“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Nieuws uit de praktijk

Vaccinatie COVID-19 in de zwangerschap: advies 28 april 2021

Alle zwangere vrouwen kunnen zich veilig laten vaccineren voor COVID-19. Geadviseerd wordt dit met de mRNA vaccins van Pfizer of Moderna te doen. Dit advies geldt dus niet alleen meer voor vrouwen met onderliggende ziekten (zoals suikerziekte of hart- en longziekten)  maar ook voor gezonde zwangere vrouwen. De voordelen van vaccinatie wegen op tegen de mogelijke nadelen. Ben je net bevallen en geef je nog borstvoeding? Vaccinatie tijdens de borstvoedingsperiode kan ook. Meer over dit advies kun je lezen op de site van het RIVM.

Het lijkt er op dat je antistoffen na je coronavaccinatie overdraagt op je kindje. Als jij je laat vaccineren is je kindje waarschijnlijk beschermd tegen het coronavirus. Hoe lang deze bescherming duurt, is nog onbekend. Er zijn ook antilichamen tegen corona gevonden in moedermelk. Borstvoeding kan dus ook beschermend werken. Deze twee manieren van antistoffen doorgeven lijken ook te gelden wanneer je een corona-infectie hebt gehad tijdens je zwangerschap.

Samen naar het spreekuur

We weten dat het lastig kan zijn om steeds alleen op het spreekuur te komen. We vinden het vanwege de risico’s op besmetting heel fijn dat jullie je daar goed aan houden. Ondanks dat de cijfers niet zo gunstig zijn hebben we toch besloten wat soepeler te zijn op het spreekuur.  Als het voor jou en je partner belangrijk is om een keer samen naar het spreekuur te komen dan kan dat. Of als je moeite om oppas te vinden voor een kindje onder 4 jaar dan kun je hem/haar meenemen. Als het kan graag in de buggy. Het is niet de bedoeling dat je met partner EN kind komt. We kunnen ook nog geen andere kinderen of familieleden uit een ander huishouden verwelkomen.

Pretecho’s vanaf 3 maart 

Veranderingen na 2 maart.
De aangekondigde versoepeling heeft geen gevolgen voor de normale zorg rond de zwangerschap en bevalling.
Vanaf 3 maart zullen er wel weer pretecho’s gemaakt worden. Daar zijn verschillende voorwaarden aan verbonden:
– We maken ALLEEN pretecho’s bij ZWANGEREN DIE ZIJN INGESCHREVEN BIJ AIBER verloskundigen Assen.
– Een echo duurt MAXIMAAL 15 MINUTEN
– ALLEEN JE PARTNER komt mee. Kinderen en familieleden zijn nog niet welkom

Als je graag een echo tegen betaling wil laten maken ga dan naar de contactpagina van de website van Pretecho Assen.

Aanpassingen in de zorg  maart 2021

Er is nog geen versoepeling van de afspraken rond zwangerschap en bevallen mogelijk. Hieronder de regionale afspraken die gelden sinds begin december nog even op een rijtje.

De controles kunnen gelukkig wel gewoon doorgaan, maar we beperken deze tot maximaal 15 minuten. Alleen de 20 weken echo is hierop een uitzondering. De maatregelen zien er als volgt uit:

• Iedereen  draagt bij bezoek aan de praktijk een mondmasker. We blijven we zoveel mogelijk op 1.5 meter.

• De vroege echo van 7-8 weken gaat door. Je partner mag meekomen naar deze echo.

• De eerste afspraak is een telefonische telefonisch consult. In de bijlage van de welkom-mail zit een vragenlijst. Het is belangrijk dat we deze op tijd terugkrijgen. Vanwege het risico op besmetting als we elkaar ontmoeten word je op afspraak gebeld om deze vragenlijst te bespreken.

• Het counseling-gesprek over de onderzoeken is ook een telefonisch consult. Deze afspraak wordt ingepland voordat de termijnecho wordt gemaakt.

• De termijnecho tussen 10 en 12 weken gaat gewoon door. Bij deze echo mag je partner ook mee naar de praktijk. We horen dan bij die echo graag of je gebruik wil maken van prenatale onderzoeken.

• Je komt alleen naar het spreekuur. Je partner is nog steeds welkom bij de controles waar een echo wordt gemaakt. Je mag je partner altijd laten meekijken, meeluisteren en meepraten met de controle via de telefoon. Is het voor jullie belangrijk dat jullie een keer samen komen dan kan dat.

• We moeten proberen het aantal contactmomenten te beperken. Als het medisch gezien mogelijk is komt er meer tijd tussen twee controles. Dit zal altijd in overleg met jou gaan.

• Het bespreken van je geboorteplan gaat telefonisch.

• Bij de bevalling kan 1 persoon je bijstaan. Dit geldt in principe zowel thuis als in het ziekenhuis.

• We komen in de kraamtijd een keer op kraamvisite bij je thuis langs. De rest van de visites gaat telefonisch.

• De nacontrole zes weken na de bevalling is in principe telefonisch.

We begrijpen dat het lastig voor je kan zijn dat deze aanpassingen gedaan worden. Bespreek het met je verloskundige als je er problemen mee hebt. We kunnen kijken of er een oplossing mogelijk is. Hoe jammer het ook is dat je zwangerschap en bevalling hierdoor worden beïnvloed, we gaan ervoor om samen gezond te blijven.

Openingstijden op donderdag gewijzigd

We hebben de openingstijden van donderdag een klein beetje verschoven. Op de oranje afsprakenkaartjes staat een pauze op donderdag van 18.00-18.45 uur. We hebben vanaf nu een pauze van 17.30- 18.30 uur. Behalve dat uurtje zijn we op donderdag vanaf 13.00 uur tot 20.30 uur te bereiken op 0592-820004. Natuurlijk kun je ons altijd 24/7 bereiken op de 06-nummers.

Nieuw! Voorlichtingsfilmpjes 

Er zijn nieuwe video’s over zwanger zijn, de bevalling en pijnstilling tijdens de bevalling. Het verloskundig samenwerkingsverband Assen heeft dit verzorgd. Het is een samenwerking van alle verloskundige zorgverleners in de regio. Hierin zitten verloskundigen die werken in eigen praktijk, verloskundigen uit het ziekenhuis, gynaecologen en kraamcentra. Er is een algemene video over zwanger zijn, de bevalling en de kraamtijd. De voorlichting over de bevalling en pijnstilling kun je ook bekijken. 

Corona maatregelen (algemeen)

Veilige zorg vinden we belangrijk. We doen er alles aan om de zorg voor iedereen verantwoord te laten verlopen. Als je naar de praktijk komt moet je er van uit kunnen gaan dat we er alles aan doen de kans op besmetting voor iedereen zo klein mogelijk te maken. De stijging van het aantal besmettingen heeft gevolgen voor de zorg rond je zwangerschap. We vinden het heel erg jammer dat we bepaalde maatregelen weer moeten invoeren.

De volgende afspraken gelden:

• Kom niet op het spreekuur als je klachten hebt die passen bij een besmetting met corona. Dus kom je niet met koorts, hoesten of verkoudheidsklachten en plotseling verlies van smaak of reuk.
• Kom als het kan alleen. Partners zonder klachten zijn welkom bij afspraken waarbij ook een echo is gepland.
• Kinderen, opa’s en oma’s of andere bekenden kunnen helaas nog niet mee naar het spreekuur of echoafspraak.
• Desinfecteer in ieder geval je handen bij binnenkomst. We schudden geen handen.
• We laten zoveel mogelijk het gesprek op 1,5 meter plaatsvinden.
• Kom op tijd: niet te vroeg zodat je niet in de wachtkamer hoeft te wachten. Ben je erg vroeg, wacht dan buiten.
• Kom niet te laat dan loopt het spreekuur niet uit voor een ander.

Centering pregnancy en de voorlichtingsbijeenkomsten kunnen nog niet worden hervat. We zien op dit moment geen mogelijkheden om dit veilig met een groep te doen. De vroege voorlichting (tot 14 weken) gaat WEL door.

Effect van corona op de zwangerschap

Hoewel de absolute kans op het ontwikkelen van ernstige en kritieke COVID-19 voor zwangere vrouwen klein is, groeit wereldwijd de overtuiging dat zwangere vrouwen met COVID-19 een groter risico hebben op het ontwikkelen van ernstige en kritieke COVID-19, met name in de laatste maanden van de zwangerschap. Het kan zijn dat je vragen hebt over Corona in de zwangerschap. De meest gestelde vragen en antwoorden daarop vind je op deverloskundige.nl. Vind je deze informatie lastig te lezen kijk dan eens op deze site. Hier vind je ook informatie in andere talen (Arabisch | Chinees (vereenvoudigd) | Engels | Farsi | Pools | Somalisch | Tigrinya | Turks).

Zwangerschapscursus in corona-tijd 

Babyopkomst.tv geeft online zwangerschapscursussen voor de zwangere van nu. Ze zijn te volgen op de tijd die jou en je partner het beste uitkomt. De cursussen worden gegeven door medisch professionals. Er zijn drie verschillende cursussen ter voorbereiding op je bevalling: Fit en in balans bevallen (yoga), Goed voorbereid bevallen (nuchtere aanpak) en Hypnobirthing. Hieronder (even verder op) vind je er meer over. Ook ZWNGR biedt de mogelijkheid om samen met je partner in je eigen tempo je voor te bereiden op je bevalling. Samen bevallen in Assen geeft de cursus nu ook op aangepaste wijze zodat je ook in deze rare tijd goed voorbereid aan je bevalling kan beginnen. 

Verloskundigen Kloosterveen

Vanaf september 2020 hebben we er een praktijk bij! Ankie (van team A) en Nienke (van team B) zijn in Kloosterveen van start gegaan op een nieuwe locatie. Naast hun werkzaamheden bij Aiber gaan zij spreekuur houden aan de Wolvenlaan 20 in Kloosterveen. Voor meer informatie over deze dependance kun je kijken op de website van Verloskundigen Kloosterveen. Als je al op de Nobellaan bent ingeschreven maar toch graag naar het spreekuur van Kloosterveen komt dan kan dat. Vraag de assistente naar de mogelijkheden.

Je eigen zwangerschap gegevens bekijken in een app

Onze praktijk werkt met het cliëntregistratiesysteem Orfeus Online. Orfeus heeft een App voor zwangeren ontwikkeld. Met deze app heb je altijd je actuele zwangerschapsgegevens bij de hand op je telefoon. Door middel van een simpele en goed beveiligde login kun je je zwangerschapskaart met daarbij ook laboratoriumgegevens ophalen. Je logt je in met je BSN, onze praktijkcode en een pincode. Beide codes kun je op het spreekuur opvragen en instellen. Wij verschaffen deze codes alleen aan jou persoonlijk.

De Orfeus App voor zwangeren is verkrijgbaar in de App Store van Apple en de Android Play Store. Hij kost eenmalig €1,99. Je kunt hem een maand gratis uitproberen. Meer info over de Orfeus App voor zwangeren vind je op orfeus.nl/info-voor-zwangeren.

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Om jonge baby’s ( vooral tot 3 maanden) tegen kinkhoest te beschermen kun je zelf halverwege je zwangerschap worden ingeënt tegen kinkhoest. Zo worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn. Je krijgt een vaccinatie voor kinkhoest, difterie en tetanus. Het advies is om je rond 22 weken zwangerschap in te laten inenten. Later in de zwangerschap kan ook, maar in ieder geval voor 36 weken. Ben je als zwangere ingeënt dan krijgt je baby straks pas bij 3 maanden de eerste vaccinatie en niet al bij 2 maanden. Je baby krijgt dus een prik minder. Wil je er meer over weten, kijk dan eens op de site van het RIVM en bij de vragen  en antwoorden over kinkhoestvaccinatie bij zwangere vrouwen.

Vanaf 16 december 2019 valt de vaccinatie onder het rijksvaccinatieprogramma. Het inenten gaat op afspraak. Je kunt je aanmelden op telefoonnummer 088-2460246 van de GGD. Wanneer je zal worden ingepland hangt af van je uitgerekende datum!

Blijf positief tijdens en na je zwangerschap

Een bijzondere en nieuwe fase in je leven brengt vaak ook uitdagende en onverwachte dingen met zich mee. Het kan een uitdaging zijn om je zwangerschap zonder stress en zorgen te beleven. Ook na je bevalling is het soms lastig om niet in een sombere stemming te blijven hangen. Er is nu een app ontwikkeld die je kan helpen om positief te blijven! Leer met de WellMom app hoe jij en je baby je goed, sterk en veerkrachtig kunnen voelen. De app is gratis te downloaden en eenvoudig te gebruiken.

HELP ik moet bevallen.

Bijna elke vrouw vindt de bevalling spannend, maar wat nou als je de bevalling zo spannend vindt dat je er bijna niet aan kan denken? Of wanneer je er toch aan denkt je er onrustig of angstig van wordt? Sommige vrouwen krijgen de beelden of verhalen die ze hebben gezien of gehoord niet meer uit hun hoofd. Ook wanneer je zelf bevallen bent en hier negatief op terug kijkt kan het heel lastig zijn om zonder deze gevoelens naar je aankomende bevalling uit te kijken.

Bianca de Moor behandelt in haar praktijk vrouwen door middel van EMDR therapie. Je kunt terecht voor negatieve gevoelens die je ervaart omtrent de zwangerschap, bevalling of kraamtijd. Door het toepassen van EMDR worden nare herinneringen die je hebt, of een naar beeld dat je hebt van bevallen, als het ware gewist uit je geheugen. De herinnering of het beeld is er nog wel, maar de negatieve emoties die erbij horen is er afgehaald. Wil je meer weten over EMDR rondom je zwangerschap en bevalling? Vraag je verloskundige of neem een kijkje op www.emdrtherapieassen.nl

Hulp bij bekkenklachten

Je kunt sinds kort elke tweede week op donderdagochtend (in de even kalender-weken) op de praktijk terecht voor een gesprek met een fysiotherapeut. Ze zal kosteloos klachten met je doornemen die je hebt van bijvoorbeeld je rug of bekken. Samen kunnen jullie beslissen of oefeningen, een bekkenband of verdere begeleiding van de fysiotherapeut nuttig voor je kunnen zijn. Deze consulten gaan op afspraak. Ze duren ongeveer 15 minuten en worden gehouden tussen 10.30 en 12.00 uur. Vraag ernaar op het spreekuur!

Anticonceptie spreekuur

Begin 2019 zijn we gestart met anticonceptie spreekuur. Dit betekent dat je bij je eigen verloskundige terecht kan voor een recept voor de pil of bijvoorbeeld het plaatsen van een spiraaltje. Wel zo vertrouwd! Het is fijn om te merken dat vrouwen dit heel prettig blijken te vinden. Er wordt veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid via je verloskundige anticonceptie te regelen. Alles hierover lees je op deze website onder anticonceptie.

Voedingsspreekuur 

Als je graag een gesprek wil met een lactatiekundige over welke voeding je aan je baby wil gaan geven of je hebt vragen over het geven van borstvoeding dan kun je terecht op de praktijk. Kraamcentra De Kraamvogel (KV) en  Het Groene Kruis (GK) verzorgen afwisselend deze gesprekken. Je kunt hier kosteloos gebruik van maken, ook als je niet bij deze kraamcentra staat ingeschreven. Ze worden op de praktijk gehouden. Je kunt je aanmelden via de assistente of dit aanmeldformulier invullen. 

Website met betrouwbare informatie

De KNOV, de landelijke beroepsorganisatie voor verloskundigen, heeft  een website voor (bijna) zwangeren. Je vindt er allerlei informatie over zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en de kraamperiode. Kijk gerust eens rond op www.deverloskundige.nl!

Online (samen) voorbereiden op de bevalling

Babyopkomst.tv geeft online zwangerschapscursussen voor de zwangere van nu. Ze zijn te volgen op de tijd die jou en je partner het beste uitkomt. De cursussen worden gegeven door medisch professionals. Er zijn drie verschillende cursussen ter voorbereiding op je bevalling:
        * Fit en in balans bevallen (yoga)
        * Goed voorbereid bevallen (nuchtere aanpak)
        * Hypnobirthing
Daarnaast is er ook de cursus Voeding en zwangerschap, Leer je baby kennen en een cursus Voorbereiding op het ouderschap. Ze zijn te downloaden tegen betaling vanaf € 74,95 per cursus.

Alles over zwanger

Er is een website gelanceerd voor vrouwen die zwanger zijn of het willen worden: allesoverzwanger.nl. Deze website biedt informatie over alles wat met zwangerschap en geboorte te maken heeft, zodat je beter weet wat je kunt verwachten aan zorg en voorlichting van zorgverleners in de geboortezorg, en ook welke keuzes je hebt.

In 15 talen lezen en luisteren!

Op de website www.zanzu.nl is informatie te vinden in 15 talen. Deze informatie wordt zowel geschreven als gesproken aangeboden. Zanzu.nl is opgebouwd rondom zes onderwerpen: Lichaam, Gezinsplanning en zwangerschap, Infecties, Seksualiteit, Relaties en gevoelens en Rechten en Wet. Handig voor iedereen die een andere taal dan  het Nederlands als eerste taal heeft.  En ook fijn voor iedereen die liever gesproken informatie krijgt in plaats van lezen! 

Vroege voorlichtingsavond ‘Gezond zwanger’

Ben je net zwanger of heb je een kinderwens? Kom dan naar de vroege voorlichtingsavond Gezond Zwanger in het Wilhelmina ziekenhuis Assen. Elke 6 weken is er een informatieavond van 19.30-21.30 uur.  Deze avond is een initiatief van onze praktijk samen met het WZA en het GGD . Hij is bedoeld voor alle zwangeren die tot 14 weken zwanger zijn en hun partners. De avond is daarbij ook leuk en nuttig voor vrouwen/stellen met een kinderwens. Deze avond wordt ondersteund door verschillende ketenpartners. Hieronder:  Moeders voor moedersSamen bevallenDe KraamvogelKraamzorg het Groene KruisAFP-fysiotherapiePCP Assen fysiotherapie en Babyplanet. Je krijgt tijdens deze avond allerlei informatie om je goed voor te bereiden op een gezonde zwangerschap. Deelname is gratis en na afloop krijg je een goed gevulde goodybag. Klik hier voor data van deze voorlichtingsavond ‘Gezond zwanger’.

Je kunt je aanmelden bij de secretaresse van de kraamafdeling op telefoonnummer 0592-325370.

 

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen