“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „
Wanneer je de baby voor het eerst voelt en hoe vaak is per moeder erg verschillend. Over het algemeen voelen zwangeren in hun eerste zwangerschap rond 20 weken beweging in de buik, in de volgende zwangerschappen is dat vaak al wat eerder. Dit hangt ook af van de ligging van de placenta. Als deze aan de kant van je buik ligt, worden de bewegingen gedempt door een kussentje tussen moeder en kind en voel je vaak later en minder harde bewegingen. Het verschilt erg hoe vrouwen het bewegen omschrijven. Het varieert van “hij zit nooit stil” tot “ik ben blij als ik het voel”. Het is dus niet te zeggen wat normaal is als het gaat om hoe vaak of hoe hard een kindje moet bewegen.
Tot ongeveer 24 weken is het bewegingspatroon nog niet elke dag hetzelfde. Als je dan een keer een dagje weinig merkt is dat geen reden tot ongerustheid. Naarmate de zwangerschap vordert leer je je kindje steeds beter kennen en zul je een patroon gaan herkennen. Dan ontdek je dus welke bewegingen bij jouw baby passen. Dan leer je ook hoe vaak en op welke tijdstippen van de dag dit gebeurt. Vanaf 32 weken blijft het aantal bewegingen tot aan het einde van de zwangerschap ongeveer hetzelfde. Wel kunnen de bewegingen anders gaan aanvoelen. Zolang je je baby iedere dag zo vaak voelt bewegen zoals jij dat gewend bent, is er geen enkele reden tot ongerustheid.
Twijfel je over het bewegen van de baby dan is het verstandig even de tijd te nemen om goed te letten op wat er in je buik gebeurt. Dat gaat meestal het beste door op je linkerzij te gaan liggen. Door ook je handen op je buik te leggen voel je het nog beter. Neem er in ieder geval een uur de tijd voor. Voel je als je er op let wel goed bewegen dan is het prima. Hierbij maakt het niet uit of het grote of kleine bewegingen zijn. Ook maakt het niet uit of het schopjes zijn of meer schuivende bewegingen. Voel je de baby niet voldoende bewegen dan moet je altijd contact opnemen.
Als je twijfelt of ongerust bent over het bewegen van je kindje bel dan ongeacht je zwangerschapsduur om even te overleggen. Op openingstijden kan je de praktijk bellen maar als de praktijk is gesloten gebruik dan het spoednummer.
Lees hier informatie over “bewegen van de baby in de zwangerschap”. Voor een uitgebreide toelichting en uitleg over kindsbewegingen kun je ook deze folder doorlezen. Hij is er ook in andere talen. Hij is beschikbaar in Turks, Arabisch, Engels, Frans, Pools en Chinees.