“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Bevallen De bevalling

Een spannend moment

De bevalling is altijd een spannende gebeurtenis. Zeker als je voor de eerste keer gaat bevallen, maar ook als je het eerder hebt meegemaakt.

Rond 32 weken zul je twee folders meekrijgen met informatie over de bevalling.De folder voorbereiding op de bevalling en de folder pijnstilling kun je thuis rustig doorlezen. Daarin vind je alles over de pijnstilling die via het ziekenhuis moet worden gegeven. Er is ook informatie in te lezen over de mogelijkheden voor pijnstilling thuis of bij een poliklinische bevalling.  De TENS en steriel water injecties zijn hier voorbeelden van. Naast de verschillende folders krijg je een geboorteplan mee dat je zelf kunt invullen. Hier staan enkele praktische zaken op over de bevalling.  Je kunt in dit geboorteplan aangeven wat je wensen zijn. Bij de volgende controle wordt het besproken.  Deze informatie zal onder andere ook besproken worden op de voorlichtingsavond. 

Geboorteplan bespreken

Rond 34 weken plannen we voor iedereen extra tijd in op het spreekuur om uitgebreid de aankomende bevalling te bespreken. Tijdens dit gesprek nemen we het geboorteplan door met daarin je specifieke wensen ten aanzien van de bevalling en de periode daarna. Samen met je partner kun je je verwachtingen en wensen ten aanzien van de bevalling kenbaar maken. We zullen aandacht besteden aan het verloop van de baring, wanneer je precies moet bellen en de mogelijkheden rond pijnstilling. Ook kun je aangeven wie er bij je bevalling aanwezig zullen zijn, of je graag gebruik zou willen maken van bad of douche en in welke houding je graag zou willen persen. Behalve dingen die je wenst kun je ook de dingen bespreken waar je tegenop ziet of bang voor bent.

Je kunt bij de assistente zelf bepalen hoeveel tijd je nodig denkt te hebben voor dit gesprek. Mocht je eerder een gesprek over de bevalling willen dan rond 34 weken dan kun je dat altijd aangeven.

En verder

Op de voorlichtingsavond die elke maand wordt gegeven in het WZA wordt uitgebreid aandacht besteed aan de bevalling en kraamtijd. Het bijwonen van deze avond is kosteloos. In de agenda van het WZA vind je de data wanneer deze avonden worden gegeven.

In de periode van 37 weken tot 42 weken mag je thuis, dan wel poliklinisch met ons bevallen, als je geen medische indicatie hebt.

Er zijn drie zaken die je voor de 37ste week geregeld moet hebben:

  • een kraampakket, dat je meestal van je zorgverzekeraar krijgt;
  • een bed dat minimaal 80 cm hoog is (ook als je niet thuis gaat bevallen). Het bed is op te hogen m.b.v. klossen (te huur bij de thuiszorg) of (bier) kratten;
  • een po, te huur via de thuiszorg.

Op deverloskundige.nl vind je nog veel meer informatie over bevallen en voorlichting over pijnstilling. Vind je het leuk om een animatie te bekijken over wat er precies gebeurt tijdens de ontsluiting en bij de geboorte kijk dan eens hier.

Je kunt in 12 verschillende talen informatie over de bevalling vinden op deverloskundige.nl. Dat geldt ook voor de folder over omgaan met pijn.

Op de website Zanzu is ook informatie over de bevalling in verschillende talen te vinden. Onder andere:

Arabisch: https://www.zanzu.nl/ar/الموضوعات/تنظيم-الأسرة-والحمل

Engels: https://www.zanzu.nl/en/themes/delivery

Farsi: https://www.zanzu.nl/fa/مباحث/زایمان

Pools: https://www.zanzu.nl/pl/tematy/poród

Turks: https://www.zanzu.nl/tr/temalar/doğum

Maar ook in het Frans, Bulgaars, Duits, Spaans, Portugees, Roemeens en Albanees.

 

iederkind

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen