“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Serotiniteit (overdragenheid) Complicaties

 

Wanneer is er sprake van serotiniteit?

serotienAls de bevalling twee weken na de uitgerekende datum nog niet op gang is gekomen, spreken we van serotiniteit, de medische term voor overdragenheid. Ongeveer vijf procent van alle zwangerschappen duurt langer dan 42 weken.

Bij een zwangerschap die langer dan 42 weken duurt, kan er soms sprake zijn van een minder goed werkende placenta (moederkoek). De baby krijgt dan geleidelijk minder voeding. Ook de hoeveelheid vruchtwater wordt langzamerhand minder. Het is belangrijk dat je de baby goed blijft voelen bewegen. Twijfel je daarover, neem dan contact op ( zie ook onder bewegen van de baby).

Hoewel de risico’s van serotiniteit voor de baby vaak maar klein zijn, is het toch goed om problemen vóór te zijn. Dat is de reden dat we bij 42 weken overdragen aan de gynaecoloog. Deze kan de bevalling inleiden (opwekken met medicijnen), zodat het niet nodig is om langer af te wachten. Tijdens de bevalling wordt de hartslagfrequentie van de baby geregistreerd.

Extra controles

Van serotiniteit is dus pas sprake vanaf de 42e week van de zwangerschap. Heel soms zijn er echter al vanaf 41 weken tekenen dat de placenta minder goed werkt. In dat geval is het beter om de bevalling eerder in te leiden. Om deze mogelijke risicozwangerenschappen op te sporen, worden alle zwangeren vanaf 41 weken om de 2-3 dagen in het ziekenhuis gecontroleerd door de gynaecoloog. De extra controles bestaan uit een hartritmeregistratie van de baby (CTG) een echoscopische beoordeling van de hoeveelheid vruchtwater. Ook wordt er gevraagd of je de baby normaal voelt bewegen in je buik. Alles bij elkaar geeft dit voldoende informatie. Gaat alles goed, dan blijf je tot 42 weken gewoon onder onze zorg en mag je nog steeds thuis of poliklinisch met ons bevallen.

Strippen

Je kan altijd vragen of je gestript kan worden. Dit gaat door een inwendig onderzoek te doen. Bij het strippen woelt de verloskundige met haar vingers de vliezen van de baarmoedermond los. Hierbij komen hormonen vrij (prostaglandines) die nodig zijn om de bevalling op gang te brengen. Sommige vrouwen vinden het strippen vervelend. Andere vrouwen voelen er niet veel van. Door het strippen versnelt de rijping van de baarmoedermond. Als het strippen het gewenste effect heeft, krijg je binnen 20 uur weeën. De verloskundige kan je nog een tweede keer strippen als het de eerste keer geen effect had.

Vliezen breken

Je kunt ervoor kiezen dat de ochtend voor een geplande inleiding je vliezen thuis worden gebroken door je eigen verloskundige. Of dit in jouw geval kan wordt die ochtend beoordeeld. Het is mogelijk als de baarmoederhals aan het einde van de zwangerschap al verweekt is, er is wat ontsluiting en de baby zit goed ingedaald. Dit vliezen breken kan ervoor zorgen dat de bevalling op gang komt. Gebeurt dat niet dan word je de volgende ochtend alsnog ingeleid in het ziekenhuis.  

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen