“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Korte tongriem

 

Informatie over het klieven van de tongriem van je kindje.

 

Mogelijke symptomen van een te korte tongriem

  • Problemen bij het aanleggen
  • Luidruchtig drinken, met een klakkend geluid
  • Steeds loslaten tijdens het voeden omdat het niet goed  lukt vacuüm te zuigen
  • Niet goed kunnen pakken van de borst
  • Te weinig melkproduktie en daardoor onrust bij de baby, continue willen drinken
  • Gewichtsafname of onvoldoende groei
  • Pijnlijke tepels/ tepelkloven140507Tonguetie

 

 

 

 

Als eenmaal is vastgesteld dat het te korte tongriempje het effectieve drinken aan de borst belemmert, dan kan dit probleem door een eenvoudige ingreep snel opgelost worden. Hoe sneller er na de diagnosestelling wordt geknipt, hoe beter.

De behandeling

De behandeling van een te korte tongriem bestaat uit frenulotomie. Hierbij wordt de tongriem, die vaak uit een heel dun vliesje bestaat, doorgeknipt. Dit wordt meestal gedaan door de kaakchirurg of hierin gespecialiseerde kliniek. Het is een korte en meestal nagenoeg bloedeloze ingreep. Deze kan voor het voeden, binnen enkele minuten, zonder narcose of verdoving worden verricht. Je kindje kan meteen daarna aan de borst worden gelegd. Moedermelk is ontstekingsremmend en aanleggen troostend.

Zelden is er sprake van een zo ernstige vorm van een te korte tongriem dat een uitgebreidere chirurgische ingreep onder narcose nodig is, bijvoorbeeld omdat het riempje te stug en dik is. Verschillende studies hebben aangetoond dat het na het knippen van de tongriem de zuigtechniek bij de borstvoeding verbetert. Bij de moeder nemen de pijnklachten af.

Punten van aandacht na het klieven van de tongriem

  • Je kindje kan huilerig of mopperig reageren op de ingreep. Meestal duurt dat niet langer dan 24 uur.
  • Er kan enige zwelling zijn, wat het aanleggen tijdelijk moeilijker kan maken. Als je het gevoel hebt dat je kindje pijn heeft dan kun je paracetamol geven. Voor zetpilletjes, raadpleeg arts, apotheek of drogist voor de juiste dosis.  Het knippen kan geen koorts veroorzaken.
  • Zorg voor een prettige voedingshouding. Maak je borst een beetje smal zodat aanhappen makkelijker gaat. Laat hem aanhappen op zijn tempo.  Tijdens het drinken kun je ook wat borstcompressie geven. Je pakt je borst stevig vast en bouwt wat druk op, zodat de melk makkelijker komt.
  • Het wondje kan nog een beetje nabloeden. Er kan een beetje bruinig of rood bloed in spuug zitten of verteerd bloed in de luier als wat bloed wordt  ingeslikt. In de luier is dat dan donker van kleur.
  • Als je op het wondje wrijft, kan het weer even bloeden. Dit is normaal.
  • Een aantal dagen na de ingreep kan het wondje er wit- of geelkleurig, en zelfs bijna pus-achtig uitzien. Ook dit is normaal!
  • Als aanleggen niet lukt: kolf dan moedermelk af en geef deze op een andere manier.

Als je je zorgen maakt, neem dan contact op!

Het tegengaan van weer vast groeien

Het wondje heelt snel. Daardoor kan de tong  weer vast gaan zitten. Probeer dit te voorkomen. We raden je aan om direct bij de eerste voeding na de behandeling het wondvlak te masseren met een koude vinger . Hiermee voorkom je het te strak dichtgroeien van het wondje. Doe dat bij voorkeur rond elke voeding. In het begin vooral ervoor maar het kan ook tussen twee borstvoedingen in of na de voeding, varieer hiermee. Doe het ook  ’s nachts ook zodat het niet gedurende de nacht weer (gedeeltelijk) vast groeit.

We raden je aan de eerste vier dagen in combinatie met elke voeding de oefening te doen, minstens zes keer per dag. Daarna om de voeding gedurende ongeveer drie weken.  Vind je het de eerste keer lastig om te weten hoe zacht of hard je dit kan doen, doe het dan eerst bij jezelf om te voelen hoe dat is.

Zorg voor korte nagels en schone vingers. Was altijd goed je handen met koud water voor je begint. Een koude vinger is juist prettig voor je kindje. Masseer rond het wondje de mondbodem gedurende 15 tot 30 seconden. Vindt je kindje het vervelend, zorg dan voor goed huid op huid contact, praat of zing erbij om hem gerust te stellen en troost hem direct erna.

Video’s over de behandeling, nazorg en spelletjes die je kindje helpen de mondmotoriek te verbeteren vind je hier.

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen