“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Anticonceptie

Anticonceptie na je bevalling

Na de bevalling kan anticonceptie weer belangrijk worden. Voor alle vormen van anticonceptie kun je bij je verloskundige terecht. Zowel voor informatie en hulp bij de keuze als voor recepten voor bijvoorbeeld de pil. Ook worden spiraaltjes op de praktijk geplaatst. Ben je kortgeleden bij ons onder zorg geweest voor je zwangerschap dan kun je zonder bijkomende kosten een afspraak maken om anticonceptie te bespreken of regelen. Is het langer dan 10 weken geleden dat je bent bevallen, maak dan eerst een afspraak om  over je gezondheid en je wens voor anticonceptie te overleggen.

Op enig moment na je bevalling komt je menstruatie weer op gang. Wanneer dat is verschilt per vrouw. Het geven van borstvoeding kan hier invloed op hebben. Het duurt dan meestal langer voor je ongesteld wordt. Bedenk dat je meestal een eisprong hebt voor de eerste ongesteldheid. Je bent dus vruchtbaar voordat je de eerste keer weer ongesteld wordt. Na de bevalling is het advies om de eerste zes maanden niet opnieuw zwanger te worden. Ook na een miskraam kun je overwegen anticonceptie te gaan gebruiken. Na een miskraam kun je na 10 dagen alweer een eisprong hebben en opnieuw zwanger raken. 

Om te kijken welke vorm van anticonceptie het beste bij je past kun je de informatie op deze website lezen. Voor informatie en een keuzehulp kun je ook kijken op www.anticonceptie.nl

Lees bijsluiters van anticonceptie altijd goed!

Hoe kies je het anticonceptiemiddel?

Welke anticonceptiemethode het best bij jou past hangt af van verschillende dingen. Geef je bijvoorbeeld borstvoeding of wil je snel weer zwanger worden, dan zal dat verschil maken voor je keuze. Ook de kosten voor anticonceptie kunnen een rol spelen. Tot 21 jaar wordt anticonceptie vergoed in de basisverzekering. Boven de 21 jaar is de vergoeding hiervoor meestal in aanvullende pakketten meegenomen. Ben je boven de 21 jaar en is geld voor goede anticonceptie een probleem? Vraag ons dan om je hierbij te helpen. We kunnen de rekening soms laten vergoeden door de gemeente. 

Om een keuze te maken, kun je 3 vragen beantwoorden:

1. Geef je borstvoeding?

2. Heb je nog een kinderwens en hoe snel zou je eventueel weer zwanger willen worden?

3. Wat wil en kun je ervoor betalen?

Aan het einde van je kraamtijd bespreken we al of je een idee hebt wat je wil. Dit kun je nog eens bespreken als je op nacontrole komt na je bevalling. Als het meer dan een jaar na je bevalling is kost dit consult € 25,-. Het wordt niet altijd door je verzekering vergoed. Voor deze afspraken op het anticonceptiespreekuur die niet worden nagekomen of korter dan 24 uur van te voren worden afgezegd zijn we genoodzaakt € 25,- in rekening brengen.

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen