“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Zwangerschapssuikerziekte Complicaties

Wat is zwangersschapssuiker?

Zwangerschapsdiabetes heet ook wel zwangerschapssuiker. Het is een tijdelijke soort diabetes, die meestal meteen overgaat na de bevalling. Ongeveer één op de twintig zwangere vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsdiabetes. Het kan iedere zwangere vrouw overkomen, maar de ene vrouw heeft meer kans op zwangerschapsdiabetes dan de andere. Je hebt meer kans op zwangerschapsdiabetes:

  • als je al eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad
  • als je eerder een baby kreeg van meer dan 4500 gram
  • als je overgewicht hebt; al voor de zwangerschap
  • als je een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes
  • als je van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst bent
  • als je cholesterol of bloedsuiker te hoog is

Mocht je een verhoogd risico hebben, dan zal aan het begin van de zwangerschap een nuchtere bloedsuikerwaarde worden bepaald en tussen de 24 en 28 weken zal er een suikertest worden afgesproken.

Een suikertest tijdens de zwangerschap:

Er zijn verschillende redenen waarom een suikertest nodig kan zijn in de zwangerschap. Hij wordt tussen 24 en 28 weken zwangerschap aangevraagd. Er zullen twee bloedwaarden worden geprikt die als deze te hoog zijn kunnen wijzen op zwangerschapsdiabetes (suikerziekte). Voor een betrouwbare uitslag van een suikertest zijn eendiabetes aantal dingen belangrijk:

  • De eerste waarde moet NUCHTER worden bepaald. Dit betekent dat je vanaf 22.00 uur de avond voor de test niet meer mag eten en drinken. Alleen water drinken is toegestaan.
  • Zo lang de test duurt mag je niet roken, niet eten, niet drinken en je mag je niet inspannen. Eventueel mag je wel water.
  • Als je tijdens de test moet overgeven wordt de test gestopt want dan is de uitslag niet meer betrouwbaar.

Voor deze suikertest moet een afspraak gemaakt worden via certe.nl.

Eerst wordt een bloedsuiker bepaald met een vingerprik. Deze uitslag is meteen bekend. Is deze te hoog dan wordt ter controle ook nog bloed uit de arm afgenomen en daarmee is de test klaar. Is de uitslag uit de vingerprik goed, dan zal er bloed uit de arm worden afgenomen en vervolgens krijg je een drankje om in ongeveer 5 minuten op te drinken. Dit is 200 ml. water met een smaakje waarin 75 gram suiker is opgelost. Twee uur daarna wordt opnieuw de bloedsuikerwaarde bepaald in bloed afgenomen uit de arm. De bloeduitslagen zullen binnen een week na de afname bij ons binnen zijn. Als een suikerwaarde gestoord is zal je daar over door ons worden gebeld.

De suikerwaarde is te hoog

Indien je suikerwaarde bij de test is verhoogd, word je doorgestuurd voor een consult bij de gynaecoloog. Deze zal je dan verwijzen naar de diabetesverpleegkundige en internist om verder bloedonderzoek te doen. Soms blijft het bij die ene verhoogde waarde en kun je daarna gewoon weer bij ons onder controle komen. Ook als de bloedsuikerwaarden goed blijken te zijn met een dieet kom je voor de controles en bevalling terug bij de verloskundige. Het is dan wel gebruikelijk dat de bevalling bij 40 weken wordt opgewekt.

Zwangerschapsdiabetes is vaak goed te behandelen met een dieet. Met name matigen met koolhydraten en vet. Als na een paar weken dieet de bloedsuikerspiegel nog te hoog is,  kan het zijn dat tijdelijk insuline spuiten nodig is. Als er behandeling met insuline nodig is worden de controles en de bevalling volledig door de gynaecoloog en internist overgenomen. In geval van insuline-afhankelijke suikerziekte word je vaak met 38 weken al ingeleid.

Bij een goede behandeling zijn risico’s van zwangerschapssuikerziekte voor moeder en kind beperkt. Na de bevalling verdwijnt de zwangerschapsdiabetes meestal binnen een dag en kun je ook weer normaal (gezond) eten en natuurlijk meedoen met een beschuit met muisjes!

Voor de volgende zwangerschap is het wel extra opletten:

De kans dat je bij een volgende zwangerschap weer zwangerschapsdiabetes krijgt, is vrij groot: ongeveer 75%. Heb je opnieuw een kinderwens raadpleeg dan vooraf je huisarts en laat je bloedsuiker meten.

 

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen