“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Nieuws uit de praktijk

Anticonceptie spreekuur

In februari 2019 gaan Ankie en Nienke starten met anticonceptie spreekuur. Dit betekent dat je bij je eigen verloskundige terecht kan voor een recept voor de pil of bijvoorbeeld het plaatsen van een spiraaltje. Wel zo vertrouwd!

Tweede echokamer

Op 25 oktober 2018 hebben we ons nieuwe echo-apparaat in gebruik genomen. We zijn superblij met dit pracht-exemplaar! Met dit technische hoogstandje zijn we weer helemaal klaar voor alle echo’s die gaan komen. Ook hebben we een extra groot meekijkscherm opgehangen zodat meekijken nog leuker en makkelijker wordt. Van het “oude” apparaat willen we helemaal geen afstand doen dus hebben we boven een tweede echokamer ingericht. Op deze manier zijn we helemaal flexibel met inplannen van de medische echo’s voor zowel team A als team B en natuurlijk de pretecho’s. 

Online (samen) voorbereiden op de bevalling

Babyopkomst.tv geeft online zwangerschapscursussen voor de zwangere van nu. Ze zijn te volgen op de tijd die jou en je partner het beste uitkomt. De cursussen worden gegeven door medisch professionals. Er zijn drie verschillende cursussen ter voorbereiding op je bevalling:
        * Fit en in balans bevallen (yoga)
        * Goed voorbereid bevallen (nuchtere aanpak)
        * Hypnobirthing
Daarnaast is er ook de cursus Voeding en zwangerschap, Leer je baby kennen en een cursus Voorbereiding op het ouderschap. Ze zijn te downloaden tegen betaling vanaf € 74,95 per cursus.

Alles over zwanger

In juni 2018 is er een nieuwe website voor vrouwen die zwanger zijn of het willen worden: allesoverzwanger.nl. Deze website biedt informatie over alles wat met zwangerschap en geboorte te maken heeft, zodat je beter weet wat je kunt verwachten aan zorg en voorlichting van zorgverleners in de geboortezorg, en ook welke keuzes je hebt.

 

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Om jonge baby’s ( vooral tot 3 maanden) tegen kinkhoest te beschermen kun aan het eind van je zwangerschap worden ingeënt. Zo worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn. Op de site van het RIVM vindt je alles over deze vaccinatie. Als je je wil laten inenten kun je contact opnemen met de GGD voor een afspraak. Deze vaccinatie is (nog) geen onderdeel van het overheids vaccinatie programma. De kosten van ongeveer €50,- per vaccinatie (afhankelijk van de GGD) worden ook niet vergoed door je ziektekosten verzekering en zijn dus voor eigen rekening.

Nieuwe website: in 14 talen lezen en luisteren!

Op de website www.zanzu.nl is informatie te vinden in 14 talen. Deze informatie wordt zowel geschreven als gesproken aangeboden. Zanzu.nl is opgebouwd rondom zes onderwerpen: Lichaam, Gezinsplanning en zwangerschap, Infecties, Seksualiteit, Relaties en gevoelens en Rechten en Wet. Handig voor iedereen die een andere taal dan  het Nederlands als eerste taal heeft!  En ook fijn voor iedereen die liever gesproken informatie krijgt in plaats van lezen! 

Centering Pregnancy 

We bieden in de praktijk de mogeljkheid om centering pregnancy te volgen. Centering pregnancy is een andere vorm van zwangerschapsbegeleiding. Je kan kiezen of je daar aan mee wilt doen. In plaats van naar controles op het spreekuur kom je naar  tien bijeenkomsten. Dit is dan samen met acht tot twaalf andere zwangeren met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur. De data liggen ver van tevoren vast en zijn daarom goed in te plannen in je agenda. De ervaringen van de zwangeren die mee hebben gedaan zijn erg positief. Onder “zwangerschap” vind je hierover meer informatie.

NIPT beschikbaar

Als je net zwanger bent is onderzoek naar aangeboren afwijkingen mogelijk. Het is mogelijk om naast de combinatietest (bloedtest in combinatie met een nekplooi-meting) ook mogelijk om te kiezen voor de NIPT. Deze test onderzoekt DNA van het kind in het bloed van de moeder. Het ziekenhuis in Assen kan de bloedafname verzorgen. Tijdens het eerste gesprek zullen we je vragen of je meer informatie wilt hebben over prenatale screening. Als je dit wenst zullen we een aparte afspraak maken  (vaak in combinatie met een termijnecho) om je hier uitgebreid over te informeren. Voor informatie over de verschillende onderzoeken kun je alvast kijken op onderzoek van mijn ongeboren kind.

Website met betrouwbare informatie

De KNOV, de landelijke beroepsorganisatie voor verloskundigen, heeft  een website voor (bijna) zwangeren. Je vindt er allerlei informatie over zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en de kraamperiode. Kijk gerust eens rond op www.deverloskundige.nl!

Vroege voorlichtingsavond ‘Gezond zwanger’

Ben je net zwanger of heb je een kinderwens? Kom dan naar de vroege voorlichtingsavond Gezond Zwanger in het Wilhelmina ziekenhuis Assen. Elke 6 weken is er een informatieavond van 19.30-21.30 uur.  Deze avond is een initiatief van onze praktijk samen met het WZA en het GGD . Hij is bedoeld voor alle zwangeren die tot 14 weken zwanger zijn en hun partners. De avond is daarbij ook leuk en nuttig voor vrouwen/stellen met een kinderwens. Deze avond wordt ondersteund door verschillende ketenpartners. Hieronder:  Moeders voor moedersSamen bevallenDe KraamvogelKraamzorg het Groene KruisAFP-fysiotherapiePCP Assen fysiotherapie en Babyplanet. Je krijgt tijdens deze avond allerlei informatie om je goed voor te bereiden op een gezonde zwangerschap. Deelname is gratis en na afloop krijg je een goed gevulde goodybag. Klik hier voor alle data van deze voorlichtingsavond ‘Gezond zwanger’.

Je kunt je aanmelden bij de secretaresse van de kraamafdeling op telefoonnummer 0592-325370.

Voorlichtingsavonden over de bevalling en de kraamtijd

Tijdens deze voorlichtingsavond zal je alle ins en outs horen over de bevalling, maar ook over de kraamtijd. De voorlichtingsavond is een multidisciplinaire samenwerking vanuit het VSV (het Verloskundig Samenwerkingsverband Assen, wat bestaat uit alle verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en kraamzorgorganisaties in de regio Assen e.o. 

Op deze avond zal een eerstelijns verloskundige (verloskundige vanuit de praktijk) jullie informatie geven over de fysiologische (normale) bevalling, de thuisbevalling en de poliklinische bevalling en wat je daarbij kan verwachten. Een tweedelijns verloskundige (verloskundige die werkt in het WZA) zal meer informatie vertellen over wat je kan verwachten op het moment dat je in het ziekenhuis moet bevallen door een medische reden. Tot slot zal de kraamverzorgster jullie vertellen wat je kunt verwachten in de eerste 10 dagen na de bevalling. 

Al met al veel informatie die je niet wilt missen voordat je gaat bevallen. Het is aan te raden tussen de 28 en 34 weken zwangerschap de avond te bezoeken. De voorlichtingsavond ‘Bevallen’ wordt een keer per maand gegeven in het WZA. Klik voor alle data op de agenda van het WZA. 

Je kunt je aanmelden voor deze avond via de kraamafdeling op telefoonnummer: 0592-325370.

Voedingsspreekuur

Iedereen met vragen over (borst)voeding kan terecht op het lactatiekundig/voeding spreekuur wat in samenwerking met kraamcentrum De Kraamvogel en kraamzorg Het Groene Kruis wordt gehouden op de praktijk. Heb je vragen over (borst)voeding, twijfel je of je borstvoeding wilt geven, wil je meer informatie over de keuze van de voeding of heb je een slechte ervaring met borstvoeding en wil je graag vooraf goede tips, maak dan nu een afspraak met de lactatiekundige. Elke 2e donderdag van de maand komt ze bij ons op de praktijk. Je kunt je gratis aanmelden bij de assistente of met het aanmeldformulier.

 

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen