“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Serotiniteit (overdragenheid) Complicaties

Wanneer is er sprake van serotiniteit?

serotienAls de bevalling twee weken na de uitgerekende datum nog niet op gang is gekomen, spreken we van serotiniteit, de medische term voor overdragenheid. Ongeveer 1 a 2 van 100 zwangerschappen duurt 42 weken. Dat de bevalling bij 41 weken nog niet is begonnen komt veel vaker voor. 1 van elke 6 baby’s is bij 41 weken nog niet geboren. Veel bevallingen beginnen na 41 weken alsnog vanzelf. Gemiddeld bevallen vrouwen die na 41 weken spontaan bij 41 weken en 2 dagen! Als jij na de 40 weken nog niet bent bevallen en dan op controle komt zullen we met jou en je partner bespreken welke keuzes je hebt vanaf 41 weken. Ter voorbereiding kun je ook deze filmpjes bekijken.

Het is altijd belangrijk dat je de baby goed blijft voelen bewegen. Ben je daar ongerust over, neem dan contact op ( zie ook onder bewegen van de baby).

Extra controles

Van serotiniteit is pas sprake vanaf de 42e week van de zwangerschap.  Het advies is om dan niet langer dan 42 weken te wachten met inleiden. Bij een zwangerschap die langer dan 42 weken duurt, kan er soms sprake zijn van een minder goed werkende placenta (moederkoek). De baby krijgt dan geleidelijk minder voeding. Ook de hoeveelheid vruchtwater wordt langzamerhand minder.

Je kunt er voor kiezen om de bevalling eerder in te leiden, vanaf 41 weken. Aan alle zwangeren die niet bij 41 weken willen worden ingeleid wordt aangeboden om rond 41 weken in het ziekenhuis gecontroleerd te worden door de gynaecoloog. De extra controle bestaat uit een hartritmeregistratie van de baby (CTG) en een echo van de hoeveelheid vruchtwater. Is die controle goed dan kun je tot 42 weken gewoon onder onze zorg blijven en mag je nog steeds thuis of poliklinisch met ons bevallen. Zijn de controles niet zoals gewenst dan is het advies om niet tot 42 weken te wachten. De inleiding zal dan eerder plaatsvinden. 

Hoewel de risico’s van serotiniteit voor de baby maar klein zijn, is het toch goed om problemen vóór te zijn. Dat is de reden dat we bij 42 weken overdragen aan de gynaecoloog. Deze kan de bevalling inleiden (opwekken met medicijnen). Tijdens de bevalling wordt de hartslagfrequentie van de baby geregistreerd.

Strippen

Je kan altijd vragen of je gestript kan worden. Dit gaat door een inwendig onderzoek te doen. Het gebeurt meestal gewoon op het spreekuur bij je controle. Bij het strippen woelt de verloskundige met haar vingers de vliezen van de baarmoedermond los. Hierbij komen hormonen vrij (prostaglandines) die nodig zijn om de bevalling op gang te brengen. Sommige vrouwen vinden het strippen vervelend. Andere vrouwen voelen er niet veel van. Door het strippen versnelt de rijping van de baarmoedermond. Als het strippen het gewenste effect heeft, krijg je binnen 20 uur weeën. De verloskundige kan je nog een tweede keer strippen als het de eerste keer geen effect had.

Vliezen breken

Je kunt ervoor kiezen dat de ochtend voor een geplande inleiding je vliezen thuis worden gebroken door je eigen verloskundige. Of dit in jouw geval kan wordt die ochtend beoordeeld. Het is alleen mogelijk als de baarmoederhals aan het einde van de zwangerschap al verweekt is, er wat ontsluiting is en de baby goed zit ingedaald. Dit vliezen breken kan ervoor zorgen dat de bevalling op gang komt. Gebeurt dat niet binnen 24 uur dan word je de volgende ochtend alsnog ingeleid in het ziekenhuis.  

Inleiden

Als je kiest voor inleiden dan gebeurt dat altijd in het ziekenhuis. Er wordt dan overlegd wanneer de inleiding het beste kan plaatsvinden. Wanneer de inleiding wordt gepland hangt mede af van de controle die wordt gedaan en  de drukte op de verlosafdeling. Je kan aangeven wat je zelf graag zou willen, dan kan hiermee rekening worden gehouden. Daar wordt ook besproken hoe inleiden in jouw geval zal gaan. Lees meer over inleiden in het ziekenhuis in Assen op hun site of bekijk deze filmpjes. (Induction of labour/ تحفيز الولادة)

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen