“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Nieuws uit de praktijk

Versoepelingen vanaf  26 juni 2021

Het is zover. Voor het gewone spreekuur hoeven GEEN MONDKAPJES meer gedragen te worden. Bij de 20 weken echo nog WEL. Dit contact is langer dan 15 min binnen 1,5 meter. Graag de partner ook een mondmasker op tijdens de 20 weken echo. Het is de bedoeling dat bij de 20 weken echo alleen je partner meekomt. Kinderen en extra volwassenen zijn niet toegestaan. Dit heeft niets met corona te maken. Het is altijd zo geweest dat deze medische echo alleen voor de ouders is.

Andere veranderingen rond corona:
• Een extra persoon is toegestaan bij de bevalling in WZA
• Bij de thuisbevalling worden geen mondkapjes meer gedragen door de partner
• Bij de bevalling in het ziekenhuis houden we ons aan de daar geldende afspraken
• Er hoeft op het spreekuur geen afstand gehouden te worden tot kinderen in de leeftijd tot 12 jaar
• Bij je controle kan 1 persoon uit een ander huishouden meekomen

De volgende afspraken blijven nog staan:
• Het houden van 1,5 meter afstand als het kan
• Ontsmet je handen bij binnenkomst
• Kom niet als je koorts hebt of verkouden bent

Wil je graag dat we wel een mondkapje dragen als je bij ons komt vraag het dan. We vinden het geen probleem om er een op te zetten als jij je daar prettiger door voelt.

We zijn zo blij dat we bijna terug naar normaal zijn!

Pretecho’s vanaf 26 juni

Mocht je graag tegen betaling een pretecho laten maken dan gelden de volgende afspraken
• Bij pretecho worden mondkapjes gedragen door iedereen ouder dan 12 jaar
• 1 volwassene uit een ander huishouden kan mee. Dit is dan naast je partner en eventueel kinderen
• De duur van de echo kun je zelf bepalen. Kijk voor de mogelijkheden op de website van Pretecho Assen.

Als je graag een echo tegen betaling wil laten maken ga dan naar de contactpagina van de website van Pretecho Assen.

Vaccinatie COVID-19 in de zwangerschap: advies 17 mei 2021

Alle zwangere vrouwen kunnen zich veilig laten vaccineren voor COVID-19. Het zal met de mRNA vaccins van Pfizer of Moderna gedaan worden. De voordelen van vaccinatie wegen op tegen de mogelijke nadelen. Vaccineren doe je na 13 weken zwangerschap. De 22 weken prik kan gewoon doorgaan als je vaccinatie tegen COVID-19 neemt. Er moet minstens 7 dagen tussen de vaccinatie tegen COVID-19 en de 22 weken prik zitten.

Wil je er meer over lezen kijk dan hier voor de meest gestelde vragen over vaccineren in de zwangerschap. Weet je niet of je het wel wil doen kijk dan op deze pagina. Hier vind je een keuzehulp. Deze kan helpen met kiezen of je de vaccinatie neemt of niet.

Ben je net bevallen en geef je nog borstvoeding? Vaccinatie tijdens de borstvoedingsperiode kan ook. Meer over dit advies kun je lezen op de site van het RIVM.

Het lijkt er op dat je antistoffen na je coronavaccinatie overdraagt op je kindje. Als jij je laat vaccineren is je kindje waarschijnlijk beschermd tegen het coronavirus. Hoe lang deze bescherming duurt, is nog onbekend. Er zijn ook antilichamen tegen corona gevonden in moedermelk. Borstvoeding kan dus ook beschermend werken. Deze twee manieren van antistoffen doorgeven lijken ook te gelden wanneer je een corona-infectie hebt gehad tijdens je zwangerschap.

Wij, alle zes verloskundigen en de assistentes, zijn inmiddels tenminste een keer gevaccineerd tegen corona.

Openingstijden op donderdag gewijzigd

We hebben de openingstijden van donderdag een klein beetje verschoven. Op de oranje afsprakenkaartjes staat een pauze op donderdag van 18.00-18.45 uur. We hebben vanaf nu een pauze van 17.30- 18.30 uur. Behalve dat uurtje zijn we op donderdag vanaf 13.00 uur tot 20.30 uur te bereiken op 0592-820004. Natuurlijk kun je ons altijd 24/7 bereiken op de 06-nummers.

Nieuw! Voorlichtingsfilmpjes 

Er zijn nieuwe video’s over zwanger zijn, de bevalling en pijnstilling tijdens de bevalling. Het verloskundig samenwerkingsverband Assen heeft dit verzorgd. Het is een samenwerking van alle verloskundige zorgverleners in de regio. Hierin zitten verloskundigen die werken in eigen praktijk, verloskundigen uit het ziekenhuis, gynaecologen en kraamcentra. Er is een algemene video over zwanger zijn, de bevalling en de kraamtijd. De voorlichting over de bevalling en pijnstilling kun je ook bekijken.

Effect van corona op de zwangerschap

Hoewel de absolute kans op het ontwikkelen van ernstige en kritieke COVID-19 voor zwangere vrouwen klein is, groeit wereldwijd de overtuiging dat zwangere vrouwen met COVID-19 een groter risico hebben op het ontwikkelen van ernstige en kritieke COVID-19, met name in de laatste maanden van de zwangerschap. Het kan zijn dat je vragen hebt over Corona in de zwangerschap. De meest gestelde vragen en antwoorden daarop vind je op deverloskundige.nl. Vind je deze informatie lastig te lezen kijk dan eens op deze site. Hier vind je ook informatie in andere talen (Arabisch | Chinees (vereenvoudigd) | Engels | Farsi | Pools | Somalisch | Tigrinya | Turks).

Zwangerschapscursus op een veilige manier

Babyopkomst.tv geeft online zwangerschapscursussen voor de zwangere van nu. Ze zijn te volgen op de tijd die jou en je partner het beste uitkomt. De cursussen worden gegeven door medisch professionals. Er zijn drie verschillende cursussen ter voorbereiding op je bevalling: Fit en in balans bevallen (yoga), Goed voorbereid bevallen (nuchtere aanpak) en Hypnobirthing. Hieronder (even verder op) vind je er meer over. Ook ZWNGR biedt de mogelijkheid om samen met je partner in je eigen tempo je voor te bereiden op je bevalling. Samen bevallen in Assen geeft de cursus nu ook op aangepaste wijze zodat je ook in deze rare tijd goed voorbereid aan je bevalling kan beginnen. 

Verloskundigen Kloosterveen

Vanaf september 2020 hebben we er een praktijk bij! Ankie (van team A) en Nienke (van team B) zijn in Kloosterveen van start gegaan op een nieuwe locatie. Naast hun werkzaamheden bij Aiber gaan zij spreekuur houden aan de Wolvenlaan 20 in Kloosterveen. Voor meer informatie over deze dependance kun je kijken op de website van Verloskundigen Kloosterveen. Als je al op de Nobellaan bent ingeschreven maar toch graag naar het spreekuur van Kloosterveen komt dan kan dat. Vraag de assistente naar de mogelijkheden.

Je eigen zwangerschap gegevens bekijken in een app

Onze praktijk werkt met het cliëntregistratiesysteem Orfeus Online. Orfeus heeft een App voor zwangeren ontwikkeld. Met deze app heb je altijd je actuele zwangerschapsgegevens bij de hand op je telefoon. Door middel van een simpele en goed beveiligde login kun je je zwangerschapskaart met daarbij ook laboratoriumgegevens ophalen. Je logt je in met je BSN, onze praktijkcode en een pincode. Beide codes kun je op het spreekuur opvragen en instellen. Wij verschaffen deze codes alleen aan jou persoonlijk.

De Orfeus App voor zwangeren is verkrijgbaar in de App Store van Apple en de Android Play Store. Hij kost eenmalig €1,99. Je kunt hem een maand gratis uitproberen. Meer info over de Orfeus App voor zwangeren vind je op orfeus.nl/info-voor-zwangeren.

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Om jonge baby’s ( vooral tot 3 maanden) tegen kinkhoest te beschermen kun je zelf halverwege je zwangerschap worden ingeënt tegen kinkhoest. Zo worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn. Je krijgt een vaccinatie voor kinkhoest, difterie en tetanus. Het advies is om je rond 22 weken zwangerschap in te laten inenten. Later in de zwangerschap kan ook, maar in ieder geval voor 36 weken. Ben je als zwangere ingeënt dan krijgt je baby straks pas bij 3 maanden de eerste vaccinatie en niet al bij 2 maanden. Je baby krijgt dus een prik minder. Wil je er meer over weten, kijk dan eens op de site van het RIVM en bij de vragen  en antwoorden over kinkhoestvaccinatie bij zwangere vrouwen.

Vanaf 16 december 2019 valt de vaccinatie onder het rijksvaccinatieprogramma. Het inenten gaat op afspraak. Je kunt je aanmelden op telefoonnummer 088-2460246 van de GGD. Wanneer je zal worden ingepland hangt af van je uitgerekende datum!

Blijf positief tijdens en na je zwangerschap

Een bijzondere en nieuwe fase in je leven brengt vaak ook uitdagende en onverwachte dingen met zich mee. Het kan een uitdaging zijn om je zwangerschap zonder stress en zorgen te beleven. Ook na je bevalling is het soms lastig om niet in een sombere stemming te blijven hangen. Er is nu een app ontwikkeld die je kan helpen om positief te blijven! Leer met de WellMom app hoe jij en je baby je goed, sterk en veerkrachtig kunnen voelen. De app is gratis te downloaden en eenvoudig te gebruiken.

HELP ik moet bevallen.

Bijna elke vrouw vindt de bevalling spannend, maar wat nou als je de bevalling zo spannend vindt dat je er bijna niet aan kan denken? Of wanneer je er toch aan denkt je er onrustig of angstig van wordt? Sommige vrouwen krijgen de beelden of verhalen die ze hebben gezien of gehoord niet meer uit hun hoofd. Ook wanneer je zelf bevallen bent en hier negatief op terug kijkt kan het heel lastig zijn om zonder deze gevoelens naar je aankomende bevalling uit te kijken.

Bianca de Moor behandelt in haar praktijk vrouwen door middel van EMDR therapie. Je kunt terecht voor negatieve gevoelens die je ervaart omtrent de zwangerschap, bevalling of kraamtijd. Door het toepassen van EMDR worden nare herinneringen die je hebt, of een naar beeld dat je hebt van bevallen, als het ware gewist uit je geheugen. De herinnering of het beeld is er nog wel, maar de negatieve emoties die erbij horen is er afgehaald. Wil je meer weten over EMDR rondom je zwangerschap en bevalling? Vraag je verloskundige of neem een kijkje op www.emdrtherapieassen.nl

Hulp bij bekkenklachten

Je kunt sinds kort elke tweede week op donderdagochtend (in de even kalender-weken) op de praktijk terecht voor een gesprek met een fysiotherapeut. Ze zal kosteloos klachten met je doornemen die je hebt van bijvoorbeeld je rug of bekken. Samen kunnen jullie beslissen of oefeningen, een bekkenband of verdere begeleiding van de fysiotherapeut nuttig voor je kunnen zijn. Deze consulten gaan op afspraak. Ze duren ongeveer 15 minuten en worden gehouden tussen 10.30 en 12.00 uur. Vraag ernaar op het spreekuur!

Anticonceptie spreekuur

Begin 2019 zijn we gestart met anticonceptie spreekuur. Dit betekent dat je bij je eigen verloskundige terecht kan voor een recept voor de pil of bijvoorbeeld het plaatsen van een spiraaltje. Wel zo vertrouwd! Het is fijn om te merken dat vrouwen dit heel prettig blijken te vinden. Er wordt veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid via je verloskundige anticonceptie te regelen. Alles hierover lees je op deze website onder anticonceptie.

Voedingsspreekuur 

Als je graag een gesprek wil met een lactatiekundige over welke voeding je aan je baby wil gaan geven of je hebt vragen over het geven van borstvoeding dan kun je terecht op de praktijk. Kraamcentra De Kraamvogel (KV) en  Het Groene Kruis (GK) verzorgen afwisselend deze gesprekken. Je kunt hier kosteloos gebruik van maken, ook als je niet bij deze kraamcentra staat ingeschreven. Ze worden op de praktijk gehouden. Je kunt je aanmelden via de assistente of dit aanmeldformulier invullen. 

Website met betrouwbare informatie

De KNOV, de landelijke beroepsorganisatie voor verloskundigen, heeft  een website voor (bijna) zwangeren. Je vindt er allerlei informatie over zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en de kraamperiode. Kijk gerust eens rond op www.deverloskundige.nl!

Online (samen) voorbereiden op de bevalling

Babyopkomst.tv geeft online zwangerschapscursussen voor de zwangere van nu. Ze zijn te volgen op de tijd die jou en je partner het beste uitkomt. De cursussen worden gegeven door medisch professionals. Er zijn drie verschillende cursussen ter voorbereiding op je bevalling:
        * Fit en in balans bevallen (yoga)
        * Goed voorbereid bevallen (nuchtere aanpak)
        * Hypnobirthing
Daarnaast is er ook de cursus Voeding en zwangerschap, Leer je baby kennen en een cursus Voorbereiding op het ouderschap. Ze zijn te downloaden tegen betaling vanaf € 74,95 per cursus.

Alles over zwanger

Er is een website gelanceerd voor vrouwen die zwanger zijn of het willen worden: allesoverzwanger.nl. Deze website biedt informatie over alles wat met zwangerschap en geboorte te maken heeft, zodat je beter weet wat je kunt verwachten aan zorg en voorlichting van zorgverleners in de geboortezorg, en ook welke keuzes je hebt.

In 15 talen lezen en luisteren!

Op de website www.zanzu.nl is informatie te vinden in 15 talen. Deze informatie wordt zowel geschreven als gesproken aangeboden. Zanzu.nl is opgebouwd rondom zes onderwerpen: Lichaam, Gezinsplanning en zwangerschap, Infecties, Seksualiteit, Relaties en gevoelens en Rechten en Wet. Handig voor iedereen die een andere taal dan  het Nederlands als eerste taal heeft.  En ook fijn voor iedereen die liever gesproken informatie krijgt in plaats van lezen! 

Vroege voorlichtingsavond ‘Gezond zwanger’

Ben je net zwanger of heb je een kinderwens? Kom dan naar de vroege voorlichtingsavond Gezond Zwanger in het Wilhelmina ziekenhuis Assen. Elke 6 weken is er een informatieavond van 19.30-21.30 uur.  Deze avond is een initiatief van onze praktijk samen met het WZA en het GGD . Hij is bedoeld voor alle zwangeren die tot 14 weken zwanger zijn en hun partners. De avond is daarbij ook leuk en nuttig voor vrouwen/stellen met een kinderwens. Deze avond wordt ondersteund door verschillende ketenpartners. Hieronder:  Moeders voor moedersSamen bevallenDe KraamvogelKraamzorg het Groene KruisAFP-fysiotherapiePCP Assen fysiotherapie en Babyplanet. Je krijgt tijdens deze avond allerlei informatie om je goed voor te bereiden op een gezonde zwangerschap. Deelname is gratis en na afloop krijg je een goed gevulde goodybag. Klik hier voor data van deze voorlichtingsavond ‘Gezond zwanger’.

Je kunt je aanmelden bij de secretaresse van de kraamafdeling op telefoonnummer 0592-325370.

 

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen