“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „
De kraamtijd is de periode van direct na je bevalling tot de eerste 10 dagen daarna. Gedurende deze eerste dagen komen wij om de dag thuis bij je langs om te kijken hoe het met jou en de baby gaat. Daarbij letten we op je herstel en de ontwikkelingen rond moederen kind. De kraamverzorgster is aanwezig om jullie te helpen. Zij zal met jullie en ons overleggen als er problemen zijn. We kijken dan samen wat de beste oplossing is. In deze video zie je hoe de zorg in de kraamtijd eruit ziet.
Je kunt de keuze voor borstvoeding of kunstvoeding bespreken op het spreekuur. Borstvoeding is in principe de beste voeding die het meest geschikt is voor je baby. Niet iedereen kan of wil borstvoeding geven en dan is kunstvoeding het alternatief. Beide hebben zo hun voor- en nadelen en het is goed om deze eens op een rijtje te zetten, vooral als je het een lastige keuze vindt. Je kunt dit eventueel samen met een lactatiekundige doen. Vraag de assistente om een afspraak. Er zijn door de lactatiekundige van het WZA voorlichtingsfilmpjes over borstvoeding die je kan bekijken zodat je beter voorbereid bent op borstvoeding geven in de kraamperiode.
Ook als je na je eerste gesprek bij de verloskundige verder de hele zwangerschap en bevalling bij de gynaecoloog onder controle bent geweest zal je in de kraamtijd waarschijnlijk weer met een verloskundige te maken krijgen. Op de dag van ontslag zal een verloskundige op de hoogte worden gebracht van je thuiskomst. Meestal gebeurt dit door de kraamafdeling van het ziekenhuis waar je bent bevallen. Soms zal het ziekenhuis vragen of je zelf de verloskundige wilt bellen. Ook de kraamverzorgster kan doorgeven dat je bent thuisgekomen. Over het algemeen komen we de dag na je ontslag voor het eerst kijken.
Het is belangrijk om na de bevalling binnen drie dagen aangifte van de geboorte te doen. Dit moet bij het gemeentehuis in de gemeente waar je kindje is geboren. In Assen kan dit inmiddels digitaal. Je hebt hiervoor je DigiD nodig. Je kunt ook naar het gemeentehuis toegaan. Dat kan elke ochtend zonder afspraak tussen 8.30u en 12.30u. ’s Middags aangifte doen kan alleen als je een afspraak maakt via telefoonnummer 14 0592. Is je kindje in het ziekenhuis geboren dan is het mogelijk om de aangifte in het Wilhelmina ziekenhuis te doen.
Als de aangifte is gedaan zal de geboorte worden doorgegeven aan de GGD. Zij zorgen ervoor dat in de eerste week de hielprik en de gehoortest bij je kindje worden afgenomen. Als je meer wilt weten over de hielprik klik dan hier.
Informeer je eigen huisarts na de bevalling dat je bent bevallen. Als je onder begeleiding van een van je eigen verloskundigen bent bevallen, informeren wij je huisarts door een kort verslag van de bevalling te sturen. Ben je in het ziekenhuis bevallen dan kan je de huisarts even bellen als je bent thuisgekomen. Je krijgt het verslag van de bevalling wat naar de huisarts wordt gestuurd ook zelf. In het verslag staan allerlei afkortingen. Wat de meest gebruikte afkortingen betekenen kun je hier vinden.