwangere vrouwen in Nederland worden getest op Hepatitis B (een leverziekte), Lues (een geslachtsziekte) en HIV. Je bloedgroep, rhesusfactor en ijzergehalte (Hb) worden bepaald en er wordt gekeken naar antistoffen tegen andere bloedgroepen (irregulaire antistoffen). Meer informatie over het bloedonderzoek bij zwangeren vind je bij het RIVM. Een toelichting kun je ook in dit filmpje bekijken. Het bloed voor dit onderzoek wordt vaak afgenomen op de praktijk door de assitente. Wil je graag gebruik maken van de NIPT dan worden de bloedonderzoeken gecombineerd. Bloed dat nodig is voor de NIPT kan alleen in het ziekenhuis worden afgenomen.

En verder

Het intakegesprek zal ongeveer 45 tot 60 minuten duren. Wat moet je meenemen?

  • Pasje van de ziektekostenverzekering
  • Legitimatiebewijs
  • Een brief van de gynaecoloog of huisarts en/of een echo-uitslag als je die hebt
  • Medicijnen, als je die gebruikt
  • Datum van de eerste dag van je laatste normale menstruatie en de datum van de zwangerschapstest
  • Papieren van een eventueel eerdere zwangerschap en bevalling als die niet door ons begeleid is
  • Tip: breng je vragen mee als notitie in je telefoon. Dan weet je zeker dat je niets vergeet!

Spreekkamer

 

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen