“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Bevallen De bevalling

Een spannend moment

De bevalling is altijd een spannende gebeurtenis. Zeker als je voor de eerste keer gaat bevallen, maar ook als je het eerder hebt meegemaakt. Om de bevalling door te spreken wordt extra tijd ingepland samen met een controle rond 34 weken. Je kunt bij de assistente zelf bepalen hoeveel tijd je nodig denkt te hebben voor dit gesprek. Mocht je eerder een gesprek over de bevalling willen dan rond 34 weken dan kun je dat altijd aangeven.

Rond 32 weken zul je twee folders meekrijgen met informatie over de bevalling.De folder voorbereiding op de bevalling en de folder pijnstilling kun je thuis rustig doorlezen. Daarin vind je alles over de pijnstilling. Zowel wat je partner en de verloskundige kan doen als pijnstilling die via het ziekenhuis moet worden gegeven. Mogelijkheden voor pijnstilling thuis of bij een poliklinische bevalling zijn bijvoorbeeld TENS en steriel water injecties. Naast de verschillende folders krijg je een geboorteplan mee dat je zelf kunt invullen. Hier staan enkele praktische zaken op over de bevalling, zoals welk nummer te gebruiken en wanneer te bellen.  Je kunt in dit geboorteplan aangeven wat je wensen zijn. Bij de volgende controle wordt het besproken.  Deze informatie zal onder andere ook besproken worden op de voorlichtingsavond. 

Op deverloskundige.nl vind je nog veel meer informatie over bevallen en voorlichting over pijnstilling. Vind je het leuk om een kort en duidelijk (getekend!) filmpje te bekijken over wat er precies gebeurt tijdens de ontsluiting en bij de geboorte kijk dan eens hier.

Geboorteplan bespreken

We plannen extra tijd in op het spreekuur om de aankomende bevalling rustig te bespreken. Tijdens dit gesprek nemen we het geboorteplan door met daarin je specifieke wensen ten aanzien van de bevalling en de periode daarna. Samen met je partner kun je je verwachtingen en wensen ten aanzien van de bevalling kenbaar maken. We zullen aandacht besteden aan het verloop van de baring, wanneer je moet bellen en de mogelijkheden rond pijnstilling. Behalve dingen die je wenst kun je ook de dingen bespreken waar je tegenop ziet of bang voor bent.

En verder

Op de voorlichtingsavond die elke maand wordt gegeven in het WZA wordt uitgebreid aandacht besteed aan de bevalling en kraamtijd. Het bijwonen van deze avond is kosteloos. In de agenda van het WZA vind je de data wanneer deze avonden worden gegeven.

In de periode van 37 weken tot 42 weken mag je thuis, dan wel poliklinisch met ons bevallen, als je geen medische indicatie hebt.

Als je 37 bent heb je als het goed is gedacht aan:

  • een kraampakket aanschaffen (vaak krijg je dat van je zorgverzekeraar)
  • een bed in je huis dat minimaal 80 cm hoog is (ook als je niet thuis gaat bevallen). Het bed is op te hogen m.b.v. klossen (te huur bij de thuiszorg) of (bier) kratten. Als dat lastig is of je wil graag een apart bed via thuiszorg lenen (bijvoorbeeld omdat je beneden gaat bevallen) dan kan dat ook. Soms is daarvoor een briefje van de verloskundige nodig. Vraag dat op het spreekuur even na.

Je kunt in 12 verschillende talen informatie over de bevalling vinden op deverloskundige.nl. Dat geldt ook voor de folder over omgaan met pijn.

Op de website Zanzu is ook informatie over de bevalling in verschillende talen te vinden. Onder andere:

Arabisch: https://www.zanzu.nl/ar/الموضوعات/تنظيم-الأسرة-والحمل

Engels: https://www.zanzu.nl/en/themes/delivery

Farsi: https://www.zanzu.nl/fa/مباحث/زایمان

Tigrinya: https://www.zanzu.nl/ti

Pools: https://www.zanzu.nl/pl/tematy/poród

Turks: https://www.zanzu.nl/tr/temalar/doğum

Maar ook in het Frans, Bulgaars, Duits, Spaans, Portugees, Roemeens en Albanees.

 

iederkind

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen