“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Nieuws uit de praktijk

Verruiming corona maatregelen per 1 juli

Op 11 mei gingen we al voor een groot deel naar de normale zorg van voor de crisis. Partners zonder klachten mogen mee naar de praktijk. Zij blijven zowel bij de controle als bij de echo op 1,5 meter afstand. De verruiming van 1 juli is voor ons vooral een verandering in de kraamtijd. Eindelijk gaan we vanaf 1 juli weer het normale schema voor de kraamvisites doen! Wel op de veilige 1,5 meter natuurlijk.

Het is heel fijn dat we weer op onze vertrouwde manier kunnen werken. Dit kan alleen met inachtneming van een aantal afspraken:

  • Wat blijft gelden is dat je niet op het spreekuur komt als je klachten hebt die passen bij een besmetting met corona. Dus kom je niet met koorts, hoesten of verkoudheidsklachten en plotseling verlies van smaak of reuk.
  • Opa’s en oma’s of andere bekenden zijn helaas nog niet welkom op het spreekuur of bij de echo’s. Kinderen als het kan liever ook nog niet maar mocht je kinderen meenemen naar het spreekuur dan is het fijn als ze op 1,5 meter afstand blijven.
  • Desinfecteer in ieder geval je handen bij binnenkomst. We schudden geen handen.
  • We gaan zoveel mogelijk het gesprek op 1,5 meter laten plaatsvinden.
  • Kom op tijd: niet te vroeg zodat je niet in de wachtkamer hoeft te wachten. Ben je erg vroeg, wacht dan buiten.
  • Kom niet te laat dan loopt het spreekuur niet uit voor een ander.
  • We zullen onze spreekuren zo plannen dat de kans op uitlopen klein is. Mocht je meer tijd nodig hebben om iets te bespreken meld dat dan bij de assistente. Is daar op dat moment geen tijd voor dan bellen we je na het spreekuur nog even op een rustig moment terug.

Als je op controle in het ziekenhuis gaat is het nog steeds de bedoeling dat je, als dat kan, alleen gaat. Bij de ziekenhuisbevalling is nog steeds maar 1 persoon bij de bevalling toegestaan. 

Centering pregnancy en de voorlichtingsbijeenkomsten kunnen nog niet worden hervat. We zoeken naar een manier om deze veilig op anderhalve meter te kunnen laten plaatsvinden. Dit zal waarschijnlijk pas in het najaar zijn.

Pretecho’s zijn inmiddels mogelijk voor zwangeren en hun partners zonder klachten. Wil je graag een echo zonder medische reden afspreken maak dan gebruik van het contactformulier op de website: https://www.pretechoassen.info/contact/.

COVID-19 en zwangerschap

Het lijkt er in recent onderzoek op dat zwangeren minder vatbaar zijn voor het virus. Dat is dus goed nieuws! Het kan zijn dat je vragen hebt over Corona in de zwangerschap. De meest gestelde vragen en antwoorden daarop vind je op deverloskundige.nl. Vind je deze informatie lastig te lezen kijk dan eens op deze site.

Voorlichting over de bevalling  gaat nog steeds niet door, maar…

De verloskundigen in Zwolle hebben de voorlichting rond de bevalling (in vier delen) op hun website staan. Deze informatie is NIET aangepast aan de bijzondere maatregelen die rond het corona-virus gelden. Het kan ook hier en daar wat verschillen van wat wij bij Aiber doen en afspreken. Toch kan het fijn zijn dit te bekijken nu de voorlichtingsavonden voorlopig niet doorgaan.

Babyopkomst.tv geeft online zwangerschapscursussen voor de zwangere van nu. Ze zijn te volgen op de tijd die jou en je partner het beste uitkomt. De cursussen worden gegeven door medisch professionals. Er zijn drie verschillende cursussen ter voorbereiding op je bevalling: Fit en in balans bevallen (yoga), Goed voorbereid bevallen (nuchtere aanpak) en Hypnobirthing. Hieronder (even verder op) vind je er meer over. Samen bevallen in Assen geeft de cursus nu ook op aangepaste wijze zodat je ook in deze rare tijd goed voorbereid aan je bevalling kan beginnen. Zwanger fit is bij AFP weer begonnen. Deze lessen worden nu buiten gegeven!

Over tijd zijn in coronatijd

De afspraken rond over tijd zijn, zijn aangepast. Als je over 40 weken zwanger bent kun je kiezen om te laten strippen. Dit doen we op het spreekuur. Met een inwendig onderzoek wordt geprobeerd de bevalling op gang te brengen. Het is belangrijk om altijd goed op het bewegen van de baby te letten. Bij twijfel over bewegen moet je contact met ons opnemen. 

Ben je 41 weken zwanger en je bent nog steeds bij ons onder controle dan kun je gewoon afwachten. Er wordt dan bij 41 weken een controle in het ziekenhuis afgesproken. Er wordt beoordeeld of de baby in goede conditie is. Is er voldoende vruchtwater en beweegt de baby goed dan kun je afwachten tot 42 weken. 

Je kunt ook kiezen om de dag dat je 41 weken bent de bevalling in te laten leiden in het ziekenhuis. Als er een inleiding gepland staat kun je ook nog met ons overleggen of het mogelijk is om de dag ervoor de vliezen te breken. Dat hangt af van of je ontsluiting hebt en of de baby goed is ingedaald. Het kan zijn dat je na het breken van de vliezen gaat bevallen. Gebeurt dat niet spontaan dan word je alsnog de volgende dag ingeleid. 

Afspraak bij de fysio in de zwangerschap en COVID-19

Fysieke behandelingen voor klachten tijdens of na de zwangerschap zijn momenteel (na 11 mei) weer mogelijk. Wil je dat liever niet dan kan je gebruik maken van een telefonische screening en/of een intake en behandeling middels Physitrack videobellen. Heb je vragen oer jouw rug-, bekken- of bekkenbodemklacht? Plan dan een online consult in bij de fysio van AFP. Je kan bellen met 0592 316920 of appen met 06 57505334 voor het inplannen van een afspraak.

Nieuwe verlosafdeling in Assen open

Na het nodige timmer- en zaaglawaai is het zo ver. Begin 2020 zijn de vier nieuwe verloskamers in het Wilhelmina ziekenhuis Assen geopend. Elke bevalkamer heeft een eigen badkamer en op twee van de vier  is ook een vast bevalbad aanwezig. 

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Om jonge baby’s ( vooral tot 3 maanden) tegen kinkhoest te beschermen kun je zelf halverwege je zwangerschap worden ingeënt tegen kinkhoest. Zo worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn. Je krijgt een vaccinatie voor kinkhoest, difterie en tetanus. Het advies is om je rond 22 weken zwangerschap in te laten inenten. Later in de zwangerschap kan ook, maar in ieder geval voor 36 weken. Ben je als zwangere ingeënt dan krijgt je baby straks pas bij 3 maanden de eerste vaccinatie en niet al bij 2 maanden. Je baby krijgt dus een prik minder. Wil je er meer over weten, kijk dan eens op de site van het RIVM en bij de vragen  en antwoorden over kinkhoestvaccinatie bij zwangere vrouwen.

Vanaf 16 december 2019 valt de vaccinatie onder het rijksvaccinatieprogramma. Je hoeft de vaccinatie niet meer zelf te betalen. Het inenten gaat op afspraak. Je kunt je aanmelden op telefoonnummer 088-2460246 van de GGD. Wanneer je zal worden ingepland hangt af van je uitgerekende datum!

Blijf positief tijdens en na je zwangerschap

Een bijzondere en nieuwe fase in je leven brengt vaak ook uitdagende en onverwachte dingen met zich mee. Het kan een uitdaging zijn om je zwangerschap zonder stress en zorgen te beleven. Ook na je bevalling is het soms lastig om niet in een sombere stemming te blijven hangen. Er is nu een app ontwikkeld die je kan helpen om positief te blijven! Leer met de WellMom app hoe jij en je baby je goed, sterk en veerkrachtig kunnen voelen. De app is gratis te downloaden en eenvoudig te gebruiken.

HELP ik moet bevallen.

Bijna elke vrouw vindt de bevalling spannend, maar wat nou als je de bevalling zo spannend vindt dat je er bijna niet aan kan denken? Of wanneer je er toch aan denkt je er onrustig of angstig van wordt? Sommige vrouwen krijgen de beelden of verhalen die ze hebben gezien of gehoord niet meer uit hun hoofd. Ook wanneer je zelf bevallen bent en hier negatief op terug kijkt kan het heel lastig zijn om zonder deze gevoelens naar je aankomende bevalling uit te kijken.

Bianca de Moor behandelt in haar praktijk vrouwen door middel van EMDR therapie. Je kunt terecht voor negatieve gevoelens die je ervaart omtrent de zwangerschap, bevalling of kraamtijd. Door het toepassen van EMDR worden nare herinneringen die je hebt, of een naar beeld dat je hebt van bevallen, als het ware gewist uit je geheugen. De herinnering of het beeld is er nog wel, maar de negatieve emoties die erbij horen is er afgehaald. Wil je meer weten over EMDR rondom je zwangerschap en bevalling? Vraag je verloskundige of neem een kijkje op www.emdrtherapieassen.nl

Hulp bij bekkenklachten

Je kunt sinds kort elke tweede week op donderdagochtend (in de even kalender-weken) op de praktijk terecht voor een gesprek met een fysiotherapeut. Ze zal kosteloos klachten met je doornemen die je hebt van bijvoorbeeld je rug of bekken. Samen kunnen jullie beslissen of oefeningen, een bekkenband of verdere begeleiding van de fysiotherapeut nuttig voor je kunnen zijn. Deze consulten gaan op afspraak. Ze duren ongeveer 15 minuten en worden gehouden tussen 10.30 en 12.00 uur. Vraag ernaar op het spreekuur!

Anticonceptie spreekuur

Vanaf februari 2019 zijn we gestart met anticonceptie spreekuur. Dit betekent dat je bij je eigen verloskundige terecht kan voor een recept voor de pil of bijvoorbeeld het plaatsen van een spiraaltje. Wel zo vertrouwd! Alles hierover lees je op deze website onder anticonceptie.

Voedingsspreekuur 

Als je graag een gesprek wil met een lactatiekundige over welke voeding je aan je baby wil gaan geven of je hebt vragen over het geven van borstvoeding dan kun je terecht op de praktijk. Kraamcentra De Kraamvogel (KV) en  Het Groene Kruis (GK) verzorgen afwisselend deze gesprekken. Je kunt hier kosteloos gebruik van maken, ook als je niet bij deze kraamcentra staat ingeschreven. Ze worden op de praktijk gehouden. Je kunt je aanmelden via de assistente of dit aanmeldformulier invullen. 

Website met betrouwbare informatie

De KNOV, de landelijke beroepsorganisatie voor verloskundigen, heeft  een website voor (bijna) zwangeren. Je vindt er allerlei informatie over zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en de kraamperiode. Kijk gerust eens rond op www.deverloskundige.nl!

Online (samen) voorbereiden op de bevalling

Babyopkomst.tv geeft online zwangerschapscursussen voor de zwangere van nu. Ze zijn te volgen op de tijd die jou en je partner het beste uitkomt. De cursussen worden gegeven door medisch professionals. Er zijn drie verschillende cursussen ter voorbereiding op je bevalling:
        * Fit en in balans bevallen (yoga)
        * Goed voorbereid bevallen (nuchtere aanpak)
        * Hypnobirthing
Daarnaast is er ook de cursus Voeding en zwangerschap, Leer je baby kennen en een cursus Voorbereiding op het ouderschap. Ze zijn te downloaden tegen betaling vanaf € 74,95 per cursus.

Alles over zwanger

Er is een website gelanceerd voor vrouwen die zwanger zijn of het willen worden: allesoverzwanger.nl. Deze website biedt informatie over alles wat met zwangerschap en geboorte te maken heeft, zodat je beter weet wat je kunt verwachten aan zorg en voorlichting van zorgverleners in de geboortezorg, en ook welke keuzes je hebt.

In 15 talen lezen en luisteren!

Op de website www.zanzu.nl is informatie te vinden in 15 talen. Deze informatie wordt zowel geschreven als gesproken aangeboden. Zanzu.nl is opgebouwd rondom zes onderwerpen: Lichaam, Gezinsplanning en zwangerschap, Infecties, Seksualiteit, Relaties en gevoelens en Rechten en Wet. Handig voor iedereen die een andere taal dan  het Nederlands als eerste taal heeft.  En ook fijn voor iedereen die liever gesproken informatie krijgt in plaats van lezen! 

Centering Pregnancy 

We bieden in de praktijk de mogeljkheid om centering pregnancy te volgen. Centering pregnancy is een andere vorm van zwangerschapsbegeleiding. Je kan kiezen of je daar aan mee wilt doen. In plaats van naar controles op het spreekuur kom je naar  tien bijeenkomsten. Dit is dan samen met acht tot twaalf andere zwangeren met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur. De data liggen ver van tevoren vast en zijn daarom goed in te plannen in je agenda. De ervaringen van de zwangeren die mee hebben gedaan zijn erg positief. Onder “zwangerschap” vind je hierover meer informatie.

Vroege voorlichtingsavond ‘Gezond zwanger’

Ben je net zwanger of heb je een kinderwens? Kom dan naar de vroege voorlichtingsavond Gezond Zwanger in het Wilhelmina ziekenhuis Assen. Elke 6 weken is er een informatieavond van 19.30-21.30 uur.  Deze avond is een initiatief van onze praktijk samen met het WZA en het GGD . Hij is bedoeld voor alle zwangeren die tot 14 weken zwanger zijn en hun partners. De avond is daarbij ook leuk en nuttig voor vrouwen/stellen met een kinderwens. Deze avond wordt ondersteund door verschillende ketenpartners. Hieronder:  Moeders voor moedersSamen bevallenDe KraamvogelKraamzorg het Groene KruisAFP-fysiotherapiePCP Assen fysiotherapie en Babyplanet. Je krijgt tijdens deze avond allerlei informatie om je goed voor te bereiden op een gezonde zwangerschap. Deelname is gratis en na afloop krijg je een goed gevulde goodybag. Klik hier voor data van deze voorlichtingsavond ‘Gezond zwanger’.

Je kunt je aanmelden bij de secretaresse van de kraamafdeling op telefoonnummer 0592-325370.

Voorlichtingsavonden over de bevalling en de kraamtijd

Tijdens deze voorlichtingsavond zal je alle ins en outs horen over de bevalling, maar ook over de kraamtijd. De voorlichtingsavond is een multidisciplinaire samenwerking vanuit het VSV (het Verloskundig Samenwerkingsverband Assen, wat bestaat uit alle verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en kraamzorgorganisaties in de regio Assen e.o. 

Op deze avond zal een eerstelijns verloskundige (verloskundige vanuit de praktijk) jullie informatie geven over de fysiologische (normale) bevalling, de thuisbevalling en de poliklinische bevalling en wat je daarbij kan verwachten. Een tweedelijns verloskundige (verloskundige die werkt in het WZA) zal meer informatie vertellen over wat je kan verwachten op het moment dat je in het ziekenhuis moet bevallen door een medische reden. Tot slot zal de kraamverzorgster jullie vertellen wat je kunt verwachten in de eerste 10 dagen na de bevalling. 

Al met al veel informatie die je niet wilt missen voordat je gaat bevallen. Het is aan te raden tussen de 28 en 34 weken zwangerschap de avond te bezoeken. De voorlichtingsavond ‘Bevallen’ wordt een keer per maand gegeven in het WZA. Klik voor alle data op de agenda van het WZA. 

Je kunt je aanmelden voor deze avond via de kraamafdeling op telefoonnummer: 0592-325370.

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen