“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

De eerste controle Zwangerschap

Inwinnen en ontvangen van informatie

Bij het eerste gesprek bespreken we welke dingen er geregeld moeten worden. Ook de dingen die je beter niet kan doen of juist wel zou moeten doen komen aan de orde. Je zult van ons een informatiepakket mee krijgen met allerlei relevante informatie over de zwangerschap. Meestal zal tijdens deze eerste afspraak de vroege echo worden gemaakt om te bekijken of er een intacte zwangerschap is. Pas tussen 10 en 12 weken kan de uitgerekende datum definitief worden vastgesteld. Daarom wordt aan het einde van deze controle een afspraak gemaakt voor deze termijnecho.

Bij de intake zullen we je eigen medische voorgeschiedenis bespreken, die van je partner en de medische voorgeschieBehandelkamer Aiberdenis van beide families (ouders, broers en zussen). Dit is van belang om eventuele risico’s voor de zwangerschap en de baby beter in te kunnen schatten. Het kan handig zijn om voor de eerste controle te informeren bij je naaste familie of er bijzonderheden in je familie voorkomen die voor ons belangrijk zouden kunnen zijn.

Prenatale onderzoeken

Tijdens deze intake zullen wij je vragen of je informatie wenst over onderzoeken (prenatale screening). Er is een onderzoek mogelijk naar down-, edwards- en patausyndroom vroeg in de zwangerschap. Bij 20 weken kan onderzoek naar lichamelijke aangeboren afwijkingen worden gedaan. Mocht je meer informatie willen, dan plannen we een uitgebreid gesprek in om je te informeren over de verschillende onderzoeken. Het is aan te raden om alvast wat te lezen op onderzoek van mijn ongeboren kind over de verschillende mogelijkheden. Daarnaast kun je de keuzehulp bewust kiezen invullen om je te helpen een keuze te maken. Voor de screening op Down- Edwards- en Patausyndroom kun je kiezen uit 2 verschillende testen:

  1. De combinatietest; een bloedonderzoek bij de zwangere en echo-onderzoek van het kind.  Het onderzoek kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap. De combinatietest berekent hoe groot de kans is dat je kindje down-, edwards- of patausyndroom heeft. 
  2. De NIPT. Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere en kijkt. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap worden uitgevoerd.

Naast de screening op down-edwards- en patausyndroom kun je bij 20 weken een uitgebreid echo-onderzoek laten uitvoeren waarbij we kijken naar aangeboren lichamelijke afwijkingen.  Meer daarover lees je bij de informatie over 20 weken echo op deze site.

Bloedonderzoek

De assistente zal bij de eerste afspraak bloed bij je afnemen. Alle zwangere vrouwen in Nederland worden getest op Hepatitis B (een leverziekte), Lues (een geslachtsziekte) en HIV. Je bloedgroep, rhesusfactor en ijzergehalte (Hb) worden bepaald en er wordt gekeken naar antistoffen tegen andere bloedgroepen (irregulaire antistoffen). Meer informatie over het bloedonderzoek bij zwangeren vind je bij het RIVM.

En verder

Het intakegesprek zal ongeveer 45 tot 60 minuten duren. Wat moet je meenemen?

  • Pasje van de ziektekostenverzekering
  • Legitimatiebewijs
  • Een brief van de gynaecoloog of huisarts en/of een echo-uitslag als je die hebt
  • Medicijnen, als je die gebruikt
  • Datum van de eerste dag van je laatste normale menstruatie en de datum van de zwangerschapstest
  • Papieren van een eventueel eerdere zwangerschap en bevalling als die niet door ons begeleid is
  • Tip: breng je vragen mee als notitie in je telefoon of op een briefje. Dan weet je zeker dat je niets vergeet!

Behandelkamer - Aiber Verloskundigen Assen

 

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen