Tips voor de kraamperiode
Er zijn een aantal dingen in de eerste dagen na de bevalling om rekening mee te houden.
- Het is normaal dat je soms erg prikkelbaar en emotioneel bent. Er gebeurt veel in een paar dagen en je slaapt vaak te weinig. Dat je soms even vergeet om blij te zijn met je nieuwe kindje hoort er gewoon bij!
- Bijna elke kraamvrouw krijgt last van stuwing, of je nu borst- of flesvoeding geeft. De borsten voelen dan erg hard, pijnlijk en gespannen aan. Soms krijg je er een beetje koorts van. Om de pijn wat te verzachten helpt het om te koelen met ijs-compressen. Als je erg last hebt van stuwing en je geeft borstvoeding dan kun je overwegen de borsten eenmalig helemaal leeg te kolven. Als het erg vervelend is kun je paracetamol gebruiken, ook als je borstvoeding geeft.
- Als je hechtingen hebt kunnen die pijnlijk zijn. Meestal trekken ze wat, zeker aan het einde van de dag. Ook voor hechtingen zijn koude kompressen goed. Verder is het goed om af en toe te rusten of slapen zonder maandverband in. Dan geneest de wond sneller.
- Het komt vaak voor dat kraamvrouwen last hebben van aambeien. Er zijn verschillende soorten zalf te koop. Sommige verlichten de pijn, andere helpen om de aambeien sneller weg te laten gaan. Vraag je verloskundige om advies welke voor jou het beste is. Neusspray helpt om de aambeien te laten slinken en ook koude kompressen laten de aambeien krimpen.
- Ga regelmatig plassen. De eerste uren tot enkele dagen na de bevalling voel je niet altijd aandrang als je blaas toch vol zit. Een volle blaas kan extra bloedverlies en veel naweeën veroorzaken. Ook ben je de eerste dagen na de bevalling of keizersnede extra vatbaar voor een blaasontsteking. Ga overdag elke keer voordat je voeding aan je kindje gaat geven even plassen.
- Wanneer je zelf, je partner of kraambezoek last heeft van een koortslip moet hij/zij zeer zorgvuldig handen wassen en mag de baby niet kussen en/of knuffelen. Een koortslip is in de blaasjesfase erg besmettelijk en gevaarlijk voor een pasgeboren kindje. Als je langer met de verzorging bezig bent, zoals bij in bad doen, is het verstandig de koortslip af te plakken met een speciale pleister. Ook kan je ervoor kiezen een papieren “operatiesnoetje” te dragen. Deze zijn te koop bij de meeste apotheken.
- Neem je rust. Ga ’s middags even rusten zolang je baby nog een nachtvoeding vraagt. Spreek niet teveel bezoek tegelijk af en hou de avonden lekker voor je nieuwe gezin.
- Kinderen die borstvoeding krijgen hebben vanaf de achtste dag na de bevalling extra vitamine K nodig. Vitamine K is om stollingsstoornissen te voorkomen. Alle baby’s, ook die flesvoeding krijgen wordt geadviseerd extra vitamine D te geven. Vitamine D is om de opname van kalk te verbeteren: voor sterke botten en tanden dus. Deze vitaminen kun je gewoon kopen bij apotheek of drogist. Ook voor moeders die borstvoeding geven is het advies om na een week zelf dagelijks extra vitamine D te nemen.
Wil je weten wat je kunt doen om je bekkenbodemspieren goed te laten herstellen en trainen kijk dan hier voor tips
Veilig voor je baby
Niet alleen het lichaam, maar ook het gedrag van een (pasgeboren) baby is natuurlijk anders dan dat van een volwassene. Zo sabbelen baby’s bijvoorbeeld regelmatig op kleding. Waardoor ze ongemerkt in contact komen met chemische stoffen. Ook kunnen alledaagse producten als zeep, luiers, billendoekjes of schoonmaakmiddelen een ander effect op je baby hebben dan op een volwassen persoon.
De meeste producten kun je gewoon veilig gebruiken voor je baby. Maar met de onafhankelijke informatie van waar zit wat in kan je zelf een bewuste keuze maken of je bepaalde producten wilt gebruiken, of dat je voor een alternatief kiest. Kijk verder bij de producten waar je graag wat meer over wilt weten. Neem ook eens een kijkje bij de chemische stoffen.