“ Voor de beste verloskundige zorg in Assen en omstreken „

Aiber Verloskundigen Assen

Nieuws uit de praktijk

NIPT vanaf 1 april beschikbaar

Als je net zwanger bent is onderzoek naar aangeboren afwijkingen mogelijk. Vanaf 1 april 2017 is het naast de combinatietest (bloedtest in combinatie met een nekplooimeting) ook mogelijk om te kiezen voor de NIPT. Deze test onderzoekt DNA van het kind in het bloed van de moeder. Het ziekenhuis in Assen kan de bloedafname verzorgen. Tijdens het eerste gesprek zullen we je vragen of je meer informatie wilt hebben over prenatale screening. Als je dit wenst zullen we een aparte afspraak maken  (vaak in combinatie met een termijnecho) om je hier uitgebreid over te informeren. Voor informatie over de verschillende onderzoeken kun je alvast kijken op onderzoek van mijn ongeboren kind.

Centering Pregnancy vanaf april 2017

We zijn in de praktijk gestart met centering pregnancy. Centering pregnancy is een andere vorm van zwangerschapsbegeleiding. Je kan kiezen of je daar aan mee wilt doen. In plaats van de huidige (individuele) controles tijdens de zwangerschap wordt de zorg in tien bijeenkomsten aangeboden. Dit is dan samen met tien tot twaalf andere zwangeren met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur. De data liggen ver van tevoren vast en zijn daarom goed in te plannen in je agenda. . Onder “zwangerschap” vind je hierover meer informatie.

Vroege voorlichtingsavond ‘Gezond zwanger’

Ben je net zwanger of heb je een kinderwens? Kom dan naar de vroege voorlichtingsavond Gezond Zwanger in het Wilhelmina ziekenhuis Assen. Elke 6 weken is er een informatieavond van 19.30-21.30 uur.  Deze avond is een initiatief van onze praktijk samen met het WZA en het GGD . Hij is bedoeld voor alle zwangeren die tot 14 weken zwanger zijn en hun partners. De avond is daarbij ook leuk en nuttig voor vrouwen/stellen met een kinderwens. Deze avond wordt ondersteund door verschillende ketenpartners. Hieronder:  Moeders voor moedersSamen bevallenDe KraamvogelKraamzorg het Groene KruisAFP-fysiotherapiePCP Assen fysiotherapie, diëtist Anneke de Haan en BabyplanetJe krijgt tijdens deze avond allerlei informatie om je goed voor te bereiden op een gezonde zwangerschap. Deelname is gratis en na afloop krijg je een goed gevulde goodybag. Klik hier voor alle data van deze voorlichtingsavond ‘Gezond zwanger’.

Je kunt je aanmelden bij de secretaresse van de kraamafdeling op telefoonnummer 0592-325370.

Voorlichtingsavonden over de bevalling en de kraamtijd

Tijdens deze voorlichtingsavond zal je alle ins en outs horen over de bevalling, maar ook over de kraamtijd. De voorlichtingsavond is een multidisciplinaire samenwerking vanuit het VSV (het Verloskundig Samenwerkingsverband Assen, wat bestaat uit alle verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en kraamzorgorganisaties in de regio Assen e.o. 

Op deze avond zal een eerstelijns verloskundige (verloskundige vanuit de praktijk) jullie informatie geven over de fysiologische (normale) bevalling, de thuisbevalling en de poliklinische bevalling en wat je daarbij kan verwachten. Een tweedelijns verloskundige (verloskundige die werkt in het WZA) zal meer informatie vertellen over wat je kan verwachten op het moment dat je in het ziekenhuis moet bevallen door een medische reden. Tot slot zal de kraamverzorgster jullie vertellen wat je kunt verwachten in de eerste 10 dagen na de bevalling. 

Al met al veel informatie die je niet wilt missen voordat je gaat bevallen. Het is aan te raden tussen de 28 en 34 weken zwangerschap de avond te bezoeken. De voorlichtingsavond ‘Bevallen’ wordt een keer per maand gegeven in het WZA. Klik voor alle data op de agenda van het WZA. 

Je kunt je aanmelden voor deze avond via de kraamafdeling op telefoonnummer: 0592-325370.

Website met betrouwbare informatie

De KNOV, de landelijke beroepsorganisatie voor verloskundigen, heeft  een website voor (bijna) zwangeren. Je vindt er allerlei informatie over zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en de kraamperiode. Kijk gerust eens rond op www.deverloskundige.nl!

Spreekuur diëtist

Op de praktijk is het mogelijk om een afspraak te maken met een diëtist. Anneke de Haan-Pottjegort van Op dieet in Assen heeft op aanvraag spreekuur bij ons op de praktijk. Anneke kan je begeleiden bij:

  • Overgewicht (niet om af te vallen tijdens de zwangerschap, maar om gewichtstoename te beperken)
  • Voorkomen van te grote gewichtstoename 
  • Verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes
  • Misselijkheid

Op deze manier kun je de afspraak combineren met een controle bij ons op de praktijk.

Voedingsspreekuur

Iedereen met vragen over (borst)voeding kan terecht op het lactatiekundig/voeding spreekuur wat in samenwerking met kraamcentrum De Kraamvogel en kraamzorg Het Groene Kruis wordt gehouden op de praktijk. Heb je vragen over (borst)voeding, twijfel je of je borstvoeding wilt geven, wil je meer informatie over de keuze van de voeding of heb je een slechte ervaring met borstvoeding en wil je graag vooraf goede tips, maak dan nu een afspraak met de lactatiekundige. Elke 1e donderdag van de maand komt ze bij ons op de praktijk. Je kunt je gratis aanmelden bij de assistente of met het aanmeldformulier.

 

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen