“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Miskraam Complicaties

Wat is een miskraam?

Een miskraam is het verlies van een embryo of foetus in de eerste 16 weken van de zwangerschap. Een miskraam kan worden vastgesteld bij de echo. Er is dan wel een zwangerschap in aanleg maar er is bij het embryo geen hartactie te zien. Soms is er sprake van bloedverlies. In geval van bloedverlies in de eerste 10 weken van de zwangerschap is er maar in de helft van de gevallen sprake van een miskraam. De oorzaak van het bloedverlies is zelden te achterhalen.

Een miskraam komt relatief vaak voor. Ongeveer 1 van elke 10 zwangerschappen in Nederland eindigt in een miskraam. Meestal gebeurt dit voor de 10 weken, maar in zeldzame gevallen kan ook na 10 weken nog een miskraam optreden. Manieren om een miskraam te voorkomen zijn er niet. 

Als je denkt dat je een miskraam hebt mag je altijd bellen. Wij kunnen dan overleggen of er een controle nodig of zinvol is. Het is niet altijd makkelijk om bij een hele vroege zwangerschap (5-6 weken) met de echo te beoordelen of er sprake is van een intacte zwangerschap of niet. Een embryo is dan maar enkele millimeters groot. Vooral als de zwangerschapsduur niet helemaal zeker is kan een vroege echo niet altijd duidelijkheid geven. Hou er dan ook rekening mee dat bij een prille zwangerschap een vroege echo geen antwoord geeft op de vraag of het op dat moment goed is en goed zal gaan met je zwangerschap.

Er zijn drie manieren waarop een miskraam kan plaatsvinden. Een spontaan verloop waarbij geen behandeling nodig is, het opwekken van de miskraam met behulp van medicijnen of door het doen van een curettage. Je kun samen met je partner kiezen om af te wachten op een spontaan verloop of om een behandeling te starten. Om je te helpen kiezen wat het beste bij je past is er een keuzehulp gemaakt. Ook kun je filmpjes bekijken over wat te kiezen (non-viable pregnancy/الحمل غير الحيوي . Het geeft je alle informatie die je nodig hebt om te helpen samen met je verloskundige of gynaecoloog om de juiste keuze te maken. 

Spontaan verloop

Meestal verloopt een miskraam spontaan. De miskraam zal beginnen met helderrood bloedverlies en/of buikpijn wat in de loop van de tijd heviger zal worden. De baarmoeder trekt samen om het embryo met de vruchtzak af te stoten waardoor je een menstruatie- of weeën-achtige buikpijn kunt krijgen. Je kunt tegen de buikpijn eventueel ibuprofen of anders paracetamol innemen. Het bloedverlies is vaak vergelijkbaar met een ruime, hevige menstruatie, maar het kan soms ook meer bloedverlies veroorzaken. Ook kan je flinke stolsels verliezen. Soms zie je het vruchtzakje of embryo maar dat is lang niet altijd het geval.

Als je denkt veel bloed te verliezen ga dan op een wasbakje of op een emmer zitten in plaats van op het toilet. Je kan dan beter kunt inschatten hoeveel bloed je verliest. Is dit meer dan een halve liter, of word je er naar van, bel dan altijd met het spoednummer.

Een normale miskraam duurt ongeveer een week. Hierna merk je duidelijk dat de klachten bloedverlies verminderen. Het bloedverlies kan nog een week aanhouden voordat het helemaal verdwenen is. Is er langer dan twee weken bloedverlies, neem dan contact op met de assistente om te overleggen.

Misoprostol of curettage

Misoprostol is een medicijn dat ervoor zorgt dat de baarmoeder gaat samentrekken, waardoor het vruchtzakje uitgedreven wordt. Het verloop lijkt dan op een miskraam met een spontaan verloop. Deze medicijnen worden altijd door de gynaecoloog voorgeschreven. Daarvoor moet je dus altijd eerst naar het ziekenhuis voor controle.

De zwangerschap kan ook d.m.v. een curettage beëindigd worden. Dit is een ingreep waarbij onder algehele verdoving het zwangerschapsweefsel wordt weggehaald. Soms is een curettage noodzakelijk, bijvoorbeeld als er complicaties zoals extreem bloedverlies optreden. Soms wordt een curettage gedaan op verzoek van de zwangere zelf. Voor een curettage wordt je verwezen naar de gynaecoloog. Na het doorverwijzen kan het nog enkele dagen tot een week duren voor de curettage plaatsvindt. Een curettage geeft een kleine kans dat de baarmoeder door de ingreep wordt beschadigd. Dit kan gevolgen hebben bij het opnieuw zwanger worden

Na een miskraam

Het lichamelijk herstel na een miskraam is meestal vlot. Gedurende 1 tot 2 weken is er nog bloedverlies en/of bruinige afscheiding. Als het bloedverlies gestopt is, is je lichaam voldoende hersteld en mag je weer zwanger worden. De menstruatie komt meestal na ongeveer 4 tot 6 weken weer op gang. Twee weken hiervoor ben je weer vruchtbaar. 
Emotioneel herstel kan echter langer duren. Neem de tijd om de miskraam te verwerken. Deze tijd verschilt per persoon, iedereen verwerkt een miskraam anders. Ook in je relatie kan dit verschil spelen. Geef elkaar de tijd en de ruimte om de het op je eigen manier te doen.

Na een miskraam heb je bij je volgende zwangerschap geen verhoogde kans op weer een miskraam.

Wanneer bellen?

Als je aanhoudend hevig bloedverlies hebt of koorts (temperatuur > 38 graden) bel dan op het spoednummer:

06-51328723

Kijk voor meer informatie over een miskraam op deverloskundige.nl.

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen