“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Nieuws uit de praktijk

Openingstijden op donderdag gewijzigd

We hebben de openingstijden van donderdag een klein beetje verschoven. Op de oranje afsprakenkaartjes staat een pauze op donderdag van 18.00-18.45 uur. We hebben vanaf nu een pauze van 17.30- 18.30 uur. Behalve dat uurtje zijn we op donderdag vanaf 13.00 uur tot 20.30 uur te bereiken op 0592-820004. Natuurlijk kun je ons altijd 24/7 bereiken op de 06-nummers.

Nieuw! Voorlichtingsfilmpjes 

Er zijn nieuwe video’s over zwanger zijn, de bevalling en pijnstilling tijdens de bevalling. Het verloskundig samenwerkingsverband Assen heeft dit verzorgd. Het is een samenwerking van alle verloskundige zorgverleners in de regio. Hierin zitten verloskundigen die werken in eigen praktijk, verloskundigen uit het ziekenhuis, gynaecologen en kraamcentra. Er is een algemene video over zwanger zijn, de bevalling en de kraamtijd. De voorlichting over de bevalling en pijnstilling kun je ook bekijken. 

Aanvulling op de corona maatregelen

We je vragen je om tijdens de controle een (niet medisch) mondmasker te dragen. De bedoeling is dat je dit zelf meeneemt en opzet voordat je binnenkomt. Als je partner meekomt (als er een echo staat ingepland) draagt die ook een (niet medisch) mondmasker. Het goede nieuws is dat we de zorg niet verder hoeven beperken. Alle controles die we normaal doen worden nu ook gedaan. Alleen de kraamvisites zijn hierop een uitzondering.

Pretecho’s zijn tot 15 december in ieder geval niet mogelijk! Daarna wordt bekeken of deze weer afgesproken kunnen worden.

Corona maatregelen (algemeen)

Veilige zorg vinden we belangrijk. We doen er alles aan om de zorg voor iedereen verantwoord te laten verlopen. Als je naar de praktijk komt moet je er van uit kunnen gaan dat we er alles aan doen de kans op besmetting voor iedereen zo klein mogelijk te maken. De stijging van het aantal besmettingen heeft gevolgen voor de zorg rond je zwangerschap. We vinden het heel erg jammer dat we bepaalde maatregelen weer moeten invoeren.

De volgende afspraken gelden:

• Kom niet op het spreekuur als je klachten hebt die passen bij een besmetting met corona. Dus kom je niet met koorts, hoesten of verkoudheidsklachten en plotseling verlies van smaak of reuk.
• Kom als het kan alleen. Partners zonder klachten zijn welkom bij afspraken waarbij ook een echo is gepland.
• Kinderen, opa’s en oma’s of andere bekenden kunnen helaas nog niet mee naar het spreekuur of echoafspraak.
• Desinfecteer in ieder geval je handen bij binnenkomst. We schudden geen handen.
• We laten zoveel mogelijk het gesprek op 1,5 meter plaatsvinden.
• Kom op tijd: niet te vroeg zodat je niet in de wachtkamer hoeft te wachten. Ben je erg vroeg, wacht dan buiten.
• Kom niet te laat dan loopt het spreekuur niet uit voor een ander.
• Bij een poliklinische bevalling is op dit moment een extra persoon nog toegestaan.
• De kraamvisites zijn beperkt tot maximaal twee huisbezoeken. De rest doen we telefonisch, als het kan met beeldbellen. Extra bezoekjes bij medische noodzaak gaan in overleg met de kraamzorg.

Centering pregnancy en de voorlichtingsbijeenkomsten kunnen nog niet worden hervat. We zien op dit moment geen mogelijkheden om dit veilig met een groep te doen. De vroege voorlichting (tot 14 weken) gaat WEL door.

Zwangerschapscursus in corona-tijd 

Babyopkomst.tv geeft online zwangerschapscursussen voor de zwangere van nu. Ze zijn te volgen op de tijd die jou en je partner het beste uitkomt. De cursussen worden gegeven door medisch professionals. Er zijn drie verschillende cursussen ter voorbereiding op je bevalling: Fit en in balans bevallen (yoga), Goed voorbereid bevallen (nuchtere aanpak) en Hypnobirthing. Hieronder (even verder op) vind je er meer over. Ook ZWNGR biedt de mogelijkheid om samen met je partner in je eigen tempo je voor te bereiden op je bevalling. Samen bevallen in Assen geeft de cursus nu ook op aangepaste wijze zodat je ook in deze rare tijd goed voorbereid aan je bevalling kan beginnen. 

Verloskundigen Kloosterveen

Vanaf september 2020 hebben we er een praktijk bij! Ankie (van team A) en Nienke (van team B) zijn in Kloosterveen van start gegaan op een nieuwe locatie. Naast hun werkzaamheden bij Aiber gaan zij spreekuur houden aan de Wolvenlaan 20 in Kloosterveen. Voor meer informatie over deze dependance kun je kijken op de website van Verloskundigen Kloosterveen. Als je al op de Nobellaan bent ingeschreven maar toch graag naar het spreekuur van Kloosterveen komt dan kan dat. Vraag de assistente naar de mogelijkheden.

Effect van corona op de zwangerschap

Het lijkt er in recent onderzoek op dat zwangeren minder vatbaar zijn voor het virus. Dat is dus goed nieuws! Het kan zijn dat je vragen hebt over Corona in de zwangerschap. De meest gestelde vragen en antwoorden daarop vind je op deverloskundige.nl. Vind je deze informatie lastig te lezen kijk dan eens op deze site.

Je eigen zwangerschapgegevens bekijken in een app

Onze praktijk werkt met het cliëntregistratiesysteem Orfeus Online. Orfeus heeft een App voor zwangeren ontwikkeld. Met deze app heb je altijd je actuele zwangerschapsgegevens bij de hand op je telefoon. Door middel van een simpele en goed beveiligde login kun je je zwangerschapskaart met daarbij ook laboratoriumgegevens ophalen. Je logt je in met je BSN, onze praktijkcode en een pincode. Beide codes kun je op het spreekuur opvragen en instellen. Wij verschaffen deze codes alleen aan jou persoonlijk.

De Orfeus App voor zwangeren is verkrijgbaar in de App Store van Apple en de Android Play Store. Hij kost eenmalig €1,99. Je kunt hem een maand gratis uitproberen. Meer info over de Orfeus App voor zwangeren vind je op orfeus.nl/info-voor-zwangeren.

Nieuwe verlosafdeling in Assen open

Na het nodige timmer- en zaaglawaai is het zo ver. Begin 2020 zijn de vier nieuwe verloskamers in het Wilhelmina ziekenhuis Assen geopend. Elke bevalkamer heeft een eigen badkamer en op twee van de vier  is ook een vast bevalbad aanwezig. 

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Om jonge baby’s ( vooral tot 3 maanden) tegen kinkhoest te beschermen kun je zelf halverwege je zwangerschap worden ingeënt tegen kinkhoest. Zo worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn. Je krijgt een vaccinatie voor kinkhoest, difterie en tetanus. Het advies is om je rond 22 weken zwangerschap in te laten inenten. Later in de zwangerschap kan ook, maar in ieder geval voor 36 weken. Ben je als zwangere ingeënt dan krijgt je baby straks pas bij 3 maanden de eerste vaccinatie en niet al bij 2 maanden. Je baby krijgt dus een prik minder. Wil je er meer over weten, kijk dan eens op de site van het RIVM en bij de vragen  en antwoorden over kinkhoestvaccinatie bij zwangere vrouwen.

Vanaf 16 december 2019 valt de vaccinatie onder het rijksvaccinatieprogramma. Je hoeft de vaccinatie niet meer zelf te betalen. Het inenten gaat op afspraak. Je kunt je aanmelden op telefoonnummer 088-2460246 van de GGD. Wanneer je zal worden ingepland hangt af van je uitgerekende datum!

Blijf positief tijdens en na je zwangerschap

Een bijzondere en nieuwe fase in je leven brengt vaak ook uitdagende en onverwachte dingen met zich mee. Het kan een uitdaging zijn om je zwangerschap zonder stress en zorgen te beleven. Ook na je bevalling is het soms lastig om niet in een sombere stemming te blijven hangen. Er is nu een app ontwikkeld die je kan helpen om positief te blijven! Leer met de WellMom app hoe jij en je baby je goed, sterk en veerkrachtig kunnen voelen. De app is gratis te downloaden en eenvoudig te gebruiken.

HELP ik moet bevallen.

Bijna elke vrouw vindt de bevalling spannend, maar wat nou als je de bevalling zo spannend vindt dat je er bijna niet aan kan denken? Of wanneer je er toch aan denkt je er onrustig of angstig van wordt? Sommige vrouwen krijgen de beelden of verhalen die ze hebben gezien of gehoord niet meer uit hun hoofd. Ook wanneer je zelf bevallen bent en hier negatief op terug kijkt kan het heel lastig zijn om zonder deze gevoelens naar je aankomende bevalling uit te kijken.

Bianca de Moor behandelt in haar praktijk vrouwen door middel van EMDR therapie. Je kunt terecht voor negatieve gevoelens die je ervaart omtrent de zwangerschap, bevalling of kraamtijd. Door het toepassen van EMDR worden nare herinneringen die je hebt, of een naar beeld dat je hebt van bevallen, als het ware gewist uit je geheugen. De herinnering of het beeld is er nog wel, maar de negatieve emoties die erbij horen is er afgehaald. Wil je meer weten over EMDR rondom je zwangerschap en bevalling? Vraag je verloskundige of neem een kijkje op www.emdrtherapieassen.nl

Hulp bij bekkenklachten

Je kunt sinds kort elke tweede week op donderdagochtend (in de even kalender-weken) op de praktijk terecht voor een gesprek met een fysiotherapeut. Ze zal kosteloos klachten met je doornemen die je hebt van bijvoorbeeld je rug of bekken. Samen kunnen jullie beslissen of oefeningen, een bekkenband of verdere begeleiding van de fysiotherapeut nuttig voor je kunnen zijn. Deze consulten gaan op afspraak. Ze duren ongeveer 15 minuten en worden gehouden tussen 10.30 en 12.00 uur. Vraag ernaar op het spreekuur!

Anticonceptie spreekuur

Vanaf februari 2019 zijn we gestart met anticonceptie spreekuur. Dit betekent dat je bij je eigen verloskundige terecht kan voor een recept voor de pil of bijvoorbeeld het plaatsen van een spiraaltje. Wel zo vertrouwd! Alles hierover lees je op deze website onder anticonceptie.

Voedingsspreekuur 

Als je graag een gesprek wil met een lactatiekundige over welke voeding je aan je baby wil gaan geven of je hebt vragen over het geven van borstvoeding dan kun je terecht op de praktijk. Kraamcentra De Kraamvogel (KV) en  Het Groene Kruis (GK) verzorgen afwisselend deze gesprekken. Je kunt hier kosteloos gebruik van maken, ook als je niet bij deze kraamcentra staat ingeschreven. Ze worden op de praktijk gehouden. Je kunt je aanmelden via de assistente of dit aanmeldformulier invullen. 

Website met betrouwbare informatie

De KNOV, de landelijke beroepsorganisatie voor verloskundigen, heeft  een website voor (bijna) zwangeren. Je vindt er allerlei informatie over zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en de kraamperiode. Kijk gerust eens rond op www.deverloskundige.nl!

Online (samen) voorbereiden op de bevalling

Babyopkomst.tv geeft online zwangerschapscursussen voor de zwangere van nu. Ze zijn te volgen op de tijd die jou en je partner het beste uitkomt. De cursussen worden gegeven door medisch professionals. Er zijn drie verschillende cursussen ter voorbereiding op je bevalling:
        * Fit en in balans bevallen (yoga)
        * Goed voorbereid bevallen (nuchtere aanpak)
        * Hypnobirthing
Daarnaast is er ook de cursus Voeding en zwangerschap, Leer je baby kennen en een cursus Voorbereiding op het ouderschap. Ze zijn te downloaden tegen betaling vanaf € 74,95 per cursus.

Alles over zwanger

Er is een website gelanceerd voor vrouwen die zwanger zijn of het willen worden: allesoverzwanger.nl. Deze website biedt informatie over alles wat met zwangerschap en geboorte te maken heeft, zodat je beter weet wat je kunt verwachten aan zorg en voorlichting van zorgverleners in de geboortezorg, en ook welke keuzes je hebt.

In 15 talen lezen en luisteren!

Op de website www.zanzu.nl is informatie te vinden in 15 talen. Deze informatie wordt zowel geschreven als gesproken aangeboden. Zanzu.nl is opgebouwd rondom zes onderwerpen: Lichaam, Gezinsplanning en zwangerschap, Infecties, Seksualiteit, Relaties en gevoelens en Rechten en Wet. Handig voor iedereen die een andere taal dan  het Nederlands als eerste taal heeft.  En ook fijn voor iedereen die liever gesproken informatie krijgt in plaats van lezen! 

Vroege voorlichtingsavond ‘Gezond zwanger’

Ben je net zwanger of heb je een kinderwens? Kom dan naar de vroege voorlichtingsavond Gezond Zwanger in het Wilhelmina ziekenhuis Assen. Elke 6 weken is er een informatieavond van 19.30-21.30 uur.  Deze avond is een initiatief van onze praktijk samen met het WZA en het GGD . Hij is bedoeld voor alle zwangeren die tot 14 weken zwanger zijn en hun partners. De avond is daarbij ook leuk en nuttig voor vrouwen/stellen met een kinderwens. Deze avond wordt ondersteund door verschillende ketenpartners. Hieronder:  Moeders voor moedersSamen bevallenDe KraamvogelKraamzorg het Groene KruisAFP-fysiotherapiePCP Assen fysiotherapie en Babyplanet. Je krijgt tijdens deze avond allerlei informatie om je goed voor te bereiden op een gezonde zwangerschap. Deelname is gratis en na afloop krijg je een goed gevulde goodybag. Klik hier voor data van deze voorlichtingsavond ‘Gezond zwanger’.

Je kunt je aanmelden bij de secretaresse van de kraamafdeling op telefoonnummer 0592-325370.

 

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen