“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Nieuws uit de praktijk

Vanaf 1 juli zijn er veranderingen in de praktijk!

 Vanaf 1 juli zal Nienke de praktijk verlaten voor een nieuwe uitdaging in het ziekenhuis in Scheemda. We wensen haar al het geluk in haar nieuwe carrière en zien haar vast op een later moment weer terug!

Aangezien er ook in de verloskundige wereld een personeelstekort is, hebben we daarom besloten om de praktijk anders in te delen. Dit betekend dat we vanaf 1 juli niet meer met 2 losse teams werken, maar met 5 verloskundigen. Hierbij staat de optie om in de zwangerschap 1 of 2 vaste gezichten te zien voorop! We hebben uit ervaring geleerd dat dit als zeer prettig wordt ervaren. Door de nieuwe indeling van de praktijk hebben we hier ook genoeg opties op het spreekuur voor!

NIPT vanaf 1 april regulier beschikbaar voor alle zwangeren

Vanaf 1 april 2023 is de NIPT (niet-invasieve prenatale test) voor alle zwangeren beschikbaar, zonder dat zij mee hoeven te doen aan een wetenschappelijke studie. Met deze bloedtest wordt onderzocht of er aanwijzingen zijn dat het ongeboren kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. De NIPT valt straks in het reguliere aanbod van prenatale screening. Daarbij blijft uitgangspunt dat de zwangere zelf kiest of ze meedoet.

Vega(n) eten rond je zwangerschap

Als je een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon hebt, welke voedingssupplementen heb je dan nodig en welke adviezen gelden er?

Gezonde voeding is belangrijk voor jou en je (ongeboren) baby. Als je je houdt aan de adviezen van het Voedingscentrum die gelden rond je zwangerschap, geef je je kind een zo goed mogelijke start. Als je vegetarisch of veganistisch eet, heb je aanvullende vitamines en mineralen nodig. Welke adviezen er gelden, vind je Verloskundige.nl – Voeding.

Stoptober

Deze maand is het weer Stoptober, een maand waarin extra aandacht wordt besteed aan het stoppen met roken. Ook in de zwangerschap is dit belangrijk. Via de volgende 2 filmpjes wordt kort uitgelegd wat de invloed van roken op de zwangerschap is en welke hulp je vrijblijvend kan krijgen om te stoppen of minderen met roken.

Irma gaat weg, Jorien blijft!

Een bericht over een verandering in team A. Na ruim 28 jaar te hebben gewerkt als verloskundige in Assen ga ik de liefde voor mijn vak doorgeven aan de verloskundigen van de toekomst. Vanaf 1 september werk ik als docent verloskunde aan de Verloskunde Academie Groningen. Ik laat de zorg voor jou, je zwangerschap, je partner en de baby vol vertrouwen in goede handen achter. Jorien neemt mijn plek over. Je kunt haar al kennen want ze werkt al jaren in onze praktijk als vervanger in de vakanties en voor vrije dagen.

Dat ik wegga voelt heel dubbel, ik vind mijn werk nog steeds prachtig. Ik wil iedereen die ik tijdens mijn werk heb ontmoet ontzettend bedanken voor alles wat we hebben gedeeld. Ik heb zoveel bijzondere herinneringen aan jullie! Alle belevenissen hebben mij verrijkt als verloskundige en als mens. Ik kijk blij en met een warm hart terug op mijn jaren als verloskundige in Assen. Er is veel wat ik ga missen, maar ik ga ervoor. Het ga jullie goed!

Hartelijke groet, Irma 

Welkom Lucianne!

Vanaf 1 augustus kunnen jullie naast het bekende gezicht van Alma voortaan Lucianne achter de balie  treffen. Lucianne werkte voordat ze ons team kwam versterken als gespecialiseerd verpleegkundige op de kraamafdeling en verloskamers van het Wilhelmina Ziekenhuis.

Speciaal voor aanstaande vader: een nieuwe online cursus

Zit je niet te wachten op een pufcursus? Goed nieuws!  Vanaf nu kun je thuisblijven omdat je iets beters te doen hebt. Heb je vragen als: wat is mijn rol tijdens de bevalling? Hoe ga ik om met de hormonen van mijn partner? Wat moet ik doen als de vliezen breken? Hoe zit het met seks tijdens de zwangerschap? Wat is de beste autostoel? Antwoord op deze en nog veel meer vragen vind je als man bij Welcome to mankind.

Samenwerking in de regio

In het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen werken verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en kraamzorgorganisaties al jaren intensief samen aan de beste zorg voor moeder en kind. Thuis en in het ziekenhuis.

Het VSV heeft meerdere doelen. Zo draagt ze er onder andere aan bij dat de geboortezorg goed georganiseerd is, dat deze voldoet aan een hoge kwaliteit en dat er goede informatie is voor de zwangere vrouw en haar partner. Sinds kort vind je alles over het VSV op een website. Je kunt daar filmpjes bekijken met voorlichting over bijvoorbeeld de bevalling. Ook vind je daar werkafspraken die gemaakt zijn over zorg bij bijzonderheden.

13 weken echo vanaf 1 september 2021

Vanaf 1 september kun je kiezen voor de 13 wekenecho. Als je na 27 februari 2022 bent uitgerekend kom je hier voor in aanmerking. Het is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Er wordt tussen 12+3  en 14+3 weken gekeken naar afwijkingen bij de baby. Het gaat dan om ernstige afwijkingen zoals een open rug of grote hartafwijking. De echo duurt ongeveer een half uur. Omdat de baby klein is kan het zijn dat het een vaginale echo is. Er wordt niet gekeken naar het geslacht van de baby. Het is geen vervanging van de 20 wekenecho. De 13 wekenecho komt er als extra bij.

Het is ons gelukt om dit vanaf 1 september te kunnen aanbieden bij ons op de praktijk! Als je hier gebruik van maakt doe je mee aan een onderzoek. Je gegevens zullen dan ook worden gebruikt en bewaard door de onderzoekers. Je hoeft er niet voor te betalen.  Kijk voor meer informatie op pns.nl.

Spreekuur Kloosterveen

Sinds september 2020 heeft de praktijk een lokatie in Kloosterveen. Ankie (van team A) en Nienke (van team B) houden op wisselende dagen en tijden spreekuur aan de Wolvenlaan 20 in Kloosterveen. Als je op de Nobellaan bent ingeschreven maar toch graag naar het spreekuur in Kloosterveen komt dan kan dat. Dat kan ook ’s avonds. Je mag afwisselen waar je naar toe gaat zoals het jou het beste uitkomt. Vraag de assistente naar de mogelijkheden. Voor meer informatie over deze lokatie kun je kijken op de website van Verloskundigen Kloosterveen

Nieuw! Voorlichtingsfilmpjes 

Er zijn nieuwe video’s over zwanger zijn, de bevalling en pijnstilling tijdens de bevalling. Het verloskundig samenwerkingsverband Assen heeft dit verzorgd. Het is een samenwerking van alle verloskundige zorgverleners in de regio. Hierin zitten verloskundigen die werken in eigen praktijk, verloskundigen uit het ziekenhuis, gynaecologen en kraamcentra. Er is een algemene video over zwanger zijn, de bevalling en de kraamtijd. De voorlichting over de bevalling en pijnstilling kun je ook bekijken.

Zwangerschapscursus online

Babyopkomst.tv geeft online zwangerschapscursussen voor de zwangere van nu. Ze zijn te volgen op de tijd die jou en je partner het beste uitkomt. De cursussen worden gegeven door medisch professionals. Er zijn drie verschillende cursussen ter voorbereiding op je bevalling: Fit en in balans bevallen (yoga), Goed voorbereid bevallen (nuchtere aanpak) en Hypnobirthing. Hieronder (even verder op) vind je er meer over. Ook ZWNGR biedt de mogelijkheid om samen met je partner in je eigen tempo je voor te bereiden op je bevalling.

Je eigen zwangerschap gegevens bekijken in een app

Onze praktijk werkt met het cliëntregistratiesysteem Orfeus Online. Orfeus heeft een App voor zwangeren ontwikkeld. Met deze app heb je altijd je actuele zwangerschapsgegevens bij de hand op je telefoon. Door middel van een simpele en goed beveiligde login kun je je zwangerschapskaart met daarbij ook laboratoriumgegevens ophalen. Je logt je in met je BSN, onze praktijkcode en een pincode. Beide codes kun je op het spreekuur opvragen en instellen. Wij verschaffen deze codes alleen aan jou persoonlijk.

De Orfeus App voor zwangeren is verkrijgbaar in de App Store van Apple en de Android Play Store. Hij kost eenmalig €1,99. Je kunt hem een maand gratis uitproberen. Meer info over de Orfeus App voor zwangeren vind je op orfeus.nl/info-voor-zwangeren.

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Om jonge baby’s ( vooral tot 3 maanden) tegen kinkhoest te beschermen kun je zelf halverwege je zwangerschap worden ingeënt tegen kinkhoest. Zo worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn. Je krijgt een vaccinatie voor kinkhoest, difterie en tetanus. Het advies is om je rond 22 weken zwangerschap in te laten inenten. Later in de zwangerschap kan ook, maar in ieder geval voor 36 weken. Ben je als zwangere ingeënt dan krijgt je baby straks pas bij 3 maanden de eerste vaccinatie en niet al bij 2 maanden. Je baby krijgt dus een prik minder. Wil je er meer over weten, kijk dan eens op de site van het RIVM en bij de vragen  en antwoorden over kinkhoestvaccinatie bij zwangere vrouwen.

Vanaf 16 december 2019 valt de vaccinatie onder het rijksvaccinatieprogramma. Het inenten gaat op afspraak. Je kunt je aanmelden op telefoonnummer 088-2460246 van de GGD. Wanneer je zal worden ingepland hangt af van je uitgerekende datum!

Blijf positief tijdens en na je zwangerschap

Een bijzondere en nieuwe fase in je leven brengt vaak ook uitdagende en onverwachte dingen met zich mee. Het kan een uitdaging zijn om je zwangerschap zonder stress en zorgen te beleven. Ook na je bevalling is het soms lastig om niet in een sombere stemming te blijven hangen. Er is nu een app ontwikkeld die je kan helpen om positief te blijven! Leer met de WellMom app hoe jij en je baby je goed, sterk en veerkrachtig kunnen voelen. De app is gratis te downloaden en eenvoudig te gebruiken.

Anticonceptie spreekuur

Begin 2019 zijn we gestart met anticonceptie spreekuur. Dit betekent dat je bij je eigen verloskundige terecht kan voor een recept voor de pil of bijvoorbeeld het plaatsen van een spiraaltje. Wel zo vertrouwd! Het is fijn om te merken dat vrouwen dit heel prettig blijken te vinden. Er wordt veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid via je verloskundige anticonceptie te regelen. Alles hierover lees je op deze website onder anticonceptie.

Voedingsspreekuur 

Als je graag een gesprek wil met een lactatiekundige over welke voeding je aan je baby wil gaan geven of je hebt vragen over het geven van borstvoeding dan kun je terecht op de praktijk. Kraamcentra De Kraamvogel (KV) en  Het Groene Kruis (GK) verzorgen afwisselend deze gesprekken. Je kunt hier kosteloos gebruik van maken, ook als je niet bij deze kraamcentra staat ingeschreven. Ze worden op de praktijk gehouden. Je kunt je aanmelden via de assistente of dit aanmeldformulier invullen. 

Website met betrouwbare informatie

De KNOV, de landelijke beroepsorganisatie voor verloskundigen, heeft  een website voor (bijna) zwangeren. Je vindt er allerlei informatie over zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en de kraamperiode. Kijk gerust eens rond op www.deverloskundige.nl!

Online (samen) voorbereiden op de bevalling

Babyopkomst.tv geeft online zwangerschapscursussen voor de zwangere van nu. Ze zijn te volgen op de tijd die jou en je partner het beste uitkomt. De cursussen worden gegeven door medisch professionals. Er zijn drie verschillende cursussen ter voorbereiding op je bevalling:
        * Fit en in balans bevallen (yoga)
        * Goed voorbereid bevallen (nuchtere aanpak)
        * Hypnobirthing
Daarnaast is er ook de cursus Voeding en zwangerschap, Leer je baby kennen en een cursus Voorbereiding op het ouderschap.

Alles over zwanger

Er is een website gelanceerd voor vrouwen die zwanger zijn of het willen worden: allesoverzwanger.nl. Deze website biedt informatie over alles wat met zwangerschap en geboorte te maken heeft, zodat je beter weet wat je kunt verwachten aan zorg en voorlichting van zorgverleners in de geboortezorg, en ook welke keuzes je hebt.

In 15 talen lezen en luisteren!

Op de website www.zanzu.nl is informatie te vinden in 15 talen. Deze informatie wordt zowel geschreven als gesproken aangeboden. Zanzu.nl is opgebouwd rondom zes onderwerpen: Lichaam, Gezinsplanning en zwangerschap, Infecties, Seksualiteit, Relaties en gevoelens en Rechten en Wet. Handig voor iedereen die een andere taal dan  het Nederlands als eerste taal heeft.  En ook fijn voor iedereen die liever gesproken informatie krijgt in plaats van lezen! 

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen