“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Na de bevalling Kraambed

Kraamtijd

De kraamtijd is de periode van direct na je bevalling tot de eerste 10 dagen daarna. Gedurende de eerste acht dagen komen wij om de dag thuis bij je langs om te kijken hoe het met jou en de baby gaat. Daarbij letten we op je herstel en de ontwikkeling van het kind. De kraamverzorgster is aanwezig om jullie te helpen. Zij zal met jullie en ons overleggen als er problemen zijn. We kijken dan samen wat de beste oplossing is.

Zwangerschap en bevalling bij de gynaecoloog

Ook als je de hele zwangerschap en bevalling bij de gynaecoloog onder controle bent geweest zal je in de kraamtijd waarschijnlijk met een verloskundige te maken krijgen. Op de dag van ontslag zal een verloskundige op de hoogte worden gebracht van je thuiskomst. Meestal gebeurt dit door de kraamafdeling van het ziekenhuis waar je bent bevallen. Soms zal het ziekenhuis vragen of je zelf de verloskundige wilt bellen. Ook de kraamverzorgster kan aan ons doorgeven dat je bent thuisgekomen. Over het algemeen komen we de dag na je ontslag voor het eerst kijken. Kies je ervoor om de nazorg door ons te laten doen dan kun je dit in het ziekenhuis aangeven. Vooraf aanmelden bij ons is niet nodig maar mag natuurlijk altijd!

in badklein

Aangifte

Het is belangrijk om na de bevalling binnen drie dagen aangifte van de geboorte te doen. Dit moet bij het gemeentehuis. Dat kan elke ochtend zonder afspraak tussen 8.30u en 12.30u. ‘s Middags aangifte doen kan alleen als je een afspraak maakt via telefoonnummer 14 0592. Je kan ook digitaal, met je DigiD, aangifte doen van de geboorte. Je moet dan nog wel een handtekening op de geboorteakte gaan zetten in het gemeentehuis. Is je kindje in het ziekenhuis geboren dan is het mogelijk om tijdens kantooruren de aangifte in het Wilhelmina ziekenhuis te doen.

Als de aangifte is gedaan zal de geboorte worden doorgegeven aan de ent-administratie. Zij zorgen ervoor dat in de eerste week de hielprik en de gehoortest bij je kindje worden afgenomen. Als je meer wilt weten over de hielprik klik dan hier.

De huisarts

Informeer je eigen huisarts na de bevalling dat je bent bevallen. Als je onder begeleiding van een van je eigen verloskundigen bent bevallen, informeren wij je huisarts door een kort verslag van de bevalling te sturen. Ben je in het ziekenhuis bevallen dan kan je de huisarts even bellen als je bent thuisgekomen. Je krijgt het verslag van de bevalling wat naar de huisarts wordt gestuurd ook zelf. In het verslag staan allerlei afkortingen. Wat de meest gebruikte afkortingen betekenen kun je hier vinden.

Lees hier nog meer heldere informatie over de periode na je bevalling

 

 

 

 

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen