“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Nieuws uit de praktijk

Afspraken rond corona na 14 januari 2022

We vragen iedereen dringend om bij medisch noodzakelijke zorg binnen 1,5 meter een mondkapje te dragen over neus en mond. Het verzoek om een mondkapje te dragen is niet alleen ter bescherming van onszelf. We willen heel graag voorkomen dat we zwangere vrouwen, kraamvrouwen en baby’s zouden besmetten.

Andere geldende afspraken zijn:

• Het houden van 1,5 meter afstand als het kan
• Ontsmet je handen bij binnenkomst
• Kom niet als je verkouden bent (tenzij je een negatieve testuitslag hebt) of bij koorts

• Kinderen ouder dan 3 jaar kunnen helaas niet op het spreekuur komen
• Bij je controle kan 1 volwassen persoon uit een ander huishouden meekomen

Bij de bevalling in het ziekenhuis is er nog steeds een persoon bij je bevalling toegestaan. Bij een thuisbevalling kan wel een extra persoon aanwezig zijn. We dragen bij de bevalling allemaal een mondkapje binnen 1,5 meter. We zouden het heel fijn vinden als zowel je partner als de extra aanwezige persoon dit ook doen.

Het is de bedoeling dat bij de 20 weken echo alleen je partner meekomt. Kinderen en extra volwassenen zijn niet toegestaan. Dit heeft niets met corona te maken. Het is altijd zo geweest dat deze medische echo alleen voor de ouders is.

Vanaf 17 januari worden er weer PRETECHO’s gemaakt. Alle echo’s worden gemaakt voor 17.00 uur. Je kan naast je partner een persoon uit een ander huishouden meenemen. Helaas kunnen kinderen ouder dan 3 jaar niet meekomen. Een mondkapje dragen is verplicht voor iedereen.

Zodra er veranderingen zijn in deze afspraken dan lees je dat op deze pagina.

Oproep aan zwangere vrouwen om te vaccineren tegen corona

Gynaecologen, verloskundigen en kinderartsen zien het afgelopen half jaar het aantal zwangeren met COVID-19 op de intensive care verdubbelen. Ook constateren zij een toename van het aantal (erg veel) te vroeg geboren baby’s op de NICU. Daarom roepen de NVOG, NVK en KNOV zwangeren nogmaals op zich op ieder moment van de zwangerschap te laten vaccineren met een mRNA-vaccin. Kijk hier voor meer informatie en een keuzehulp wel/ niet vaccineren. Ben je geïnteresseerd in wat de wetenschap hierover weet kijk dan voor de laatste inzichten op het childbirth network. Er is een informatie overzicht vaccineren in de zwangerschap. Naast de Nederlandse versie is deze ook  te lezen in het Turks, Pools, Arabisch en Engels. Daar kun je ook filmpjes kijken over vaccineren bij kinderwens of tijdens je zwangerschap. Twijfel je dan kun je met al je vragen bij ons terecht. Je kunt ook bellen met de twijfeltelefoon.

Griepprik voor zwangere vrouwen najaar 2021

De gezondheidsraad Nederland adviseert dit jaar voor het eerst de griepprik voor zwangere vrouwen. Dat heeft twee redenen:
• De griepprik verkleint het risico voor de zwangere zelf om ernstig ziek te worden door griep of daardoor te worden opgenomen in het ziekenhuis.
• Pasgeboren baby’s kunnen door de griepprik van de moeder tijdens de zwangerschap beschermd worden tegen ernstige gevolgen van griep. Zij hebben antistoffen bij de geboorte. Onderzoek laat zien dat de griepprik tijdens de zwangerschap griep voorkomt bij 35-67 van de 100 pasgeboren baby’s tussen 0-6 maanden oud. Baby’s hebben tijdens het griepseizoen ook een kleinere kans om te worden opgenomen in het ziekenhuis voor een ernstige luchtweginfectie door de griep (72% lager).

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseerde al veel eerder, in 2012, om alle zwangere vrouwen een griepprik aan te bieden. In Europa volgen 28 landen dit advies al langere tijd op. Verschillende onderzoeken in deze landen laten zien dat het geven van de griepprik aan zwangere vrouwen veilig is en inderdaad een positief effect heeft.

Griepprik en andere prikken:
• Het maakt niet uit hoeveel tijd er tussen de griepprik en de rhesusprik (anti-D) zit. Je mag ze op dezelfde dag krijgen.
• De griepprik heeft geen invloed op de 22 wekenprik tegen kinkhoest. Je mag ze dus tegelijk krijgen.
• Voor de coronavaccinatie in de zwangerschap wordt geadviseerd om deze minimaal 7 dagen na de griepprik te halen.
• Als eerst de coronavaccinatie wordt gehaald, is het advies om minimaal 2 weken te wachten voordat de griepprik wordt gehaald.

Iedereen die op 16-10-2021 bij ons is ingeschreven heeft een mail gekregen met meer informatie. Wil je gebruik maken van de griepprik bel dan je huisarts. Meer informatie over de griepprik voor zwangere vrouwen vind je op de site van het RIVM.

Vaccinatie COVID-19 in de zwangerschap: update oktober 2021

Alle zwangere vrouwen kunnen zich veilig laten vaccineren voor COVID-19. Het zal met de mRNA vaccins van Pfizer of Moderna gedaan worden.  Ook voor de 12 weken kan de inenting worden gegeven. Er zijn al veel onderzoeken bekend naar coronaprik tijdens de zwangerschap. Er zijn geen nadelen gevonden. Het is erg onwaarschijnlijk dat er op lange termijn nadelige effecten worden gevonden. Corona krijgen in de zwangerschap heeft mogelijk wel gevolgen op de lange termijn. Op deze kaart vind je een overzicht met informatie.

De 22 weken prik kan gewoon doorgaan als je vaccinatie tegen COVID-19 neemt. Er moet minstens 7 dagen tussen de vaccinatie tegen COVID-19 en de 22 weken prik zitten.

Wil je er meer over lezen kijk dan hier voor de meest gestelde vragen over vaccineren

Wil je gebruik maken van de griepprik bel dan je huisarts. Meer informatie over de griepprik voor zwangere vrouwen vind je op deze site: https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/griepprik-bij-zwangere-vrouwen.

Weet je niet of je het wel wil doen kijk dan op deze pagina. Hier vind je een keuzehulp. Deze kan helpen met kiezen of je de vaccinatie neemt of niet. Ben je net bevallen en geef je nog borstvoeding? Vaccinatie tijdens de borstvoedingsperiode kan ook. Meer over dit advies kun je lezen op de site van het RIVM. Vind je deze informatie lastig of lees je liever in een andere taal kijk dan hier.

Het lijkt er op dat je antistoffen na je coronavaccinatie overdraagt op je kindje. Als jij je laat vaccineren is je kindje waarschijnlijk beschermd tegen het coronavirus. Hoe lang deze bescherming duurt, is nog onbekend. Er zijn ook antilichamen tegen corona gevonden in moedermelk. Borstvoeding kan dus ook beschermend werken. Deze twee manieren van antistoffen doorgeven lijken ook te gelden wanneer je een corona-infectie hebt gehad tijdens je zwangerschap.

Wij, alle zes verloskundigen en de assistentes, zijn inmiddels gevaccineerd.

Samenwerking in de regio

In het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen werken verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en kraamzorgorganisaties al jaren intensief samen aan de beste zorg voor moeder en kind. Thuis en in het ziekenhuis.

Het VSV heeft meerdere doelen. Zo draagt ze er onder andere aan bij dat de geboortezorg goed georganiseerd is, dat deze voldoet aan een hoge kwaliteit en dat er goede informatie is voor de zwangere vrouw en haar partner. Sinds kort vind je alles over het VSV op een website. Je kunt daar filmpjes bekijken met voorlichting over bijvoorbeeld de bevalling. Ook vind je daar werkafspraken die gemaakt zijn over zorg bij bijzonderheden.

13 weken echo vanaf 1 september 2021

Vanaf 1 september kun je kiezen voor de 13 wekenecho. Als je na 27 februari 2022 bent uitgerekend kom je hier voor in aanmerking. Het is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Er wordt tussen 12+3  en 14+3 weken gekeken naar afwijkingen bij de baby. Het gaat dan om ernstige afwijkingen zoals een open rug of grote hartafwijking. De echo duurt ongeveer een half uur. Omdat de baby klein is kan het zijn dat het een vaginale echo is. Er wordt niet gekeken naar het geslacht van de baby. Het is geen vervanging van de 20 wekenecho. De 13 wekenecho komt er als extra bij.

Het is ons gelukt om dit vanaf 1 september te kunnen aanbieden bij ons op de praktijk! Als je hier gebruik van maakt doe je mee aan een onderzoek. Je gegevens zullen dan ook worden gebruikt en bewaard door de onderzoekers. Je hoeft er niet voor te betalen.  Kijk voor meer informatie op pns.nl.

Spreekuur Kloosterveen

Sinds september 2020 heeft de praktijk een lokatie in Kloosterveen. Ankie (van team A) en Nienke (van team B) houden op wisselende dagen en tijden spreekuur aan de Wolvenlaan 20 in Kloosterveen. Als je op de Nobellaan bent ingeschreven maar toch graag naar het spreekuur in Kloosterveen komt dan kan dat. Dat kan ook ’s avonds. Je mag afwisselen waar je naar toe gaat zoals het jou het beste uitkomt. Vraag de assistente naar de mogelijkheden. Voor meer informatie over deze lokatie kun je kijken op de website van Verloskundigen Kloosterveen

Nieuw! Voorlichtingsfilmpjes 

Er zijn nieuwe video’s over zwanger zijn, de bevalling en pijnstilling tijdens de bevalling. Het verloskundig samenwerkingsverband Assen heeft dit verzorgd. Het is een samenwerking van alle verloskundige zorgverleners in de regio. Hierin zitten verloskundigen die werken in eigen praktijk, verloskundigen uit het ziekenhuis, gynaecologen en kraamcentra. Er is een algemene video over zwanger zijn, de bevalling en de kraamtijd. De voorlichting over de bevalling en pijnstilling kun je ook bekijken.

Effect van corona op de zwangerschap

Hoewel de absolute kans op het ontwikkelen van ernstige en kritieke COVID-19 voor zwangere vrouwen klein is, groeit wereldwijd de overtuiging dat zwangere vrouwen met COVID-19 een groter risico hebben op het ontwikkelen van ernstige en kritieke COVID-19, met name in de laatste maanden van de zwangerschap. De kans op verlies van de baby is dan drie keer zo groot als in een normale zwangerschap. Ernstige complicaties worden bijna alleen maar gezien in de vrouwen die niet zijn gevaccineerd. Het kan zijn dat je vragen hebt over Corona in de zwangerschap. De meest gestelde vragen en antwoorden daarop vind je op deverloskundige.nl. Vind je deze informatie lastig te lezen kijk dan eens op deze site. Hier vind je ook informatie in andere talen (Arabisch | Chinees (vereenvoudigd) | Engels | Farsi | Pools | Somalisch | Tigrinya | Turks).

Zwangerschapscursus op een veilige manier

Babyopkomst.tv geeft online zwangerschapscursussen voor de zwangere van nu. Ze zijn te volgen op de tijd die jou en je partner het beste uitkomt. De cursussen worden gegeven door medisch professionals. Er zijn drie verschillende cursussen ter voorbereiding op je bevalling: Fit en in balans bevallen (yoga), Goed voorbereid bevallen (nuchtere aanpak) en Hypnobirthing. Hieronder (even verder op) vind je er meer over. Ook ZWNGR biedt de mogelijkheid om samen met je partner in je eigen tempo je voor te bereiden op je bevalling. Samen bevallen in Assen geeft de cursus nu ook op aangepaste wijze zodat je ook in deze rare tijd goed voorbereid aan je bevalling kan beginnen. 

Je eigen zwangerschap gegevens bekijken in een app

Onze praktijk werkt met het cliëntregistratiesysteem Orfeus Online. Orfeus heeft een App voor zwangeren ontwikkeld. Met deze app heb je altijd je actuele zwangerschapsgegevens bij de hand op je telefoon. Door middel van een simpele en goed beveiligde login kun je je zwangerschapskaart met daarbij ook laboratoriumgegevens ophalen. Je logt je in met je BSN, onze praktijkcode en een pincode. Beide codes kun je op het spreekuur opvragen en instellen. Wij verschaffen deze codes alleen aan jou persoonlijk.

De Orfeus App voor zwangeren is verkrijgbaar in de App Store van Apple en de Android Play Store. Hij kost eenmalig €1,99. Je kunt hem een maand gratis uitproberen. Meer info over de Orfeus App voor zwangeren vind je op orfeus.nl/info-voor-zwangeren.

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Om jonge baby’s ( vooral tot 3 maanden) tegen kinkhoest te beschermen kun je zelf halverwege je zwangerschap worden ingeënt tegen kinkhoest. Zo worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn. Je krijgt een vaccinatie voor kinkhoest, difterie en tetanus. Het advies is om je rond 22 weken zwangerschap in te laten inenten. Later in de zwangerschap kan ook, maar in ieder geval voor 36 weken. Ben je als zwangere ingeënt dan krijgt je baby straks pas bij 3 maanden de eerste vaccinatie en niet al bij 2 maanden. Je baby krijgt dus een prik minder. Wil je er meer over weten, kijk dan eens op de site van het RIVM en bij de vragen  en antwoorden over kinkhoestvaccinatie bij zwangere vrouwen.

Vanaf 16 december 2019 valt de vaccinatie onder het rijksvaccinatieprogramma. Het inenten gaat op afspraak. Je kunt je aanmelden op telefoonnummer 088-2460246 van de GGD. Wanneer je zal worden ingepland hangt af van je uitgerekende datum!

Blijf positief tijdens en na je zwangerschap

Een bijzondere en nieuwe fase in je leven brengt vaak ook uitdagende en onverwachte dingen met zich mee. Het kan een uitdaging zijn om je zwangerschap zonder stress en zorgen te beleven. Ook na je bevalling is het soms lastig om niet in een sombere stemming te blijven hangen. Er is nu een app ontwikkeld die je kan helpen om positief te blijven! Leer met de WellMom app hoe jij en je baby je goed, sterk en veerkrachtig kunnen voelen. De app is gratis te downloaden en eenvoudig te gebruiken.

HELP ik moet bevallen.

Bijna elke vrouw vindt de bevalling spannend, maar wat nou als je de bevalling zo spannend vindt dat je er bijna niet aan kan denken? Of wanneer je er toch aan denkt je er onrustig of angstig van wordt? Sommige vrouwen krijgen de beelden of verhalen die ze hebben gezien of gehoord niet meer uit hun hoofd. Ook wanneer je zelf bevallen bent en hier negatief op terug kijkt kan het heel lastig zijn om zonder deze gevoelens naar je aankomende bevalling uit te kijken.

Bianca de Moor behandelt in haar praktijk vrouwen door middel van EMDR therapie. Je kunt terecht voor negatieve gevoelens die je ervaart omtrent de zwangerschap, bevalling of kraamtijd. Door het toepassen van EMDR worden nare herinneringen die je hebt, of een naar beeld dat je hebt van bevallen, als het ware gewist uit je geheugen. De herinnering of het beeld is er nog wel, maar de negatieve emoties die erbij horen is er afgehaald. Wil je meer weten over EMDR rondom je zwangerschap en bevalling? Vraag je verloskundige of neem een kijkje op www.emdrtherapieassen.nl

Anticonceptie spreekuur

Begin 2019 zijn we gestart met anticonceptie spreekuur. Dit betekent dat je bij je eigen verloskundige terecht kan voor een recept voor de pil of bijvoorbeeld het plaatsen van een spiraaltje. Wel zo vertrouwd! Het is fijn om te merken dat vrouwen dit heel prettig blijken te vinden. Er wordt veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid via je verloskundige anticonceptie te regelen. Alles hierover lees je op deze website onder anticonceptie.

Voedingsspreekuur 

Als je graag een gesprek wil met een lactatiekundige over welke voeding je aan je baby wil gaan geven of je hebt vragen over het geven van borstvoeding dan kun je terecht op de praktijk. Kraamcentra De Kraamvogel (KV) en  Het Groene Kruis (GK) verzorgen afwisselend deze gesprekken. Je kunt hier kosteloos gebruik van maken, ook als je niet bij deze kraamcentra staat ingeschreven. Ze worden op de praktijk gehouden. Je kunt je aanmelden via de assistente of dit aanmeldformulier invullen. 

Website met betrouwbare informatie

De KNOV, de landelijke beroepsorganisatie voor verloskundigen, heeft  een website voor (bijna) zwangeren. Je vindt er allerlei informatie over zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en de kraamperiode. Kijk gerust eens rond op www.deverloskundige.nl!

Online (samen) voorbereiden op de bevalling

Babyopkomst.tv geeft online zwangerschapscursussen voor de zwangere van nu. Ze zijn te volgen op de tijd die jou en je partner het beste uitkomt. De cursussen worden gegeven door medisch professionals. Er zijn drie verschillende cursussen ter voorbereiding op je bevalling:
        * Fit en in balans bevallen (yoga)
        * Goed voorbereid bevallen (nuchtere aanpak)
        * Hypnobirthing
Daarnaast is er ook de cursus Voeding en zwangerschap, Leer je baby kennen en een cursus Voorbereiding op het ouderschap. Ze zijn te downloaden tegen betaling vanaf € 74,95 per cursus.

Alles over zwanger

Er is een website gelanceerd voor vrouwen die zwanger zijn of het willen worden: allesoverzwanger.nl. Deze website biedt informatie over alles wat met zwangerschap en geboorte te maken heeft, zodat je beter weet wat je kunt verwachten aan zorg en voorlichting van zorgverleners in de geboortezorg, en ook welke keuzes je hebt.

In 15 talen lezen en luisteren!

Op de website www.zanzu.nl is informatie te vinden in 15 talen. Deze informatie wordt zowel geschreven als gesproken aangeboden. Zanzu.nl is opgebouwd rondom zes onderwerpen: Lichaam, Gezinsplanning en zwangerschap, Infecties, Seksualiteit, Relaties en gevoelens en Rechten en Wet. Handig voor iedereen die een andere taal dan  het Nederlands als eerste taal heeft.  En ook fijn voor iedereen die liever gesproken informatie krijgt in plaats van lezen! 

Vroege voorlichtingsavond ‘Gezond zwanger’

Ben je net zwanger of heb je een kinderwens? Kom dan naar de vroege voorlichtingsavond Gezond Zwanger in het Wilhelmina ziekenhuis Assen. Elke 6 weken is er een informatieavond van 19.30-21.30 uur.  Deze avond is een initiatief van onze praktijk samen met het WZA en het GGD . Hij is bedoeld voor alle zwangeren die tot 14 weken zwanger zijn en hun partners. De avond is daarbij ook leuk en nuttig voor vrouwen/stellen met een kinderwens. Deze avond wordt ondersteund door verschillende ketenpartners. Hieronder:  Moeders voor moedersSamen bevallenDe KraamvogelKraamzorg het Groene KruisAFP-fysiotherapiePCP Assen fysiotherapie en Babyplanet. Je krijgt tijdens deze avond allerlei informatie om je goed voor te bereiden op een gezonde zwangerschap. Deelname is gratis en na afloop krijg je een goed gevulde goodybag. Klik hier voor data van deze voorlichtingsavond ‘Gezond zwanger’.

Je kunt je aanmelden bij de secretaresse van de kraamafdeling op telefoonnummer 0592-325370.

 

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen