“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

20-weken echo

Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO)

2013-102d2

Echo bij 20 weken

De 20-weken echo wordt uitgevoerd bij ons op de praktijk. Bij deze medische echo kom je samen met je partner of een bekende. Het is niet de bedoeling dat je bij deze echo meerdere personen of kinderen meeneemt.

De SEO, ook wel 20-weken echo genoemd wordt aan iedere zwangere aangeboden. Met dit echo-onderzoek wordt er gekeken naar lichamelijke afwijkingen. Verreweg de meeste kinderen komen gezond ter wereld. Echter bij een klein percentage (3 tot 4%) wordt er voor of na de geboorte een aandoening vastgesteld. Een deel van de aandoeningen kun je met behulp van echoscopie in de zwangerschap opsporen. De 20-weken echo wordt meestal tussen de 19 en 20 weken gemaakt. Er wordt gekeken naar lichamelijke afwijkingen, bijvoorbeeld aan het hart of een open ruggetje. Als je het geslacht van de baby graag wilt weten, dan kan dat ook tijdens deze echo worden bekeken. Het maken van de echo duurt ongeveer 45 minuten. Er zitten voor- en nadelen aan dit onderzoek. Tijdens een gesprek over mogelijke onderzoeken word je over deze echo voorgelicht. Wil je er meer over weten kijk dan op 20-weken echo.

2013-103d3

3D-echo bij 20 weken

Wanneer je een hoger risico hebt op afwijkingen bij de baby dan gemiddeld dan kun je in aanmerking komen voor een GUO. Een GUO (Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek) is een 20 weken echo die in het UMCG wordt gemaakt. De reden dat je in aanmerking komt voor een GUO kan bijvoorbeeld zijn dat er in je familie een aandoening voorkomt waarop jouw baby  meer kans heeft. Het kan ook zijn dat je al een kindje hebt met een aangeboren afwijking. Of dit verhoogde risico voor jou geldt wordt besproken. Mocht je hiervoor in aanmerking komen en je wil er graag gebruik van maken dan wordt de verwijzing de tweede controle geregeld.

De echoscopist zal er alles aan doen de beelden zo goed mogelijk te beoordelen. Het kan altijd gebeuren dat bepaalde afwijkingen niet worden opgespoord met dit onderzoek. Soms doordat een afwijking niet of moeilijk met de echo is te zien maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat de moederkoek een goed beeld in de weg zit.

 

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen