“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Voorlichting Zwangerschap

Als je net zwanger bent of graag zwanger wil worden kun je de vroege voorlichtingsavond “gezond zwanger” bijwonen. Veel betrouwbare en recente informatie over en adviezen voor in de zwangerschap kun je ook vinden op:

Voeding tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is gezonde en gevarieerde voeding erg belangrijk. Als je gezond en met voldoende variatie eet is het niet nodig om vitaminetabletten te slikken. Uitzondering hierop is foliumzuur tot en met 10 weken (zie hieronder). Lukt het niet om alle voedingsstoffen binnen te krijgen of heb je erg weinig eetlust en wil je gebruik maken van vitaminepreparaten, gebruik dan de vitaminepreparaten die speciaal zijn samengesteld voor zwangere vrouwen, deze bevatten namelijk geen vitamine A.

Waar je vooral op moet letten:

 • veel afwisseling in je voedingspatroon
 • kalkproducten: melk, yoghurt, kaas, karnemelk (gebruik minimaal 2 producten per dag);
 • ijzerrijke producten: groene bladgroentes, bruin brood, fruit, rundvlees;
 • vocht: drink minimaal 2 liter per dag.

Je spijsvertering werkt anders tijdens de zwangerschap onder invloed van de zwangerschapshormonen. Je maaltijden over de dag verspreiden, kan helpen tegen misselijkheid en maagzuur. Eet dus geen 3 maaltijden op een dag, maar 5 tot 7 kleine maaltijden. Om de stoelgang op gang te houden, is het belangrijk veel water te drinken, vezelrijk te eten en veel te bewegen.

Vind je alle informatie over voeding verwarrend dan is hier een handig schema voor op je koelkast of in je keukenkastje! Kijk voor meer informatie ook eens bij het voedingscentrum.

Foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine waar je rondom het begin van de zwangerschap wel meer van nodig hebt. Foliumzuur verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een neuraal buisdefect (bijvoorbeeld open ruggetje). Het is daarom belangrijk dat je 4 weken voor de bevruchting tot 8 weken na de bevruchting (10 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie) 1x per dag 0,4–0,5 mg foliumzuur slikt. Je kunt dit zonder recept bij de apotheek of drogist kopen. Indien er in je naaste familie of bij jezelf of je partner een neuraal buisdefect voorkomt, is het belangrijk dat je een hogere dosis foliumzuur slikt, namelijk 4 mg/dag. Deze dosis is alleen op recept verkrijgbaar.

Waar moet je voor oppassen?

Toxoplasmose (infectie door een parasiet)

 • Maak geen kattenbakken schoon.
 • Werk in de tuin met handschoenen aan.
 • Eet geen rauw vlees; zorg dat al het vlees goed doorbakken is. Eet geen rosbief, carpaccio, filet americain of ossenworst.
 • Was al je groentes goed.

Listeriose (infectie door een bacterie)

 • Eet of drink geen producten van rauwe melk (au lait cru)
 • Producten gemaakt van gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk mag je wel eten/ drinken.
 • Salades en rauwe groenten niet langer dan 3 dagen in de koelkast bewaren.
 •  Je mag alle soorten vis eten, behalve vis wat uit een vacuumverpakking komt en je koud wilt eten, bijv de gerookte zalm. Ga je deze producten verhitten dan mag het gewoon gegeten worden.

CMV (infectie door een virus)

 • Het CMV-virus kan gevaarlijk zijn voor een ongeboren kind. Het komt voor in speeksel en urine van kleine kinderen. Het is daarom belangrijk als je tijdens je zwangerschap in aanraking komt met kleine kinderen om goed je handen te wassen na het verschonen van een luier en het afvegen van een snottebel. Ook is het niet verstandig bestek en drinkbekers met je kindje te delen of de speen van je kind in de mond te nemen.

Zika-virus

 • Dit virus wordt verspreid door een mug die voorkomt in Zuid- en Midden-Amerika. Het virus kan mogelijk de ontwikkeling van de hersenen van een ongeboren kindje aantasten. Hoe dit allemaal zit wordt nog uitgezocht. Voor de meest recente informatie over dit virus kun je terecht op de site van het RIVM.
Informatie over  deze en andere infectieziekten die belangrijk zijn voor de zwangerschap vind je op  de site van het RIVM.

 

Vitamine A

 • Wees matig met leverproducten en pinda’s, abrikozen, multivitamine dranken.
 • Sommige huidcrèmes bevatten vitamine A, gebruik deze niet.

Cafeine

 • Drink niet meer dan 3 koppen koffie of  6 koppen thee per dag. Vermijdt de zogenaamde ‘energydrinks’ waar een grote hoeveelheid cafeine in zit. Ditzelfde advies geldt ook als je borstvoeding geeft.

Zonnebank en sauna

 • Ga liever, met name de eerste drie maanden, niet onder de zonnebank of naar de sauna. In de maanden daarop volgend is het belangrijk goed naar je lichaam te luisteren en niet over je eigen grenzen heen te gaan. Door de zwangerschap word je sneller duizelig en het stijgen van je lichaamstemperatuur is tijdens de zwangerschap onwenselijk. Gebruik bij het zonnen een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor en houdt er rekening mee dat je snel een zogenaamd “zwangerschapsmasker” ontwikkelt.

Alcohol

 • Gebruik geen alcohol tijdens de zwangerschap. Omdat de lever van een ongeboren baby nog niet werkt plast de baby alcohol in het vruchtwater uit en drinkt dat vervolgens weer op. Zo wordt met een glas alcohol het systeem van de baby meerdere keren belast. Voor meer informatie kijk op alcohol en zwangerschap.

Roken

Het is erg slecht om te roken of mee te roken tijdens de zwangerschap. Je beïnvloedt hiermee op een negatieve manier de toekomst van je kind. Kinderen geboren uit moeders die roken hebben:

 • een grotere kans op hart- en vaatziekten;
 • een grotere kans op hersenvliesontsteking, in de eerste levensweken;
 • een veel grotere kans op ouderdoms suikerziekte
 • bij, met name, een jongen vaker verminderde vruchtbaarheid en ADHD
 • een gedrag dat vergelijkbaar is met dat van kinderen waarbij de moeders drugs hebben gebruikt
 • meer kans op wiegedood, asthma, Cara, oorontstekingen en miskramen

Voor hulp met stoppen met roken kun je zo vaak als nodig gebruik maken van een gesprek bij onze leefstijlconsulent op de praktijk.  Bij de links kun je zien waar je on-line informatie, cursussen en begeleidingsprogramma’s kunt vinden.

Lees voor meer informatie over alcohol en roken voor, tijdens en na de zwangerschap deze folder.
Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen