“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Keizersnede

Bevallen met een keizersnede

 

Ongeveer 1 van de 6 a 7 bevallingen in Nederland is een keizersnede. Bij een keizersnede wordt de baby met een operatie via de buikwand wordt geboren. Er zijn diverse medische redenen voor een keizersnede. De keizersnede wordt ook wel sectio genoemd.

De bevalling kan een geplande keizersnede zijn. Vaker is het een ongeplande keizersnede. Soms blijkt tijdens de bevalling dat een natuurlijk bevalling niet (verder) mogelijk is. Voor de operatie krijg je meestal een ruggenprik. Dan maak je de geboorte van de baby dus helemaal mee. Als het kan wordt de baby ook op je buik gelegd, maar dat is niet altijd mogelijk. Als de baby heel snel geboren moet worden word je in slaap gebracht (narcose). Dit komt niet vaak voor.

Een keizersnede is een zware buikoperatie. Aan elke operatie zitten risico’s, dus ook aan de keizersnede. De meest voorkomende problemen na een keizersnede zijn: bloedarmoede, een blaasontsteking of een beschadiging van de blaas of darmen die niet op gang komen. Het duurt vaak ook wat langer voor borstvoeding op gang komt.

Als alles goed gaat, mogen jij en de baby op de tweede of derde dag na de operatie weer naar huis. Daar krijg je nog kraamzorg. Als je baby nog niet naar huis mag, kun je ook in het ziekenhuis blijven. Je moet goed de tijd nemen om te herstellen. Het duurt ongeveer 6 weken voordat je weer normaal huishoudelijk werk kunt doen of mag tillen.

Door de keizersnede ontstaat een litteken in de baarmoeder. Er bestaat een kleine kans dat dit litteken gaat scheuren bij een volgende bevalling. Dat gebeurt ongeveer 1 op 200 bevallingen. Ook is er een kleine kans dat tijdens een volgende zwangerschap de moederkoek ingroeit in het litteken van de keizersnede. Dit kan na de bevalling leiden tot veel bloedverlies. Alle volgende bevallingen na een keizersnede moeten daarom plaatsvinden in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

Of je bij je volgende bevalling weer een keizersnede krijgt hangt af van de reden waarom je een keizersnede hebt gekregen. Dit kun je op nacontrole (na ongeveer 6 weken) al bespreken. Ruim de helft van de vrouwen die een keizersnede hebben gehad bevalt daarna normaal.

Als je weer zwanger bent na een keizersnede kun je je gewoon bij ons aanmelden. We bespreken dan de mogelijkheden. Ook gaan we overleggen met de gynaecoloog. Je kunt gebruik maken van een videoconsult met de gynaecoloog. Dit plannen we vaak tussen 20-24 weken. Je kunt dan je wensen en vragen die je hebt over de aanstaande bevalling bespreken. Om je te helpen een keuze te kunnen maken of je weer een keizersnede zou willen of liever een vaginale baring kun je hier alvast kijken. De informatie is in Nederlands, Engels, Turks en Arabisch.

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen