“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

De pil

De pil

De anticonceptiepil is een klein pilletje dat hormonen aan het lichaam afgeeft. Er zijn verschillende soorten van.  Er zijn pillen waar maar een hormoonsoort in zit (minipil). De meeste anticonceptiepillen zijn gemaakt van twee verschillende hormonen (combinatiepil).

De minipil

De minipil is een anticonceptiepil die alleen een progestageen hormoon afgeeft. De minipil moet je elke dag, liefst rond dezelfde tijd slikken. Er is geen pilvrije week. Bij goed gebruik is deze pil voor 99% betrouwbaar. Als je borstvoeding geeft kun je zes weken na je bevalling met deze pil beginnen. Het gebruik van de minipil kan voor jou een goede keuze zijn als je:

• borstvoeding geeft en aanvullende, betrouwbare anticonceptie wenst

• de minipil elke dag wilt en kunt slikken

• het niet erg vindt dat de bloedingen (zeker in het begin) onregelmatig of onvoorspelbaar zijn en je menstruatie soms vermindert of stopt

• deze pil kost ongeveer € 65,- per jaar

Combinatiepil

De combinatiepil is de meest gebruikte pil bij vrouwen die geen borstvoeding geven. Deze pil neem je dagelijks, liefst rond hetzelfde tijdstip in, daarna heb je een pilvrije week. Dus: 3 weken lang de pil slikken, daarna 1 week niet. Bij goed gebruik is de pil voor 99% betrouwbaar. Meestal wordt met ‘de (anticonceptie)pil’ de combinatiepil bedoeld, die zo heet omdat deze pil twee verschillende hormonen – oestrogeen en progestageen – bevat. De hormonen in de pil voorkomen een eisprong en daarmee een zwangerschap. Als je kunstvoeding geeft kun je drie weken na de bevalling met deze pil beginnen. De combinatiepil wordt niet aangeraden voor rokende vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar. Het gebruik van de combinatiepil kan voor jou een goede keuze zijn als je:

• geen borstvoeding geeft

• dagelijks aan de pil wilt en kunt denken

• de pil in principe elke dag wilt en kunt slikken (dus niet vergeten)

• invloed wilt uitoefenen op je maandelijkse bloedingen (mogelijkheid de bloeding uit te stellen door de pil langer door te slikken)

• de meest gebruikte combinatiepil (microgynon) kost ongeveer € 55,- per jaar

 

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen