“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Nieuws uit de praktijk

COVID-19 en zwangerschap

Het kan zijn dat je vragen hebt over dit nieuwe virus. De meest gestelde vragen en antwoorden daarop vind je op deverloskundige.nl. Als je ziek bent kun je beter niet naar de praktijk komen. We maken dan een nieuwe afspraak. Het is wel belangrijk de huisarts te bellen als je koorts hebt (ten minste 38 graden Celsius ) én ten minste één van de volgende ademhalingsklachten hebt: hoesten, kortademigheid. Voorlopig gaat centering pregnancy niet door en ook de informatieavonden over borstvoeding en de bevalling zijn afgelast. Er zullen  geen pretecho’s worden gemaakt. Voor controles op de praktijk geldt een aangepast schema. Hierover word je gebeld als dat verandering betekent. Een gedeelte van de informatievoorziening gaat per telefoon in plaats van op het spreekuur. De 20 weken echo en andere medische echo’s gaan gewoon door. Wel word je dringend verzocht om alleen te komen. Alle zwangere vrouwen die op dit moment onder controle zijn hebben een mail ontvangen. Mocht je deze niet hebben gezien, check dan je spam-folder. Informatie op deze website over de eerste controle, vervolgcontroles en echo’s is op dit moment dus niet van toepassing.

Maatregelen rond de bevalling vanwege COVID-19

Op dit moment is er geen keuze mogelijk voor een poliklinische bevalling met je eigen verloskundige in het ziekenhuis als er geen medische reden is. Verloskundigen die zelfstandig in de eigen praktijk werken worden namelijk niet toegelaten tot het ziekenhuis. Als thuis bevallen al je wens was verandert er niets. Wel zullen we je aan de telefoon vragen of jij of je partner koorts hebt of last van verkoudheid of hoesten. Wij  zullen dan beschermende maatregelen nemen.

Wilde je eigenlijk zonder medische reden in het ziekenhuis bevallen maar heb je je bedacht? Dan kan altijd! Het is belangrijk voor de thuisbevalling dat je de juiste spullen bij de hand hebt en een kraampakket in huis hebt. Ook maatregelen om je bed te verhogen zijn voor ons belangrijk. De bovenkant van je matras moet minimaal 70 centimeter hoog zijn. Wat je verder nodig hebt bij een thuisbevalling lees je hier. Het is de bedoeling dat je op de begane grond of op de eerste etage gaat bevallen, dus niet op zolder.

Wil je toch graag in het ziekenhuis bevallen of is er een medische reden voor dan kan dit op dit moment alleen als de begeleiding van de bevalling wordt overgedragen aan de gynaecoloog. Tijdens de bevalling staat een verloskundige van het ziekenhuis je dan bij. Zowel voor de bevalling thuis als in het ziekenhuis is het de bedoeling dat je wordt bijgestaan door maar 1 persoon. Als je vragen hebt over wat de maatregelen voor jouw bevalling betekenen en wil je dit graag bespreken: bel naar de praktijk voor een bel-afspraak. Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld. 

De afspraken rond over tijd zijn zijn ook aangepast. Ben je 41 weken zwanger dan wordt aangeraden om die dag direct in te leiden. Als je dit niet wil worden er geen extra controles gedaan om de conditie van de baby te beoordelen in de week tussen 41 en 42 weken. Het is belangrijk om goed op het bewegen van de baby te letten. Bij twijfel over bewegen moet je contact met ons opnemen. 

Afspraak bij de fysio in de zwangerschap en COVID-19

Fysieke behandelingen voor klachten tijdens of na de zwangerschap zijn momenteel bij AFP-Fysio nagenoeg niet mogelijk. Het spreekuur voor de zwangeren bij Aiber Verloskundigen helaas ook niet. Maar via een telefonische screening en/of een intake en behandeling middels Physitrack videobellen kunnen ze jou toch helpen. Heb je vragen over jouw rug-, bekken- of bekkenbodemklacht? Plan dan een online consult in bij de fysio van AFP. Je kan bellen met 0592 316920 of appen met 06 57505334 voor het inplannen van een afspraak.

Voorlichting over de bevalling  gaat nu niet door, maar…

De verloskundigen in Zwolle hebben de voorlichting rond de bevalling (in vier delen) op hun website staan. Deze informatie is NIET aangepast aan de bijzondere maatregelen die rond het corona-virus gelden. Het kan ook hier en daar wat verschillen van wat wij bij Aiber doen en afspreken. Toch kan het fijn zijn dit te bekijken nu de voorlichtingsavonden voorlopig niet doorgaan.

Babyopkomst.tv geeft online zwangerschapscursussen voor de zwangere van nu. Ze zijn te volgen op de tijd die jou en je partner het beste uitkomt. De cursussen worden gegeven door medisch professionals. Er zijn drie verschillende cursussen ter voorbereiding op je bevalling: Fit en in balans bevallen (yoga), Goed voorbereid bevallen (nuchtere aanpak) en Hypnobirthing. Hieronder (even verder op) vind je er meer over. Samen bevallen in Assen geeft de cursus nu ook op aangepaste wijze zodat je ook in deze rare tijd goed voorbereid aan je bevalling kan beginnen.

Nieuwe verlosafdeling in Assen open

Na het nodige timmer- en zaaglawaai is het zo ver. Begin 2020 zijn de vier nieuwe verloskamers in het Wilhelmina ziekenhuis Assen geopend. Elke bevalkamer heeft een eigen badkamer en op twee van de vier  is ook een vast bevalbad aanwezig. 

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Om jonge baby’s ( vooral tot 3 maanden) tegen kinkhoest te beschermen kun je zelf halverwege je zwangerschap worden ingeënt tegen kinkhoest. Zo worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn. Je krijgt een vaccinatie voor kinkhoest, difterie en tetanus. Het advies is om je rond 22 weken zwangerschap in te laten inenten. Later in de zwangerschap kan ook, maar in ieder geval voor 36 weken. Ben je als zwangere ingeënt dan krijgt je baby straks pas bij 3 maanden de eerste vaccinatie en niet al bij 2 maanden. Je baby krijgt dus een prik minder. Wil je er meer over weten, kijk dan eens op de site van het RIVM en bij de vragen  en antwoorden over kinkhoestvaccinatie bij zwangere vrouwen.

Vanaf 16 december 2019 valt de vaccinatie onder het rijksvaccinatieprogramma. Je hoeft de vaccinatie niet meer zelf te betalen. Het inenten gaat op afspraak. Je kunt je aanmelden op telefoonnummer 088-2460246 van de GGD. Wanneer je zal worden ingepland hangt af van je uitgerekende datum!

Blijf positief tijdens en na je zwangerschap

Een bijzondere en nieuwe fase in je leven brengt vaak ook uitdagende en onverwachte dingen met zich mee. Het kan een uitdaging zijn om je zwangerschap zonder stress en zorgen te beleven. Ook na je bevalling is het soms lastig om niet in een sombere stemming te blijven hangen. Er is nu een app ontwikkeld die je kan helpen om positief te blijven! Leer met de WellMom app hoe jij en je baby je goed, sterk en veerkrachtig kunnen voelen. De app is gratis te downloaden en eenvoudig te gebruiken.

HELP ik moet bevallen.

Bijna elke vrouw vindt de bevalling spannend, maar wat nou als je de bevalling zo spannend vindt dat je er bijna niet aan kan denken? Of wanneer je er toch aan denkt je er onrustig of angstig van wordt? Sommige vrouwen krijgen de beelden of verhalen die ze hebben gezien of gehoord niet meer uit hun hoofd. Ook wanneer je zelf bevallen bent en hier negatief op terug kijkt kan het heel lastig zijn om zonder deze gevoelens naar je aankomende bevalling uit te kijken.

Bianca de Moor behandelt in haar praktijk vrouwen door middel van EMDR therapie. Je kunt terecht voor negatieve gevoelens die je ervaart omtrent de zwangerschap, bevalling of kraamtijd. Door het toepassen van EMDR worden nare herinneringen die je hebt, of een naar beeld dat je hebt van bevallen, als het ware gewist uit je geheugen. De herinnering of het beeld is er nog wel, maar de negatieve emoties die erbij horen is er afgehaald. Wil je meer weten over EMDR rondom je zwangerschap en bevalling? Vraag je verloskundige of neem een kijkje op www.emdrtherapieassen.nl

Hulp bij bekkenklachten

Je kunt sinds kort elke tweede week op donderdagochtend (in de even kalender-weken) op de praktijk terecht voor een gesprek met een fysiotherapeut. Ze zal kosteloos klachten met je doornemen die je hebt van bijvoorbeeld je rug of bekken. Samen kunnen jullie beslissen of oefeningen, een bekkenband of verdere begeleiding van de fysiotherapeut nuttig voor je kunnen zijn. Deze consulten gaan op afspraak. Ze duren ongeveer 15 minuten en worden gehouden tussen 10.30 en 12.00 uur. Vraag ernaar op het spreekuur!

Anticonceptie spreekuur

Vanaf februari 2019 zijn we gestart met anticonceptie spreekuur. Dit betekent dat je bij je eigen verloskundige terecht kan voor een recept voor de pil of bijvoorbeeld het plaatsen van een spiraaltje. Wel zo vertrouwd! Alles hierover lees je op deze website onder anticonceptie.

Voedingsspreekuur 

Als je graag een gesprek wil met een lactatiekundige over welke voeding je aan je baby wil gaan geven of je hebt vragen over het geven van borstvoeding dan kun je terecht op de praktijk. Kraamcentra De Kraamvogel (KV) en  Het Groene Kruis (GK) verzorgen afwisselend deze gesprekken. Je kunt hier kosteloos gebruik van maken, ook als je niet bij deze kraamcentra staat ingeschreven. Ze worden op de praktijk gehouden. Je kunt je aanmelden via de assistente of dit aanmeldformulier invullen. 

Tweede echokamer

Op 25 oktober 2018 hebben we ons nieuwe echo-apparaat in gebruik genomen. We zijn superblij met dit pracht-exemplaar! Met dit technische hoogstandje zijn we weer helemaal klaar voor alle echo’s die gaan komen. Ook hebben we een extra groot meekijkscherm opgehangen zodat meekijken nog leuker en makkelijker wordt. Van het “oude” apparaat willen we helemaal geen afstand doen dus hebben we boven een tweede echokamer ingericht. Op deze manier zijn we helemaal flexibel met inplannen van de medische echo’s voor zowel team A als team B en natuurlijk de pretecho’s.

Website met betrouwbare informatie

De KNOV, de landelijke beroepsorganisatie voor verloskundigen, heeft  een website voor (bijna) zwangeren. Je vindt er allerlei informatie over zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en de kraamperiode. Kijk gerust eens rond op www.deverloskundige.nl!

Online (samen) voorbereiden op de bevalling

Babyopkomst.tv geeft online zwangerschapscursussen voor de zwangere van nu. Ze zijn te volgen op de tijd die jou en je partner het beste uitkomt. De cursussen worden gegeven door medisch professionals. Er zijn drie verschillende cursussen ter voorbereiding op je bevalling:
        * Fit en in balans bevallen (yoga)
        * Goed voorbereid bevallen (nuchtere aanpak)
        * Hypnobirthing
Daarnaast is er ook de cursus Voeding en zwangerschap, Leer je baby kennen en een cursus Voorbereiding op het ouderschap. Ze zijn te downloaden tegen betaling vanaf € 74,95 per cursus.

Alles over zwanger

Er is een website gelanceerd voor vrouwen die zwanger zijn of het willen worden: allesoverzwanger.nl. Deze website biedt informatie over alles wat met zwangerschap en geboorte te maken heeft, zodat je beter weet wat je kunt verwachten aan zorg en voorlichting van zorgverleners in de geboortezorg, en ook welke keuzes je hebt.

In 15 talen lezen en luisteren!

Op de website www.zanzu.nl is informatie te vinden in 15 talen. Deze informatie wordt zowel geschreven als gesproken aangeboden. Zanzu.nl is opgebouwd rondom zes onderwerpen: Lichaam, Gezinsplanning en zwangerschap, Infecties, Seksualiteit, Relaties en gevoelens en Rechten en Wet. Handig voor iedereen die een andere taal dan  het Nederlands als eerste taal heeft.  En ook fijn voor iedereen die liever gesproken informatie krijgt in plaats van lezen! 

Centering Pregnancy 

We bieden in de praktijk de mogeljkheid om centering pregnancy te volgen. Centering pregnancy is een andere vorm van zwangerschapsbegeleiding. Je kan kiezen of je daar aan mee wilt doen. In plaats van naar controles op het spreekuur kom je naar  tien bijeenkomsten. Dit is dan samen met acht tot twaalf andere zwangeren met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur. De data liggen ver van tevoren vast en zijn daarom goed in te plannen in je agenda. De ervaringen van de zwangeren die mee hebben gedaan zijn erg positief. Onder “zwangerschap” vind je hierover meer informatie.

Vroege voorlichtingsavond ‘Gezond zwanger’

Ben je net zwanger of heb je een kinderwens? Kom dan naar de vroege voorlichtingsavond Gezond Zwanger in het Wilhelmina ziekenhuis Assen. Elke 6 weken is er een informatieavond van 19.30-21.30 uur.  Deze avond is een initiatief van onze praktijk samen met het WZA en het GGD . Hij is bedoeld voor alle zwangeren die tot 14 weken zwanger zijn en hun partners. De avond is daarbij ook leuk en nuttig voor vrouwen/stellen met een kinderwens. Deze avond wordt ondersteund door verschillende ketenpartners. Hieronder:  Moeders voor moedersSamen bevallenDe KraamvogelKraamzorg het Groene KruisAFP-fysiotherapiePCP Assen fysiotherapie en Babyplanet. Je krijgt tijdens deze avond allerlei informatie om je goed voor te bereiden op een gezonde zwangerschap. Deelname is gratis en na afloop krijg je een goed gevulde goodybag. Klik hier voor data van deze voorlichtingsavond ‘Gezond zwanger’.

Je kunt je aanmelden bij de secretaresse van de kraamafdeling op telefoonnummer 0592-325370.

Voorlichtingsavonden over de bevalling en de kraamtijd

Tijdens deze voorlichtingsavond zal je alle ins en outs horen over de bevalling, maar ook over de kraamtijd. De voorlichtingsavond is een multidisciplinaire samenwerking vanuit het VSV (het Verloskundig Samenwerkingsverband Assen, wat bestaat uit alle verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en kraamzorgorganisaties in de regio Assen e.o. 

Op deze avond zal een eerstelijns verloskundige (verloskundige vanuit de praktijk) jullie informatie geven over de fysiologische (normale) bevalling, de thuisbevalling en de poliklinische bevalling en wat je daarbij kan verwachten. Een tweedelijns verloskundige (verloskundige die werkt in het WZA) zal meer informatie vertellen over wat je kan verwachten op het moment dat je in het ziekenhuis moet bevallen door een medische reden. Tot slot zal de kraamverzorgster jullie vertellen wat je kunt verwachten in de eerste 10 dagen na de bevalling. 

Al met al veel informatie die je niet wilt missen voordat je gaat bevallen. Het is aan te raden tussen de 28 en 34 weken zwangerschap de avond te bezoeken. De voorlichtingsavond ‘Bevallen’ wordt een keer per maand gegeven in het WZA. Klik voor alle data op de agenda van het WZA. 

Je kunt je aanmelden voor deze avond via de kraamafdeling op telefoonnummer: 0592-325370.

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen