“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

13 wekenecho

Wat is de 13 wekenecho?

Bij je eerste bezoek vragen we of je meer wilt weten over de 13 wekenecho, de 20 wekenecho en de NIPT. Als je dat wel wil plannen we een apart gesprek daarvoor. Het gesprek heet een counselingsgesprek. Sinds 1-9-2021 kun je kiezen voor de 13 wekenecho. De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je baby. Het duurt ongeveer 30 minuten. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of je baby lichamelijke afwijkingen heeft.

Iedere zwangere in Nederland van 16 jaar of ouder kan kiezen voor een 13 wekenecho. Als je er voor kiest doe je mee aan een studie.  Je betaalt zelf niets voor de 13 wekenecho. Wel worden je gegevens gebruikt voor onderzoek. Wil je dit niet dan kun je geen 13 wekenecho doen. Bij deze medische echo kom je samen met je partner of een bekende. Het is niet de bedoeling dat je bij deze echo meerdere personen of kinderen meeneemt.

Wanneer is de 13 wekenecho?

Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Een gespecialiseerd echoscopist maakt een echo van de baby. Zij vertelt je meteen na de echo de uitslag. Er wordt niet naar het geslacht van de baby gekeken. Bij 95 van de 100 zwangerschappen ziet de echoscopist geen aanwijzing voor een afwijking. Vervolgonderzoek is dan niet nodig.

Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor de baby betekent. Heeft de echoscopist iets afwijkends gezien? Dan kun je kiezen voor vervolgonderzoek.

Omdat de baby nog klein is kan het zijn dat het via de buik niet goed te beoordelen is of er afwijkingen zijn. Hou er dan ook rekening mee dat het een inwendige echo kan zijn. Er wordt dan altijd overlegd of je dat wel wil.

Meer informatie vind je bij pns.nl.

Bij deze medische echo kom je samen met je partner of een bekende. Het is niet de bedoeling dat je bij deze echo meerdere personen of kinderen meeneemt.

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen