“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Miskraam Complicaties

Wat is een miskraam?

Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbare foetus in de eerste 16 weken van de zwangerschap. De oorzaak ligt meestal in een fout bij de bevruchting van de zaadcel met de eicel. Dit kan een ernstige (chromosoom)afwijking veroorzaken waardoor het embryo niet levensvatbaar is. Een miskraam kan worden vastgesteld bij de echo. Er is dan geen hartactie te zien. We kunnen niets doen om een miskraam te voorkomen. Medicijnen of bedrust helpen helaas niet.

Er zijn 3 manieren waarop een miskraam kan plaatsvinden. Een spontaan verloop waarbij geen behandeling nodig is, het opwekken van de miskraam met behulp van medicijnen of door het doen van een curettage.

Spontaan verloop

Meestal verloopt een miskraam spontaan. De miskraam zal beginnen met helderrood bloedverlies en/of buikpijn wat in de loop van de tijd heviger zal worden. De baarmoeder trekt samen om het embryo met de vruchtzak af te stoten waardoor je een menstruatie- of weeën-achtige buikpijn kunt krijgen. Het bloedverlies is vaak vergelijkbaar met een ruime menstruatie, maar het kan soms ook meer bloedverlies veroorzaken. Ook kan je flinke stolsels verliezen. Soms zie je het vruchtzakje of embryo maar dat is lang niet altijd het geval.

Tip: ga op een emmer zitten i.p.v. op de w.c., zodat je beter kunt inschatten hoeveel bloed je verliest. Is dit meer dan een halve liter, of word je er naar van, bel dan altijd. Bel met de praktijk of buiten openingstijden met het spoednummer als je al bij ons onder controle staat. Ben je nog niet door ons gezien dan moet je je eigen huisarts of de huisartsenpost bellen.

Een normale miskraam duurt ongeveer een week. Hierna merk je duidelijk dat de klachten van zowel buikpijn als bloedverlies verminderen. Het bloedverlies kan nog een week aanhouden voordat het helemaal verdwenen is.

Misoprostol

Misoprostol is een medicijn dat ervoor zorgt dat de baarmoeder gaat samentrekken, waardoor het vruchtzakje uitgedreven wordt. Het verloop lijkt dan op een miskraam met een spontaan verloop. Deze medicijnen worden altijd door de gynaecoloog voorgeschreven. Daarvoor moet je dus altijd eerst naar het ziekenhuis.

Curettage

De zwangerschap kan ook d.m.v. een curettage beëindigd worden. Dit is een ingreep waarbij onder algehele verdoving het zwangerschapsweefsel wordt weggehaald. Soms is een curettage noodzakelijk, bijvoorbeeld als er complicaties optreden. Soms wordt een curettage gedaan op verzoek van de zwangere. Voor een curettage verwijzen wij door naar de gynaecoloog. Na het doorverwijzen kan het nog enkele dagen tot een week duren voor de curettage plaatsvindt.

Na een miskraam

Het lichamelijk herstel na een miskraam is meestal vlot. Gedurende 1 tot 2 weken is er nog bloedverlies en/of bruinige afscheiding. Als het bloedverlies gestopt is, is je lichaam voldoende hersteld en mag je weer zwanger worden. De menstruatie komt meestal na ongeveer 4 tot 6 weken weer op gang. Twee weken hiervoor ben je weer vruchtbaar.
Emotioneel herstel kan echter langer duren. Neem de tijd om de miskraam te verwerken. Deze tijd verschilt per persoon, iedereen verwerkt een miskraam anders. Ook in je relatie kan dit verschil spelen. Geef elkaar de tijd en de ruimte om de het op je eigen manier te doen.

Wanneer bellen?

Als je denkt dat je een miskraam hebt doorgemaakt en je bent al bij ons op controle geweest mag je ons altijd bellen. Wij bepalen dan samen of er nog meer controles nodig zijn. Als je aanhoudend hevig bloedverlies of koorts (temperatuur > 38 graden) hebt, of als je je ziek voelt, moet je ons altijd bellen op het spoednummer:

  • Team A: 06-51328723
  • Team B: 06-29524059

Kijk voor meer informatie over een miskraam op deverloskundige.nl.

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen